Új lakást eladni? A lakásvásárlók a kész projekteket kedvelik

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 13:05

Közel tízezer látogatója volt a hétvégén Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvényének. A 11. budapesti Lakásvásáron volt egymillió forintos vásári akció és számos üzlet is megköttetett. A piac legkeresettebb helyszínei: Ferencváros, Zugló, Angyalföld és Újbuda.

Még két-három hónapig érezteti hatását az őszi, 11. budapesti Lakásvásár. Az elmúlt öt év tapasztalatai szerint a kiállításon begyűjtött információk feldolgozása után a családok nagyjából ennyi idő alatt döntenek arról, visszatérnek-e vevőként ahhoz a társasághoz, amelyiknek a kiállításon ismerték meg ajánlatait.


A kiállítók között hódítottak azok, akik már kész, vagy még idén beköltözhető lakásokat kínáltak, és az adott alapterületből minél több helyiséget kihozó tervezés is sikert aratott. A vásári tapasztalatok alapján több fejlesztő vonta le azt a következtetést, hogy érdemes az áttervezés költségeit is vállalva inkább több félszobát megépíteni az egy nagyobb helyett. A kulcsrakész, vagy idén költözhető lakások mellett az előrehaladott építési fázisban lévő beruházások számíthattak leginkább sikerre, egy 2009-es átadási dátum rendszerint távozásra késztette az érdeklődőket.


A kiállítók egyöntetű véleménye szerint a Lakásvásárra érkezők ma már felkészülten, az interneten fellelhető információk birtokában, határozott elképzelésekkel indulnak neki a piacnak, tájékozottak a projektekről, árakról, sokkal tudatosabbak, mint akár egy évvel ezelőtt, sokan a vásári akciókra számítva direkt ekkorra időzítik a döntést. A vásári akciók sora bizonyítja, jól számítanak, hiszen volt, aki a lakás és a garázs árából is 1-1 milliót engedett, volt, ahol 2-2 százalék mínusszal honorálták a gyors döntést, de ha lakást és garázst is vett valaki, a 5 százalék engedményt is kapott.

Természetes volt a konyhabútor, a tároló, vagy a listaárnál olcsóbb teremgarázs. A szakaszos fizetés helyett a 10-90, vagy 20-80-as konstrukció is akcióként szerepelt a standok jó részénél, bár azt a legtöbb helyen elárulták, ha valaki nem vállalja a készültségi fázisonkénti fizetést, az a későbbiekben sem akadálya az üzletnek.


Jól kamatozott a megbízhatóság, a piacon régóta, minőségi termékkel jelenlévő cégeknél az új projektek is vonzónak bizonyultak. A Dagály stranddal szemben épülő Metropolitan városközpontnál nem csak a felső emeletekről látható panorámát szemléltető stand miatt álltak meg a látogatók, hanem az azt fejlesztő AL Holding neve is ismerősen cseng a lakáspiacon keresők körében. A jövő év végére beköltözhetővé váló első ütemet azonnal követi a második, hiszen az érdeklődés olyan nagy a 334-450 ezer forintos négyzetméterár között kínált lakásokért, hogy az első fázisban épülő csaknem 300 lakás 40 százalékát, a viszonylag távoli költözési dátum ellenére alig néhány hónap alatt eladták- tájékoztatott Illy Péter, a társaság vezérigazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jobbára beköltözhető lakásokat kerestek az OTP Ingatlan Rt. standjánál is, ám itt is azzal szembesültek az érdeklődők, hogy ha egy beruházó iránt nagy a bizalom, már a bevezető szakaszban alaposan megcsappan a készlet, így itt is leghamarabb 2008 nyári átadású lakásokat kínáltak a Somfa Liget második ütemében 280-300 ezer forint között, illetve a XIII. kerületi Tüzér utcában, négyzetméterenként 400 ezer forintért. A lakáspiac legidősebb szereplője a budai kerületek felé is nyit, rövidesen piacra lép egy első kerületi, Pauler utcai, és egy sasadi fejlesztéssel, a Beregszászi úton.

Az új lakáspiaci kínálat jelentős részét koncentráló Otthon Centrum sláger projektjei a Sasad Liget és a Sasad Resort továbbra is népszerűnek bizonyult, de sok volt az érdeklődő az olyan újdonságok iránt is mint a Budapest 360, és a budai Skála szomszédságában épülő Simplon Udvar - számolt be a vásári tapasztalatairól Demetrovits Petra, az OC értékesítési vezetője. Hozzátette emellett, hogy az idei váráson a látogatók között több volt a komoly, potenciális ügyfél, mint a piacot feltérképező érdeklődő. Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője szerint egyértelműen a sláger kerületekben, a VIII., IX., XIV.-ben épülő,320-350 ezer forint között beruházások vitték a prímet, a választást leginkább a beköltözés dátuma, és az alaprajzi elrendezés határozta meg. Rengeteg érdeklődőt vonzott a szintén új városrész kialakítást célzó Károlyi István városközpont, és a mediterrán hangulatot keltő beruházások is megállásra késztették a látogatókat.


Rengetegen érdeklődtek a bankfüggetlen hiteltanácsadóktól, akik a hitelfelvevő adottságait mérlegelve segítettek kiválasztani a megfelelő konstrukciót. A jogi tanácsadót elsősorban az adózási, illetékfizetési kötelezettségek pontosításával kapcsolatban, illetve társasházi konfliktusok megoldásáról kérdezték a látogatók. Élénk volt a mozgás a Kulcs Hajó előtt és az ingatlanközvetítők udvarában is, sok olyan látogató kereste meg az ingatlanosokat, aki a használt lakása eladására keresett forgalmazót, lés csak második lépésben tervezi a következő megvételét. A harmadik nap végén a kisebb közvetítőirodák tanácsadói csakúgy, mint a megaprojektek értékesítői tapasztalata alapján a csábító, tetszetős új beruházások mellett azért komoly a kereslet a kisebb értékű, használt lakások iránt is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm