29 °C Budapest

Gigantikus jenhitel-csomag: mészárosból megmentő?

2009. április 27. 11:00

A japán kormány 800 milliárd JPY (1840 milliárd forintos) mentőcsomagot irányzott elő a válságban megtépázott belföldi ingatlanpiac megmentésére. A tervezet szerint a csomag több elemből állna, melyek külön-külön is élénkítően hatnak a piacra, együttes alkalmazásuk pedig elindíthatja a japán ingatlanszektort a fellendülés útján.

Az állami tulajdonban lévő Japán Fejlesztési Bank kezelésébe kerülne egy 100 milliárd jen összértékű tőkealap, amiből kizárólag lakossági tranzakciókat finanszíroznának, egy további 50 milliárd jenes keretből pedig az ingatlanfejlesztők beruházás-finanszírozását élénkítenék.

A mentőcsomag legvaskosabb eleme a 350 milliárd japán jen értékű lakossági jelzáloghitelezési keret, a fennmaradó 300 milliárd jent pedig városfejlesztési beruházásokra fordítanák. A kormány szerint ezzel az intézkedéssel sikerül megakadályozni a külföldi befektetők elvándorlását, sőt fellendülés esetén újabb tőkeerős beruházók érkezhetnek a szigetországba.

Az ingatlanpiac jelenleg súlyos nehézségekkel küzd, az ösztönző eszközök nélkül még nagyobb bajba kerülhetnének a finanszírozók, a beruházók, az eladók és a vevők egyaránt. A mentőöv lehet a kulcsa a kilábalásnak, a 800 milliárd jen magántőkével kiegészülve megmozdíthatja az egész ország ingatlanpiacát.

Az elmúlt egy évben több piaci szereplő is súlyos veszteségeket szenvedett, több ingatlanpiachoz kapcsolódó vállalkozás volt kénytelen lehúzni a rolót. A hitelminősítők egyre kockázatosabbnak ítélték az ország lakáspiacát, a befektetők egyre többen elfordultak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány szerint egy azonnali látszatintézkedés helyett a program bevezetésével újra biztonságos befektetési környezetet kívánnak teremteni az országban. A javaslat ma kerül a parlament elé, ha megszavazzák, már júniustól megindulhat a pénzek áramlása.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 16. csütörtök
Edit
37. hét
Szeptember 16.
Az ózon világnapja
Szeptember 16.
A hangzáskultúra napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?