12 °C Budapest

Családi házak nevetséges áron! Nem átverés, csak rá kell találni...

Pénzcentrum
2007. február 12. 05:30

"Családi ház egyetlen dollárért!" - mostanság elég gyakran bukkanhatunk hasonló hirdetésekre a világhálón, melyek mögött első látásra a legtöbb gyakorlott szörföző minden bizonnyal csalást, átverést, esetleg adathalászatot sejt. Ki kell ábrándítanunk legfelkészültebb olvasóinkat is, a legtöbb esetben valódi ajánlatról van szó, méghozzá olyanról, amellyel a vevő és az eladó is jól járhat. Egy ilyen ügyletet természetesen a legtöbb esetben a jogszabályok kényszerítenek ki, ha azonban a tengerentúlon ilyen lehetőségek kínálkoznak, érdemes lehet élni velük. Persze nem kell rögtön 200 Ft-tal a zsebben repülőre ülni, mert ennél azért magasabbra rúg a számla végösszege...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hívogató hirdetések többségéről tudni kell, hogy régi, történelmi értékkel bíró épületekről szólnak. Az első olvasatra nem látható apró részlet "csak" annyi, hogy az épületet úgy ahogy van, el kell vinni arról a telekről, melyen jelenleg áll, ennek pedig van egy kisebb költsége, de az okos vevők azért így is igen jó vásárt csinálhatnak. Lássuk kissé részletesebben!

Az eladó motivációja az érdekesnek tűnő ügyletben az, hogy szeretne az értékes telkén építkezni, a szóban forgó épület azonban útban van és műemléki védettséget élvez. (A pontosság kedvéért meg kell jegyezni, hogy ez a védettség az 1 dolláros ajánlatokban bővelkedő Massachusetts-i Norfolkban például úgy néz ki, hogy azon épületeket, melyek bármilyen történelmi értékkel bírnak legalább 6 hónapig tilos lebontani. Ez idő alatt az illetékes hatóságok igyekeznek olyan érdeklődőt találni, aki vállalja, hogy máshova költözteti az épületet, vagy legalább a történelmi értékkel bíró komponenseket megmenti.)

A fentiek tükrében érthető, hogy a mihamarabb építkezni akaró tulajdonos nevetséges áron igyekszik megszabadulni a szükségtelen épülettől, így kész azt 1 dollárért is eladni, hogy cserében mentesülhessen a bontási költségek alól és felgyorsíthassa a folyamatot.

Ahogy ez lenni szokott, az ilyen érdekes piacok rögtön az internet irányába terjeszkednek, így nem meglepő, hogy a HistoricProperties.com kifejezetten arra jött létre, hogy az alacsony árú, történelmi épületeket listázza, elérhetővé tegye az ajánlatokat az érdeklődők számára. Az oldalon jelenleg több mint ezer darab, 50 évnél idősebb épület található, melyek között szép számmal bukkanhatunk 1 dolláros ajánlatra is.

A kedvező ajánlatok között találhatók persze más típusúak is: amikor az autópálya-építés útjába kerülnek bizonyos épületek, akkor ezeket is jó áron megveheti, majd elköltöztetheti a vállalkozó kedvű vevő, hogy ne az önkormányzatnak kelljen gondoskodnia lebontásukról. Az oldalon külön lehet szűrni az ún. "project homes" kategóriára is, mely a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem kell elköltöztetni az épületeket, ám jelentős renoválásra szorulnak. Ilyen otthont 1,000 és 35,000 dollár között lehet találni az oldalon, mindig tudni kell azonban, hogy pontosan mibe is vágjuk a fejszénket!

Természetesen az ingatlanpiacon is él a "nincs ingyen ebéd" alapigazság, így alaposan utána kell nézni, mennyi extra befektetést is igényel az egy dolláros kaland. Az esetek többségében ajánlott egy tapasztalt ingatlanügynökkel együtt felmérni a helyzetet, nehogy később meglepetés érjen. Fussuk át röviden, milyen lényeges kérdéseket kell feltenni az álomügylet megkötése előtt!

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Alapvető fontosságú, hogy a vevő mennyi munkát hajlandó és képes saját maga elvégezni, ha ugyanis mindent szakemberrel csináltat, a költségek az egekbe szökhetnek. A költöztetéshez tudni kell, hogy mennyiért lehet egy megfelelő nagyságú telekhez hozzájutni, ez a tétel ugyanis menthetetlenül hozzájön a számlához. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb eladó kötelezheti a gyakorlatilag ingyen vásárlót, hogy 90 napon belül vigye el a házat, ami megnehezítheti a telekvadászatot.

Mivel az érdeklődés a tengerentúlon meglehetősen nagy, létrejöttek kifejezetten komplett ház költöztetésre szakosodott cégek, melyek 10 ezer és 25 ezer dollár közti összegért "odébb viszik" az épületet. (A magasabb ház költöztetése többe kerül, valamint érdemes tudni, hogy a régebbi, jobban megépített házakat könnyebb költöztetni, míg a téglaházakat egyáltalán nem lehet szállítani.)

Hazánkban hasonló kaliberű kezdeményezés volt, amikor egy község szinte ingyen ajánlott telket azoknak, akik vállalják, hogy letelepednek a faluban. Szintén ebbe a kategóriába sorolható a kastélyok áruba bocsátása, melyeknél ugyancsak nem a vételárra, hanem a vállalt renoválási költségre érdemes odafigyelni, amint arról korábbi összeállításainkban beszámoltunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?