21 °C Budapest

A méret lett a lényeg, de nem minden áron...

Pénzcentrum
2006. október 24. 10:00

Egyre inkább kitolódik a lakásvásárlásra szánt összeg felső határa - derül ki a Duna House ezerfős mintás készült felméréséből. A legnépszerűbbek a 15-20 millió forint közötti 1-1,5 szobás lakások váltak, amelyeket a legszívesebben a XIII., a XIV: kerületben és Ó- és Újbudán vennének ingatlant a megkérdezettek.

Egyre inkább kitolódik a lakásvásárlásra szánt összeg felső határa - derül ki a Duna House ezerfős mintás készült felméréséből. A legnépszerűbbek a 15-20 millió forint közötti 1-1,5 szobás lakások váltak, amelyeket a legszívesebben a XIII., a XIV: kerületben és Ó- és Újbudán vennének ingatlant a megkérdezettek - írja a Világgazdaság.

A tavalyi eredményekhez képest jelentőse, 10 százalékkal csökkent a 10 millió forint alatti lakások kereslete, vagyis a lakásvásárlók egyre inkább az "élhető" területű ingatlanok iránt érdeklődnek. A megkérdezettek 60 százaléka a 10-20 millió forint közötti intervallumot jelölte meg, de közülük is a legtöbben inkább a 15, illetve a 20 milliós lakások iránt érdeklődnek.

Tovább erősödött a kereslet a drágább, 30 millió forint feletti értékű ingatlanok iránt, amelyeket manapság a megkérdezettek 10 százaléka vásárolna, egy négy szobás családi házért 30-40 millió forintos, míg egy 5 vagy több szobásért akár 50 millió forintos árat is elfogadhatónak tartanak a válaszadók.

A maximálisan elkölteni kívánt összeg emelkedésében, a Duna House vezető elemzője, Murányi Ákos szerint főként a könnyebben elérhetővé vált lakáshitel-konstrukciók, az önerő nélküli lakáshitelek és a lakáslízingek megnövekedése játszik szerepet. A Duna House Hitel Centrum tapasztalatai szerint a legtöbben 7-10 millió forint közötti összeget igényelnek, de nem ritka az a vásárló sem, aki minimális önerővel vesz fel hitelt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A pesti belvárosi ingatlanok iránt sem csökkent a kereslet, még mindig a leendő vásárlók 25 százaléka szeretne ideköltözni, de megnövekedett az érdeklődés a VII. kerületi ingatlanok iránt, elsősorban a jó közlekedés és a belvároshoz való közelség miatt. A külső kerületek, és a délpesti rész is részesült a fokozódó érdeklődésből, de az agglomerációba is sokan szeretnének kiköltözni (6%).

A legtöbben új építésű lakást szeretnének vásárolni, 30 százalékuk pedig jelentéktelen kérdés, hogy a megvételre szánt ingatlan új-e avagy használt. Az egyszobás és a garzonlakások iránt is nőtt a kereslet, ezket azonban a leggyakrabban befektetés céllal vásárolják.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?