19 °C Budapest

Indul a lavina az ingatlanpiacon? - Valami elkezdődött!

Pénzcentrum
2006. október 20. 13:00

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Az amerikai ingatlanpiacon több szakértő is kiemelkedő jelentőséget tulajdonít egy első látásra egyszerű és nem túl nagy horderejű újítás bevezetésének. Mivel vélhetően hazánkban is előbb-utóbb tetten érhetők lesznek a tengerentúli módszerek és újdonságok, a továbbiakban is igyekszünk képet adni arról, mi várható. Legutóbb az ingatlanok beárazását segítő site-ok sikerét, illetve működésüket elemeztük, most pedig a hirdetési oldalakkal kapcsolatos, szemlátomást pitiáner újításra fókuszálunk. Lássuk miről is van szó!

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Mennyit ér a lakásod? - Vigyázz, mert sokat bukhatsz!

A ZipRealty Inc. és a Reply Inc. nevű internetes ingatlanhirdetésben érdekelt cégek augusztus óta igyekeznek arra ösztönözni ügyfeleiket, illetve az oldal látogatóit, hogy bátran írják le véleményeiket a meghirdetett és általuk megtekintett ingatlanokról megjegyzés formában, ezzel segítve vásárlótársaikat. A kezdeti tapasztalatok azt mutatják, az eladó lehet, hogy jobban jár, ha nem tudja, mit gondolnak valójában lakhelyéről a potenciális vevőként érkezők.

"A környék elég érdekes, folyamatos gyereksikoly és ajtócsapkodás hallatszik, valamint gyakran húznak el az ablak alatt zenét üvöltető autósok." Ilyen és ehhez hasonló kommentárokkal vannak tele azok az amerikai site-ok, melyek megengedik, vagy egyenesen bátorítják, hogy a vásárlók megosszák egymással véleményüket. Az ilyen formában olvasható sorok persze könnyedén alááshatják a hirdetésben tökéletesen megfogalmazott, vonzó állításokat.

Az ügynökök számára mindez fokozottan kellemetlen olyan piaci környezetben, amikor egyébként is túlkínálatról beszélhetünk, rendkívül nehéz túladni a lakásokon és a vevők a körülményeket ismerve egyre több engedményt követelnek. Az ingatlanpiaci közvetítők közül sokan fel is emelték a hangjukat az újdonság ellen, mondván hogy az esetek többségében minden bizonnyal azért ír be valaki, hogy megelőzze a konkurens ajánlatok beérkezését, azaz hogy eltántorítsa a többi vevőt, az alacsonyabb ár kiharcolásának reményében.

A site-ok üzemeltetői ezzel szemben arra hívják fel a figyelmet, hogy szép számmal akadnak dicsérő kommentárok is (ezeket lehet, hogy maguk a tulajdonosok írták), összességében azonban azt várják, hogy az új lehetőség bevezetése több látogatót csal az oldalaikra, hiszen kevesen szeretnek potyára kimenni háznézőbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fenti vállatok mellett a Redfin nevű online ingatlan ügynökség is szeretné még az idei évben elérni, hogy a vevők és az eladók egyaránt elhelyezhessék online kommentárjaikat az oldalon, a nagyobb bróker-hálózatok azonban mereven elutasítják ezt, mondván hogy a vásárlói észrevételek közlése sértheti az eladók érdekeit.

Az újdonság varázsa mára a tengerentúlon a bérleti piacra is átterjedt, az Apartment Ratings Inc. adatai szerint a cég 425 ezer kommentárral rendelkezik a meghirdetett albérletekkel kapcsolatban. Az internetes piac egyik óriása, a Yahoo is arra buzdítja felhasználóit, hogy minősítsék a kiadó lakásokat és az ingatlanügynököket.

Egyes észrevételek szerint a leggyakrabban az a jellemző, hogy a környéken szintén eladóként vagy bérbe adóként megjelenő piaci szereplő igyekszik minél jobban lehúzni a konkurens ingatlanokat, hogy ebből előnyt kovácsoljon. A Zip alelnöke, Patrick Lashinsky ezzel szemben úgy látja, a valótlan állításokat a többi vevő-jelölt cáfolni fogja, de maga a tulajdonos is reagálhat, így a kommentárok valóban segíthetik a tájékozódást.

A Zip site-ra felkerülő kommentárokat egyébként előzetesen ellenőrzik, de csak a törvénysértő megjegyzéseket blokkolják, illetve azokat, melyek telefonszámokat, címeket tartalmaznak. A valóságtartalom ellenőrzését azonban a cég a piacra bízza...

Hazánkban egyelőre nem találhatunk a vezető ingatlankereső portálokon ilyen szolgáltatást, nem lepődnénk meg azonban, ha a közeljövőben ezt is átvennénk az amerikaiaktól. Más kérdés persze, hogy ez ténylegesen kinek lesz jó, a felpörgetett látogatottságú weboldalaknak mindenesetre biztosan.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm