Élhetőbb életterek, dráguló lakások - mi várható a hazai lakásoknál?

Pénzcentrum
2007. július 13. 10:30

Egészségesebb környezetet, élhetőbb élettereket és várhatóan növekvő árakat hoz majd az a kormányrendelet, amely a jelenleg érvényben lévő építési szabályok megváltoztatására hivatott.

Az új szabályozás a szaktárca jelenlegi tervei szerint a következő év január elsejét követően elindított építkezésekre vonatkozik majd, s bár a szakembereket megosztja, várhatóan felszámolja majd a jelenleg jellemző kis alapterületű, apró szobákra tagolt, rossz beosztású lakásokat.

Az ingatlanpiaci szakemberek főként a rendelet érvénybe lépésének hatására meginduló áremelkedéstől tartanak, mely tovább szűkítheti az egyébként is alacsony fizetőképes keresletet. Ennek némiképp ellentmond az ingatlanfejlesztők és az értékesítéssel foglalkozó társaságok részéről is gyakran hangoztatott tendencia, hogy bár a vásárlók kedvelik a praktikus megoldásokat, egyre fontosabb számukra, hogy élhető, jól berendezhető élettereket teremtsenek maguk köré.

A változtatások egy része pontosan ezt célozza. Kötelező lesz például minden lakásba legalább egy benapozott szobát építeni, amely azt jelenti, hogy február tizenötödikén legalább 60 percen keresztül be kell sütnie a napnak az ablakon. Emellett előtérbe kerül az árnyékolás és a növényzettel való védekezés a nap ellen.

Minden két szobásnál nagyobb lakásba kötelező majd lesz külön WC-t építeni, abban az esetben is, ha a fürdőszobában már van egy, ez körülbelül másfél négyzetméteres többletet jelent majd az alapterületet tekintve.

Minden lakásban legalább az egyik lakószobának el kell érnie a 17 négyzetméteres alapterületet, de ebben az amerikai konyhás lakások esetében nem számolható be az egybenyitott konyha, illetve étkezőhelyiség. Lakószobának egyébként minden olyan 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű helyiség tekinthető, amely természetes megvilágítású és fűthető.

A klímaberendezésekre és az égésgázok elvezetésére vonatkozó szabályozás is szigorodik: a klímaberendezéseket csakis takartan, az épület külső megjelenésével összhangban lehet majd elhelyezni. Az égésgázok elvezetését pedig a tető fölé nyíló kéményen keresztül kell megoldani, a jelenleg főleg a konvektoros fűtés esetében alkalmazott technológia pedig csakis akkor válik engedélyezették, ha az égésterméket nem légaknába, zárt belső udvarra, verandára, vagy beépített lodzsára engedik.

Fontos újítás, hogy olyan beruházások esetében, ahol a telken legalább hat lakás épül, mindenképpen az épületen belül kell megoldani a garázsok kialakítását.

A paneltüzek során előtérbe került szemétledobókhoz hasonló megoldást csakis abban az esetben lehet alkalmazni, ha másképp nem lehet megoldani a szemét eltávolítását, de csakis szigorú tűz- és környezetvédelmi szabályok betartása mellett.

A szabályozás esetében lényeges továbbá, hogy két új kategóriát vezet be a települések számára azon területekre vonatkozóan, melyekre építési tilalom vonatkozik. A természet közeli területeken teljes lesz a tiltás, míg a különleges övezetekben kiemelt célú beruházások létrejöhetnek.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?