34 °C Budapest

Üres lakást irodának - sokat nyerhetsz rajta...

Pénzcentrum
2006. november 7. 14:00

Ha a pangó lakáspiac világában is töretlenül hiszel az ingatlanbefektetés sikerességében, jobban szeretnéd, ha pénzed egy újonnan épített, vagy egy impozáns belvárosi lakásban fialna és ki szeretnéd használni a megcsappant kereslet okozta helyzeti előnyödet, fontos kérdés, hogy mit is kezdj a lakásoddal miután megvetted. Mert míg az üresen álló lakás a mai viszonyok között luxusnak tűnik, akkor is ha később kisebb költséget jelenthet számodra, hogy rendbe hozd amit az albérlőid lelaktak, addig jelentős különbségek mutatkozhatnak akkor, ha albérlőnek vagy irodának adod ki a lakásod. Lássuk így van-e!

Az irodának való kiadás esetében ugyanis nem kell számolnunk a rongálás vagy jelentős állapotromlás kockázatával, amely akkor merülhet fel, ha magánszemélyeknek, főleg ha diákoknak adjuk ki lakásunkat. Emellett, mivel az irodáknak a bérleti díj elszámolható költség, így sokkal nagyobb a hajlandóságuk arra, hogy magasabb összeget is megadjanak egy jó fekvésű, jó közlekedésű "irodahelyiségért".

Rég múlt szép napok

Az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy van-e kialakult gyakorlat az előbb felsorolt előnyök kihasználására, és hogyan lehet bekapcsolódni ebbe a folyamatba. Valkó Dávid kérdésünkre elmondta, ugyan volt ilyen gyakorlat, azonban az "irodalakások kora" lassan leáldozni látszik, így azoknak, akik sikeresen szeretnének ezen a piacon tevékenykedni, már a lakásvásárláskor figyelembe kell venniük bizonyos követelményeket.

A nemrég még viszonylag divatos irodalakásokat a mindennel felszerelt, modern irodaházak ütötték ki a ringből, amelyek esetében az ügyfelek élvezhetik a 24 órás portaszolgálat, a légkondicionált helyiségek előnyét, amellett, hogy megszabadulnak a társasházak átkától is, vagyis, hogy a szomszédaikkal kell együtt élniük. Egy fontos tárgyalás közben érthetően nem segít a koncentrálásban a szomszédból jövő gyereksírás.

Hol-mi?

Van azonban egy szűk vállalkozói réteg, amely vagy nem engedheti meg magának, hogy beköltözzön az egyik szépen csillogó irodaházba, vagy egyéb okokból megmarad az magánlakások bérlése mellett. Az ő kegyeikért szállhatunk harcba, ha az eddig elhangzottak nem rettentettek el mindet.

A szakértők szerint, ha a harc mellett döntünk, a leglényegesebb kérdés az, hogy hol is helyezkedik el a befektetésként megvásárolt, vagy megvásárolandó ingatlan, ugyanis ahhoz, hogy irodának megfeleljen az ingatlan, feltétlenül a kis- és nagykörút, illetve a Bartók Béla út környékén lennie. Ezek azok a helyek, amelyek esetében a megközelíthetőség és az impozáns épületek a malmunkra hajthatják a vizet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van más is...

Még akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak azonban, ha történetesen itt található a lakásunk és meg is tudunk egyezni egy céggel, aki kiveszi azt, mert könnyen előfordulhat, hogy sokkal jobban járnánk azzal, ha azt külföldi diákoknak adnánk ki.

Természetesen a magánszemélyeknek való bérbeadás esetén nagyobb kockázattal kell számolnunk, egyrészt, mert az irodák általában hosszú távra kötnek szerződést, hogy ügyfeleik könnyen megtalálhassák őket, másrészt jelentős állapotromlástól sem kell tartanunk. Ezzel szemben azonban diákoknak sokkal kevésbé frekventált helyeken lévő lakásunk is kiválóan értékesíthető ilyen célokra, és egyáltalán nem biztos, hogy nem kapjuk meg az egyébként szokásos bérleti díjat, ami az ingatlan értékének 0,5-1 százaléka.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy bár ha sikeresen értékesítjük jó fekvésű lakásunkat jól járhatunk az irodának való kiadással, az igény erre egyre csökken és sok esetben a végeredmény is kétséges.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem