Indul a lavina az ingatlanpiacon? - Valami elkezdődött!

Pénzcentrum
2006. október 20. 13:00

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Mennyit ér a lakásod? - Vigyázz, mert sokat bukhatsz!

A ZipRealty Inc. és a Reply Inc. nevű internetes ingatlanhirdetésben érdekelt cégek augusztus óta igyekeznek arra ösztönözni ügyfeleiket, illetve az oldal látogatóit, hogy bátran írják le véleményeiket a meghirdetett és általuk megtekintett ingatlanokról megjegyzés formában, ezzel segítve vásárlótársaikat. A kezdeti tapasztalatok azt mutatják, az eladó lehet, hogy jobban jár, ha nem tudja, mit gondolnak valójában lakhelyéről a potenciális vevőként érkezők.

"A környék elég érdekes, folyamatos gyereksikoly és ajtócsapkodás hallatszik, valamint gyakran húznak el az ablak alatt zenét üvöltető autósok." Ilyen és ehhez hasonló kommentárokkal vannak tele azok az amerikai site-ok, melyek megengedik, vagy egyenesen bátorítják, hogy a vásárlók megosszák egymással véleményüket. Az ilyen formában olvasható sorok persze könnyedén alááshatják a hirdetésben tökéletesen megfogalmazott, vonzó állításokat.

Az ügynökök számára mindez fokozottan kellemetlen olyan piaci környezetben, amikor egyébként is túlkínálatról beszélhetünk, rendkívül nehéz túladni a lakásokon és a vevők a körülményeket ismerve egyre több engedményt követelnek. Az ingatlanpiaci közvetítők közül sokan fel is emelték a hangjukat az újdonság ellen, mondván hogy az esetek többségében minden bizonnyal azért ír be valaki, hogy megelőzze a konkurens ajánlatok beérkezését, azaz hogy eltántorítsa a többi vevőt, az alacsonyabb ár kiharcolásának reményében.

A site-ok üzemeltetői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy szép számmal akadnak dicsérő kommentárok is (ezeket lehet, hogy maguk a tulajdonosok írták), összességében azonban azt várják, hogy az új lehetőség bevezetése több látogatót csal az oldalaikra, hiszen kevesen szeretnek potyára kimenni háznézőbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti vállatok mellett a Redfin nevű online ingatlan ügynökség is szeretné még az idei évben elérni, hogy a vevők és az eladók egyaránt elhelyezhessék online kommentárjaikat az oldalon, a nagyobb bróker-hálózatok azonban mereven elutasítják ezt, mondván hogy a vásárlói észrevételek közlése sértheti az eladók érdekeit.

Az újdonság varázsa mára a tengerentúlon a bérleti piacra is átterjedt, az Apartment Ratings Inc. adatai szerint a cég 425 ezer kommentárral rendelkezik a meghirdetett albérletekkel kapcsolatban. Az internetes piac egyik óriása, a Yahoo is arra buzdítja felhasználóit, hogy minősítsék a kiadó lakásokat és az ingatlanügynököket.

Egyes észrevételek szerint a leggyakrabban az a jellemző, hogy a környéken szintén eladóként vagy bérbe adóként megjelenő piaci szereplő igyekszik minél jobban lehúzni a konkurens ingatlanokat, hogy ebből előnyt kovácsoljon. A Zip alelnöke, Patrick Lashinsky ezzel szemben úgy látja, a valótlan állításokat a többi vevő-jelölt cáfolni fogja, de maga a tulajdonos is reagálhat, így a kommentárok valóban segíthetik a tájékozódást.

A Zip site-ra felkerülő kommentárokat egyébként előzetesen ellenőrzik, de csak a törvénysértő megjegyzéseket blokkolják, illetve azokat, melyek telefonszámokat, címeket tartalmaznak. A valóságtartalom ellenőrzését azonban a cég a piacra bízza...

Hazánkban egyelőre nem találhatunk a vezető ingatlankereső portálokon ilyen szolgáltatást, nem lepődnénk meg azonban, ha a közeljövőben ezt is átvennénk az amerikaiaktól. Más kérdés persze, hogy ez ténylegesen kinek lesz jó, a felpörgetett látogatottságú weboldalaknak mindenesetre biztosan.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04