16 °C Budapest

Élhetőbb életterek, dráguló lakások - mi várható a hazai lakásoknál?

Pénzcentrum
2007. július 13. 10:30

Egészségesebb környezetet, élhetőbb élettereket és várhatóan növekvő árakat hoz majd az a kormányrendelet, amely a jelenleg érvényben lévő építési szabályok megváltoztatására hivatott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új szabályozás a szaktárca jelenlegi tervei szerint a következő év január elsejét követően elindított építkezésekre vonatkozik majd, s bár a szakembereket megosztja, várhatóan felszámolja majd a jelenleg jellemző kis alapterületű, apró szobákra tagolt, rossz beosztású lakásokat.

Az ingatlanpiaci szakemberek főként a rendelet érvénybe lépésének hatására meginduló áremelkedéstől tartanak, mely tovább szűkítheti az egyébként is alacsony fizetőképes keresletet. Ennek némiképp ellentmond az ingatlanfejlesztők és az értékesítéssel foglalkozó társaságok részéről is gyakran hangoztatott tendencia, hogy bár a vásárlók kedvelik a praktikus megoldásokat, egyre fontosabb számukra, hogy élhető, jól berendezhető élettereket teremtsenek maguk köré.

A változtatások egy része pontosan ezt célozza. Kötelező lesz például minden lakásba legalább egy benapozott szobát építeni, amely azt jelenti, hogy február tizenötödikén legalább 60 percen keresztül be kell sütnie a napnak az ablakon. Emellett előtérbe kerül az árnyékolás és a növényzettel való védekezés a nap ellen.

Minden két szobásnál nagyobb lakásba kötelező majd lesz külön WC-t építeni, abban az esetben is, ha a fürdőszobában már van egy, ez körülbelül másfél négyzetméteres többletet jelent majd az alapterületet tekintve.

Minden lakásban legalább az egyik lakószobának el kell érnie a 17 négyzetméteres alapterületet, de ebben az amerikai konyhás lakások esetében nem számolható be az egybenyitott konyha, illetve étkezőhelyiség. Lakószobának egyébként minden olyan 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű helyiség tekinthető, amely természetes megvilágítású és fűthető.

A klímaberendezésekre és az égésgázok elvezetésére vonatkozó szabályozás is szigorodik: a klímaberendezéseket csakis takartan, az épület külső megjelenésével összhangban lehet majd elhelyezni. Az égésgázok elvezetését pedig a tető fölé nyíló kéményen keresztül kell megoldani, a jelenleg főleg a konvektoros fűtés esetében alkalmazott technológia pedig csakis akkor válik engedélyezették, ha az égésterméket nem légaknába, zárt belső udvarra, verandára, vagy beépített lodzsára engedik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos újítás, hogy olyan beruházások esetében, ahol a telken legalább hat lakás épül, mindenképpen az épületen belül kell megoldani a garázsok kialakítását.

A paneltüzek során előtérbe került szemétledobókhoz hasonló megoldást csakis abban az esetben lehet alkalmazni, ha másképp nem lehet megoldani a szemét eltávolítását, de csakis szigorú tűz- és környezetvédelmi szabályok betartása mellett.

A szabályozás esetében lényeges továbbá, hogy két új kategóriát vezet be a települések számára azon területekre vonatkozóan, melyekre építési tilalom vonatkozik. A természet közeli területeken teljes lesz a tiltás, míg a különleges övezetekben kiemelt célú beruházások létrejöhetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?