13 °C Budapest

Üres lakást irodának - sokat nyerhetsz rajta...

Pénzcentrum
2006. november 7. 14:00

Ha a pangó lakáspiac világában is töretlenül hiszel az ingatlanbefektetés sikerességében, jobban szeretnéd, ha pénzed egy újonnan épített, vagy egy impozáns belvárosi lakásban fialna és ki szeretnéd használni a megcsappant kereslet okozta helyzeti előnyödet, fontos kérdés, hogy mit is kezdj a lakásoddal miután megvetted. Mert míg az üresen álló lakás a mai viszonyok között luxusnak tűnik, akkor is ha később kisebb költséget jelenthet számodra, hogy rendbe hozd amit az albérlőid lelaktak, addig jelentős különbségek mutatkozhatnak akkor, ha albérlőnek vagy irodának adod ki a lakásod. Lássuk így van-e!

Az irodának való kiadás esetében ugyanis nem kell számolnunk a rongálás vagy jelentős állapotromlás kockázatával, amely akkor merülhet fel, ha magánszemélyeknek, főleg ha diákoknak adjuk ki lakásunkat. Emellett, mivel az irodáknak a bérleti díj elszámolható költség, így sokkal nagyobb a hajlandóságuk arra, hogy magasabb összeget is megadjanak egy jó fekvésű, jó közlekedésű "irodahelyiségért".

Rég múlt szép napok

Az Otthon Centrum vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy van-e kialakult gyakorlat az előbb felsorolt előnyök kihasználására, és hogyan lehet bekapcsolódni ebbe a folyamatba. Valkó Dávid kérdésünkre elmondta, ugyan volt ilyen gyakorlat, azonban az "irodalakások kora" lassan leáldozni látszik, így azoknak, akik sikeresen szeretnének ezen a piacon tevékenykedni, már a lakásvásárláskor figyelembe kell venniük bizonyos követelményeket.

A nemrég még viszonylag divatos irodalakásokat a mindennel felszerelt, modern irodaházak ütötték ki a ringből, amelyek esetében az ügyfelek élvezhetik a 24 órás portaszolgálat, a légkondicionált helyiségek előnyét, amellett, hogy megszabadulnak a társasházak átkától is, vagyis, hogy a szomszédaikkal kell együtt élniük. Egy fontos tárgyalás közben érthetően nem segít a koncentrálásban a szomszédból jövő gyereksírás.

Hol-mi?

Van azonban egy szűk vállalkozói réteg, amely vagy nem engedheti meg magának, hogy beköltözzön az egyik szépen csillogó irodaházba, vagy egyéb okokból megmarad az magánlakások bérlése mellett. Az ő kegyeikért szállhatunk harcba, ha az eddig elhangzottak nem rettentettek el mindet.

A szakértők szerint, ha a harc mellett döntünk, a leglényegesebb kérdés az, hogy hol is helyezkedik el a befektetésként megvásárolt, vagy megvásárolandó ingatlan, ugyanis ahhoz, hogy irodának megfeleljen az ingatlan, feltétlenül a kis- és nagykörút, illetve a Bartók Béla út környékén lennie. Ezek azok a helyek, amelyek esetében a megközelíthetőség és az impozáns épületek a malmunkra hajthatják a vizet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Van más is...

Még akkor sem lehetünk teljesen nyugodtak azonban, ha történetesen itt található a lakásunk és meg is tudunk egyezni egy céggel, aki kiveszi azt, mert könnyen előfordulhat, hogy sokkal jobban járnánk azzal, ha azt külföldi diákoknak adnánk ki.

Természetesen a magánszemélyeknek való bérbeadás esetén nagyobb kockázattal kell számolnunk, egyrészt, mert az irodák általában hosszú távra kötnek szerződést, hogy ügyfeleik könnyen megtalálhassák őket, másrészt jelentős állapotromlástól sem kell tartanunk. Ezzel szemben azonban diákoknak sokkal kevésbé frekventált helyeken lévő lakásunk is kiválóan értékesíthető ilyen célokra, és egyáltalán nem biztos, hogy nem kapjuk meg az egyébként szokásos bérleti díjat, ami az ingatlan értékének 0,5-1 százaléka.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy bár ha sikeresen értékesítjük jó fekvésű lakásunkat jól járhatunk az irodának való kiadással, az igény erre egyre csökken és sok esetben a végeredmény is kétséges.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem