23 °C Budapest

Gigantikus jenhitel-csomag: mészárosból megmentő?

2009. április 27. 11:00

A japán kormány 800 milliárd JPY (1840 milliárd forintos) mentőcsomagot irányzott elő a válságban megtépázott belföldi ingatlanpiac megmentésére. A tervezet szerint a csomag több elemből állna, melyek külön-külön is élénkítően hatnak a piacra, együttes alkalmazásuk pedig elindíthatja a japán ingatlanszektort a fellendülés útján.

Az állami tulajdonban lévő Japán Fejlesztési Bank kezelésébe kerülne egy 100 milliárd jen összértékű tőkealap, amiből kizárólag lakossági tranzakciókat finanszíroznának, egy további 50 milliárd jenes keretből pedig az ingatlanfejlesztők beruházás-finanszírozását élénkítenék.

A mentőcsomag legvaskosabb eleme a 350 milliárd japán jen értékű lakossági jelzáloghitelezési keret, a fennmaradó 300 milliárd jent pedig városfejlesztési beruházásokra fordítanák. A kormány szerint ezzel az intézkedéssel sikerül megakadályozni a külföldi befektetők elvándorlását, sőt fellendülés esetén újabb tőkeerős beruházók érkezhetnek a szigetországba.

Az ingatlanpiac jelenleg súlyos nehézségekkel küzd, az ösztönző eszközök nélkül még nagyobb bajba kerülhetnének a finanszírozók, a beruházók, az eladók és a vevők egyaránt. A mentőöv lehet a kulcsa a kilábalásnak, a 800 milliárd jen magántőkével kiegészülve megmozdíthatja az egész ország ingatlanpiacát.

Az elmúlt egy évben több piaci szereplő is súlyos veszteségeket szenvedett, több ingatlanpiachoz kapcsolódó vállalkozás volt kénytelen lehúzni a rolót. A hitelminősítők egyre kockázatosabbnak ítélték az ország lakáspiacát, a befektetők egyre többen elfordultak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány szerint egy azonnali látszatintézkedés helyett a program bevezetésével újra biztonságos befektetési környezetet kívánnak teremteni az országban. A javaslat ma kerül a parlament elé, ha megszavazzák, már júniustól megindulhat a pénzek áramlása.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem