24 °C Budapest

Üres lakást irodának - sokat nyerhetsz rajta...

Pénzcentrum
2006. november 7. 14:00

Ha a pangó lakáspiac világában is töretlenül hiszel az ingatlanbefektetés sikerességében, jobban szeretnéd, ha pénzed egy újonnan épített, vagy egy impozáns belvárosi lakásban fialna és ki szeretnéd használni a megcsappant kereslet okozta helyzeti előnyödet, fontos kérdés, hogy mit is kezdj a lakásoddal miután megvetted. Mert míg az üresen álló lakás a mai viszonyok között luxusnak tűnik, akkor is ha később kisebb költséget jelenthet számodra, hogy rendbe hozd amit az albérlőid lelaktak, addig jelentős különbségek mutatkozhatnak akkor, ha albérlőnek vagy irodának adod ki a lakásod. Lássuk így van-e!

Az irodának való kiadás esetében ugyanis nem kell számolnunk a rongálás vagy jelentős állapotromlás kockázatával, amely akkor merülhet fel, ha magánszemélyeknek, főleg ha diákoknak adjuk ki lakásunkat. Emellett, mivel az irodáknak a bérleti díj elszámolható költség, így sokkal nagyobb a hajlandóságuk arra, hogy magasabb összeget is megadjanak egy jó fekvésű, jó közlekedésű "irodahelyiségért".

Rég múlt szép napok

Az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy van-e kialakult gyakorlat az előbb felsorolt előnyök kihasználására, és hogyan lehet bekapcsolódni ebbe a folyamatba. Valkó Dávid kérdésünkre elmondta, ugyan volt ilyen gyakorlat, azonban az "irodalakások kora" lassan leáldozni látszik, így azoknak, akik sikeresen szeretnének ezen a piacon tevékenykedni, már a lakásvásárláskor figyelembe kell venniük bizonyos követelményeket.

A nemrég még viszonylag divatos irodalakásokat a mindennel felszerelt, modern irodaházak ütötték ki a ringből, amelyek esetében az ügyfelek élvezhetik a 24 órás portaszolgálat, a légkondicionált helyiségek előnyét, amellett, hogy megszabadulnak a társasházak átkától is, vagyis, hogy a szomszédaikkal kell együtt élniük. Egy fontos tárgyalás közben érthetően nem segít a koncentrálásban a szomszédból jövő gyereksírás.

Hol-mi?

Van azonban egy szűk vállalkozói réteg, amely vagy nem engedheti meg magának, hogy beköltözzön az egyik szépen csillogó irodaházba, vagy egyéb okokból megmarad az magánlakások bérlése mellett. Az ő kegyeikért szállhatunk harcba, ha az eddig elhangzottak nem rettentettek el mindet.

A szakértők szerint, ha a harc mellett döntünk, a leglényegesebb kérdés az, hogy hol is helyezkedik el a befektetésként megvásárolt, vagy megvásárolandó ingatlan, ugyanis ahhoz, hogy irodának megfeleljen az ingatlan, feltétlenül a kis- és nagykörút, illetve a Bartók Béla út környékén lennie. Ezek azok a helyek, amelyek esetében a megközelíthetőség és az impozáns épületek a malmunkra hajthatják a vizet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Van más is...

Még akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak azonban, ha történetesen itt található a lakásunk és meg is tudunk egyezni egy céggel, aki kiveszi azt, mert könnyen előfordulhat, hogy sokkal jobban járnánk azzal, ha azt külföldi diákoknak adnánk ki.

Természetesen a magánszemélyeknek való bérbeadás esetén nagyobb kockázattal kell számolnunk, egyrészt, mert az irodák általában hosszú távra kötnek szerződést, hogy ügyfeleik könnyen megtalálhassák őket, másrészt jelentős állapotromlástól sem kell tartanunk. Ezzel szemben azonban diákoknak sokkal kevésbé frekventált helyeken lévő lakásunk is kiválóan értékesíthető ilyen célokra, és egyáltalán nem biztos, hogy nem kapjuk meg az egyébként szokásos bérleti díjat, ami az ingatlan értékének 0,5-1 százaléka.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy bár ha sikeresen értékesítjük jó fekvésű lakásunkat jól járhatunk az irodának való kiadással, az igény erre egyre csökken és sok esetben a végeredmény is kétséges.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?