7 °C Budapest

Lakásépítések, építési engedélyek, 2008. I. negyedév

Pénzcentrum
2008. április 29. 14:47

2008 első három hónapjában 5751 befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és 8956 új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 5%-kal volt több, az új lakásépítési engedélyeké 14%-kal volt kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az előző évek tendenciájától eltérően a növekedés nem a vállalkozói lakásépítésből, hanem a természetes személyek beruházásaként, saját használatra szánt új családi házak építéséből eredt. Nemcsak az új lakások száma emelkedett, hanem az alapterületük is, 14%-kal - adta közre a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző év azonos időszakával összevetve, a befejezett lakások száma elsősorban az 50 ezer főnél kisebb lélekszámú városokban és a községekben növekedett, míg a nagyvárosokban és a fővárosban csökkent. A lakásépítések településtípus szerint eltérő szerkezetéből következik, hogy növekedés leginkább a természetes személyek saját használat céljából történő építkezéseinél (15%-os) és a családi házas építési formáknál (20%-os) jelentkezett.

Új lakásépítési engedélyek és használatba vett lakások (első negyedév)

Az értékesítésre épített, illetve a vállalkozói új lakások száma 7-8%-kal visszaesett, s 11%-kal kevesebb lakás építése fejeződött be új többszintes, többlakásos épületekben. Az új lakások átlagos mérete nagyobb lett, mint 2007 első negyedében: 84 m2-ről 91 m2-re nőtt. A felépített összes alapterülettel mérve, a használatba vett lakások bővülése 14%-os volt.

Nagy különbséget mutatnak a lakásépítés régiós átlagai; Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön egyharmaddal több lakás építése fejeződött be, míg Dél-Dunántúlon fele annyi lakás sem épült fel, mint 2007 első negyedévében. A kiadott új építési engedélyek száma az 50 ezer főnél kisebb városaink átlagában növekedett; a fővárosban alig több mint kétharmadát teszi ki az előző évinek, s a községekben is 16%-kal csökkent. Régiós szinten tekintve, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon 3, illetve 5%-kal több a kiadott új engedély, ugyanakkor Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon 31, illetve 44%-kal kevesebb.

Az üdülőépítés terén 2007 óta enyhe fellendülés tapasztalható. 2008 első három hónapjában közel 400 üdülőegység építésére kértek engedélyt, ez 10%-kal több, mint az előző év azonos időszakában; viszont 19%-kal kevesebb, alig 80 üdülőegység építése fejeződött be. 716 lakás szűnt meg, 21%-kal több mint 2007 első negyedében. Ezek átlagos mérete 66 m2 volt. A megszűnések legfőbb oka az avulás (48%) és a lakásépítés (36%).

A kiadott új építési engedélyek alapján 2007 első negyedévéhez viszonyítva kevesebb lakó- és több nem lakóépületet kívánnak építeni. Lakóépületben 7%-kal kisebb terület, 850 ezer m2 beépítését tervezik. A nem lakóépületek esetében látványos az építési kedv fellendülése. A tervezett 1 millió m2 beépítendő terület 63%-kal több a tavalyinál. A mezőgazdasági célt szolgáló épületeknél a beépíteni kívánt terület nagysága több mint négyszerese az előző évinek, a kereskedelmi épületeknél közel háromszorosa (Forrás: KSH).

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem