SZJA változások: Mennyivel marad több a zsebünkben 2010-ig?

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 10:20

A jövő évi adótörvény módosítások egyik legfontosabb része az SZJA tábla elkövetkező 5 évre való rögzítése, mely jelentős nettó bér növekedést okoz a bérjövedelmek esetében. Az alábbiakban ennek a növekedésnek a mértékét mutatjuk be.

Mint ismeretes, az SZJA felső kulcsa a jelenlegi 38%-ról 36%-ra csökkenne az elkövetkező években, a két kulcs közötti határ azonban folyamatosan növekedne.


Ezen két változás éves nettó jövedelemre gyakorolt hatását mutatja be az alábbi grafikon, mely a bruttó bér függvényében ábrázolja az éves nettó bér növekedését a 2005-ös nettó bérhez képest.

A grafikon készítésénél kizárólag az adójóváírást vettük figyelembe, és semmilyen kedvezményt nem érvényesítettünk. A számításoknál feltételeztük a járulékok, hozzájárulások és egyéb terhek változatlanságát, valamint azt, hogy a jövőre várhatóan 63,000 Ft-ra emelkedő minimálbér adómentességét adójóváírásokkal biztosítja az SZJA törvény. Így a grafikon kizárólag az SZJA tábla módosításából eredő változásokat mutatja.

A grafikonon látható, hogy 120,000 Ft-os havi bérjövedelem esetén csak a jövő évben növekszik az éves nettó bérjövedelem, 2007-től már nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A következő grafikon az éves nettó bér változását mutatja a megelőző évihez képest, így az egyes években bekövetkezett változás különállóan is áttekinthető.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24