18 °C Budapest

Betiltják a hagyományos körtéket az EU-ban

Pénzcentrum
2008. június 19. 15:00

Hagyományos izzók helyett jövőre várhatóan már csak energiatakarékosakat fognak gyártani az Unióban, amennyiben az Európai Bizottság által felvetett törvényjavaslat elfogadásra kerül. Több milliárd eurónyi megtakarításra számítanak a lépéstől.

Az energiatakarékos izzók hozzávetőleg ötször kevesebb energiát fogyasztanak hagyományos társaiknál és közel tízszer annyi ideig élnek, így aztán bőven megtérül a némileg magasabb beszerzési ár a használat során.

Az új szabályozás értelmében, ami 2009-től léphet életbe, fokozatosan vonnák ki a forgalomból a nem energiatakarékos izzókat, méghozzá aszerint, hogy mennyi wattot fogyasztanak. Ezzel a lépéssel az EU mintegy évi 5-8 milliárd eurónyi megtakarításra számít a fogyasztók számára.

Egyedül Németországban az összes háztartási izzó lecserélésével több, mint 7,5 milliárd kilowattórát meg lehetne spórolni, nem beszélve a 4,5 milliárd tonnányi széndioxid-kibocsátás csökkenésről, ami EU szinten 23 milliárd tonna csökkenést jelentene.

Abban a német gyártók is egyetértenek, hogy ezt a lépést meg kell tenni, azonban kifejezetten károsnak ítélnének egy olyan döntést, ami 2015 előtt teljes korlátozást, kitiltást jelentene a hagyományos izzók számára, hiszen nem rendelkeznek olyan kapacitásokkal kompakt fénycsövek terén, amivel a teljes piac igényét ki tudnák elégíteni. Egy darabig tehát még szükség van a régi izzókra is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hagyományos villanykörték a felhasznált energia egy részéből nem fényt, hanem hőt állítanak elő, ami tehát pazarlásnak számít, amennyiben valaki nem így próbál befűteni egy helyiséget. Ezzel szemben az új izzók kevesebb hőt és több fényt termelnek ugyanannyi energia felhasználásával.

Tavaly Ausztrália volt az első, aki bejelentette, hogy 2010-ig kivonja a forgalomból a hagyományos izzókat, Kalifornia 2018-ig teszi meg ugyanezt. Legutóbb pedig Új-Zéland tett hasonló kijelentést, náluk 2009 októberéig meg kívánják tenni a lépést.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm