SZJA változások: Mennyivel marad több a zsebünkben 2010-ig?

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 10:20

A jövő évi adótörvény módosítások egyik legfontosabb része az SZJA tábla elkövetkező 5 évre való rögzítése, mely jelentős nettó bér növekedést okoz a bérjövedelmek esetében. Az alábbiakban ennek a növekedésnek a mértékét mutatjuk be.

Mint ismeretes, az SZJA felső kulcsa a jelenlegi 38%-ról 36%-ra csökkenne az elkövetkező években, a két kulcs közötti határ azonban folyamatosan növekedne.


Ezen két változás éves nettó jövedelemre gyakorolt hatását mutatja be az alábbi grafikon, mely a bruttó bér függvényében ábrázolja az éves nettó bér növekedését a 2005-ös nettó bérhez képest.

A grafikon készítésénél kizárólag az adójóváírást vettük figyelembe, és semmilyen kedvezményt nem érvényesítettünk. A számításoknál feltételeztük a járulékok, hozzájárulások és egyéb terhek változatlanságát, valamint azt, hogy a jövőre várhatóan 63,000 Ft-ra emelkedő minimálbér adómentességét adójóváírásokkal biztosítja az SZJA törvény. Így a grafikon kizárólag az SZJA tábla módosításából eredő változásokat mutatja.

A grafikonon látható, hogy 120,000 Ft-os havi bérjövedelem esetén csak a jövő évben növekszik az éves nettó bérjövedelem, 2007-től már nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A következő grafikon az éves nettó bér változását mutatja a megelőző évihez képest, így az egyes években bekövetkezett változás különállóan is áttekinthető.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06