12 °C Budapest

SZJA változások: Mennyivel marad több a zsebünkben 2010-ig?

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 10:20

A jövő évi adótörvény módosítások egyik legfontosabb része az SZJA tábla elkövetkező 5 évre való rögzítése, mely jelentős nettó bér növekedést okoz a bérjövedelmek esetében. Az alábbiakban ennek a növekedésnek a mértékét mutatjuk be.

Mint ismeretes, az SZJA felső kulcsa a jelenlegi 38%-ról 36%-ra csökkenne az elkövetkező években, a két kulcs közötti határ azonban folyamatosan növekedne.


Ezen két változás éves nettó jövedelemre gyakorolt hatását mutatja be az alábbi grafikon, mely a bruttó bér függvényében ábrázolja az éves nettó bér növekedését a 2005-ös nettó bérhez képest.

A grafikon készítésénél kizárólag az adójóváírást vettük figyelembe, és semmilyen kedvezményt nem érvényesítettünk. A számításoknál feltételeztük a járulékok, hozzájárulások és egyéb terhek változatlanságát, valamint azt, hogy a jövőre várhatóan 63,000 Ft-ra emelkedő minimálbér adómentességét adójóváírásokkal biztosítja az SZJA törvény. Így a grafikon kizárólag az SZJA tábla módosításából eredő változásokat mutatja.

A grafikonon látható, hogy 120,000 Ft-os havi bérjövedelem esetén csak a jövő évben növekszik az éves nettó bérjövedelem, 2007-től már nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A következő grafikon az éves nettó bér változását mutatja a megelőző évihez képest, így az egyes években bekövetkezett változás különállóan is áttekinthető.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?