15 °C Budapest

A pénzügyi válság hatására javulhat az ingatlanbefektetések megítélése

Pénzcentrum
2008. október 30. 07:50

A pénzügyi válság hatására javulhat az ingatlanbefektetések megítéléseA nemzetközi pénzügyi válság hatására egyre többen fordulnak az ingatlan, mint alacsony kockázatú befektetési forma felé. Az ingatlanbefektetés alkalmas a megtakarítások értékmegőrzésére, sőt a megfelelő szempontok alapján kiválasztott ingatlan hozamkilátásai is biztatóak. <!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman";} @page Section1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Az elmúlt évtizedben már volt arra példa, hogy nemzetközi pénzügyi válsághelyzetben az ingatlan, mint befektetési forma népszerűsége megnőtt Magyarországon. Az elszabaduló pénzpiacokról kiáramló tőke jelentős részét ingatlanokba fektették a kisbefektetők.

A jelenlegi válsághoz kapcsolódóan is javulhat az ingatlanbefektetések megítélése - véli Hunyady Attila az AL Holding Ingatlanfejlesztő Zrt. Igazgatótanácsának elnöke - hiszen az ingatlan a megtakarítások értékmegőrzésére kétség kívül alkalmas eszköz. A konjunktúra felszálló ágát kivárva egy jó adottságú ingatlan a jövőben is jól értékesíthető lesz, ami a magánemberek számára kézenfekvő vagyonmegőrző megoldás lehet.

Bár egyes piaci szereplők arról számolnak be, hogy számos olyan ügyfél jelentkezik, aki készpénzes vevőként válogatás nélkül szinte mindent képes megvenni, Hunyady arra figyelmeztet, hogy igenis fontos szem előtt tartani a minőséget. Az ingatlan értékállóságának biztosítására elsősorban az ingatlan elhelyezkedését, és kivitelezés minőségét kell szem előtt tartani. Ezek azok a szempontok amik a cég tapasztalatai szerint legfontosabbak az új otthont keresők számára és nyilvánvalóan ezek fogják mozgatni az ingatlan értékét a másodlagos piacon is - akár több év múlva. A befektetési céllal vásárolt ingatlan minőségét vizsgálva már most szem előtt kell tartani a jövőbeni piaci megítélés szerint is várhatóan megfelelő műszaki tartalmat, ezen belül pl. az épület energetikai minősítését, ami egyértelműen előtérbe helyezi az új építésű ingatlanokat. Az elhelyezkedést illetően a vevői visszajelzések szerint azok a beruházások a legkedveltebbek, amelyek jól megközelíthetőek - jellemzően kötött pályás közlekedési eszköz útvonalához esnek közel - mégis csendes, nyugodt, parkosított lakókörnyezetet biztosítanak.

A gyakorlatban is érezhető, hogy a válságos pénzügyi környezetben az ingatlant, mint kevésbé kockázatos befektetési formát egyre többen részesítik előnyben. Ennek eredményeként - az egyébként negatív tendenciákkal küzdő ingatlanpiacon - egy-egy jó adottságú beruházás esetében a kereslet megnövekedése volt tapasztalható az elmúlt időszakban. Az AL Holding pl. a múlt héten rekord számú foglalást regisztrált a XIII. kerületi Dagály Sétány esetében, ami az egyik legnépszerűbb pesti beruházás az idén. Befektetési szempontból ígéretes, hogy a megnövekedett kereslet árfelhajtó hatású, amit tovább erősít, hogy a kínálat csak lassan bővül, hiszen a finanszírozási válság miatt számos lakóprojekt megkezdését elhalasztják a beruházók. A várható árnövekedés mellett további figyelemreméltó szempont, hogy a jó adottságú, igényes ingatlanok bérbeadására is kedvezőbbek a kilátások.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem