0 °C Budapest

A méret lett a lényeg, de nem minden áron...

Pénzcentrum
2006. október 24. 10:00

Egyre inkább kitolódik a lakásvásárlásra szánt összeg felső határa - derül ki a Duna House ezerfős mintás készült felméréséből. A legnépszerűbbek a 15-20 millió forint közötti 1-1,5 szobás lakások váltak, amelyeket a legszívesebben a XIII., a XIV: kerületben és Ó- és Újbudán vennének ingatlant a megkérdezettek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Egyre inkább kitolódik a lakásvásárlásra szánt összeg felső határa - derül ki a Duna House ezerfős mintás készült felméréséből. A legnépszerűbbek a 15-20 millió forint közötti 1-1,5 szobás lakások váltak, amelyeket a legszívesebben a XIII., a XIV: kerületben és Ó- és Újbudán vennének ingatlant a megkérdezettek - írja a Világgazdaság.

A tavalyi eredményekhez képest jelentőse, 10 százalékkal csökkent a 10 millió forint alatti lakások kereslete, vagyis a lakásvásárlók egyre inkább az "élhető" területű ingatlanok iránt érdeklődnek. A megkérdezettek 60 százaléka a 10-20 millió forint közötti intervallumot jelölte meg, de közülük is a legtöbben inkább a 15, illetve a 20 milliós lakások iránt érdeklődnek.

Tovább erősödött a kereslet a drágább, 30 millió forint feletti értékű ingatlanok iránt, amelyeket manapság a megkérdezettek 10 százaléka vásárolna, egy négy szobás családi házért 30-40 millió forintos, míg egy 5 vagy több szobásért akár 50 millió forintos árat is elfogadhatónak tartanak a válaszadók.

A maximálisan elkölteni kívánt összeg emelkedésében, a Duna House vezető elemzője, Murányi Ákos szerint főként a könnyebben elérhetővé vált lakáshitel-konstrukciók, az önerő nélküli lakáshitelek és a lakáslízingek megnövekedése játszik szerepet. A Duna House Hitel Centrum tapasztalatai szerint a legtöbben 7-10 millió forint közötti összeget igényelnek, de nem ritka az a vásárló sem, aki minimális önerővel vesz fel hitelt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pesti belvárosi ingatlanok iránt sem csökkent a kereslet, még mindig a leendő vásárlók 25 százaléka szeretne ideköltözni, de megnövekedett az érdeklődés a VII. kerületi ingatlanok iránt, elsősorban a jó közlekedés és a belvároshoz való közelség miatt. A külső kerületek, és a délpesti rész is részesült a fokozódó érdeklődésből, de az agglomerációba is sokan szeretnének kiköltözni (6%).

A legtöbben új építésű lakást szeretnének vásárolni, 30 százalékuk pedig jelentéktelen kérdés, hogy a megvételre szánt ingatlan új-e avagy használt. Az egyszobás és a garzonlakások iránt is nőtt a kereslet, ezket azonban a leggyakrabban befektetés céllal vásárolják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20