24 °C Budapest

Indul a lavina az ingatlanpiacon? - Valami elkezdődött!

Pénzcentrum
2006. október 20. 13:00

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Mennyit ér a lakásod? - Vigyázz, mert sokat bukhatsz!

A ZipRealty Inc. és a Reply Inc. nevű internetes ingatlanhirdetésben érdekelt cégek augusztus óta igyekeznek arra ösztönözni ügyfeleiket, illetve az oldal látogatóit, hogy bátran írják le véleményeiket a meghirdetett és általuk megtekintett ingatlanokról megjegyzés formában, ezzel segítve vásárlótársaikat. A kezdeti tapasztalatok azt mutatják, az eladó lehet, hogy jobban jár, ha nem tudja, mit gondolnak valójában lakhelyéről a potenciális vevőként érkezők.

"A környék elég érdekes, folyamatos gyereksikoly és ajtócsapkodás hallatszik, valamint gyakran húznak el az ablak alatt zenét üvöltető autósok." Ilyen és ehhez hasonló kommentárokkal vannak tele azok az amerikai site-ok, melyek megengedik, vagy egyenesen bátorítják, hogy a vásárlók megosszák egymással véleményüket. Az ilyen formában olvasható sorok persze könnyedén alááshatják a hirdetésben tökéletesen megfogalmazott, vonzó állításokat.

Az ügynökök számára mindez fokozottan kellemetlen olyan piaci környezetben, amikor egyébként is túlkínálatról beszélhetünk, rendkívül nehéz túladni a lakásokon és a vevők a körülményeket ismerve egyre több engedményt követelnek. Az ingatlanpiaci közvetítők közül sokan fel is emelték a hangjukat az újdonság ellen, mondván hogy az esetek többségében minden bizonnyal azért ír be valaki, hogy megelőzze a konkurens ajánlatok beérkezését, azaz hogy eltántorítsa a többi vevőt, az alacsonyabb ár kiharcolásának reményében.

A site-ok üzemeltetői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy szép számmal akadnak dicsérő kommentárok is (ezeket lehet, hogy maguk a tulajdonosok írták), összességében azonban azt várják, hogy az új lehetőség bevezetése több látogatót csal az oldalaikra, hiszen kevesen szeretnek potyára kimenni háznézőbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti vállatok mellett a Redfin nevű online ingatlan ügynökség is szeretné még az idei évben elérni, hogy a vevők és az eladók egyaránt elhelyezhessék online kommentárjaikat az oldalon, a nagyobb bróker-hálózatok azonban mereven elutasítják ezt, mondván hogy a vásárlói észrevételek közlése sértheti az eladók érdekeit.

Az újdonság varázsa mára a tengerentúlon a bérleti piacra is átterjedt, az Apartment Ratings Inc. adatai szerint a cég 425 ezer kommentárral rendelkezik a meghirdetett albérletekkel kapcsolatban. Az internetes piac egyik óriása, a Yahoo is arra buzdítja felhasználóit, hogy minősítsék a kiadó lakásokat és az ingatlanügynököket.

Egyes észrevételek szerint a leggyakrabban az a jellemző, hogy a környéken szintén eladóként vagy bérbe adóként megjelenő piaci szereplő igyekszik minél jobban lehúzni a konkurens ingatlanokat, hogy ebből előnyt kovácsoljon. A Zip alelnöke, Patrick Lashinsky ezzel szemben úgy látja, a valótlan állításokat a többi vevő-jelölt cáfolni fogja, de maga a tulajdonos is reagálhat, így a kommentárok valóban segíthetik a tájékozódást.

A Zip site-ra felkerülő kommentárokat egyébként előzetesen ellenőrzik, de csak a törvénysértő megjegyzéseket blokkolják, illetve azokat, melyek telefonszámokat, címeket tartalmaznak. A valóságtartalom ellenőrzését azonban a cég a piacra bízza...

Hazánkban egyelőre nem találhatunk a vezető ingatlankereső portálokon ilyen szolgáltatást, nem lepődnénk meg azonban, ha a közeljövőben ezt is átvennénk az amerikaiaktól. Más kérdés persze, hogy ez ténylegesen kinek lesz jó, a felpörgetett látogatottságú weboldalaknak mindenesetre biztosan.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem