3 °C Budapest
Female teacher wearing a face mask while teaching children at elementary school and looking at camera. cimlapi

Akkora a tanárhiány, hogy már fűt-fát ígérnek az iskolák: ezzel csalogatnák be a munkaerőt

2021. november 18. 09:33

Idén az általános felvételin valamivel több mint 13 ezren jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük 7316-an, a pótfelvételin kicsivel több mint 800-an jártak sikerrel, vagyis ennyien iratkozhattak be szeptemberben az egyetemek, főiskolák tanári, tanítói, óvoda- vagy éppen gyógypedagógusi szakjára. A korábbi években azonban ennél jóval többen kezdték meg tanulmányaikat ezeken a pedagógusszakokon, 2017 és 2019 között még 9500-9800 között mozgott az elsőévesek száma. Az összképen sokat ront az is, hogy a 2009 és 2011 között kezdett, pedagógiai alapszakon tanuló hallgatók (ilyenek a leendő tanítók és óvodapedagógusok) 23-28 százaléka lemorzsolódott, vagyis minden negyedik hallgató félbehagyta az egyetemet.

Az utóbbi években az egyetemek és a főiskolák is saját bőrükön kezdték érezni a tanári, tanítói, óvodapedagógusi pálya csökkenő népszerűségét, ezért ma már több felsőoktatási intézmény havi 50-150 ezer forintos ösztöndíjjal és egyéb támogatásokkal csábítja a tanárszakokra a jelentkezőket. A kormány a "csodafegyvernek" tekintett Klebelsberg-ösztöndíjat alakítgatja és bővítgeti, de az egyházak is beszálltak a versenybe - írja az Eduline.

Nemcsak az egyetemen, hanem pályakezdőként is kellene plusz ösztönzés. Idén augusztus közepén például több száz általános iskolába kerestek tanítót, és több száz középiskolai tanári állást lehetett találni a közigállás.gov.hu oldalon. Az iskolai dolgozók - különösen a pályakezdők - komoly lakhatási problémákkal küzdenek, az évek óta stagnáló bérek és az emelkedő albérletárak miatt sokan csak olyan állást tudnak elvállalni, amelyhez szolgálati lakás vagy némi lakhatási támogatás is jár.

Nem javít a helyzeten, hogy a tanárok, tanítók fizetését a mai napig a 2014-es minimálbér alapján számítják: az akkor 101 500 forint volt, míg ma a legkisebb bér már 167 400 forint. Vagyis a tanárok fizetését több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.
Márpedig a sokat emlegetett tanárhiány egyik ellenszere a pedagógusképzésen tanulók számának emelkedése lehetne. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám (ebben az óvodákban, az általános iskolákban és a középiskolákban dolgozók is benne vannak) a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni, vagyis még több tanárra, tanítóra lesz majd szükség.

Ezt a hiányt még akkor sem sikerülne ellensúlyozni a pályakezdőkkel, ha minden idén kezdő egyetemista befejezné az egyetemet és el is helyezkedne a pályán – de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben a diplomázást követő években kilépnek a pályáról. Évente 5-6 ezren végeznek pedagógusszakon, de közülük mindössze alig háromezren helyezkednek el iskolában, óvodában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kell az ösztönzés

Azok biztosan tovább maradnak a tanári pályán, akik egyetemistaként megkapják a Klebelsberg-ösztöndíjat, amelyet a 2013/2014-es tanévben indítottak, alighanem az egyre súlyosabbá váló tanárhiányra reagálva. Az ösztöndíjat – amelynek összege egész meggyőző, a szaktól és a tanulmányi átlagtól függően félévente 125-375 ezer forint – ma már a tanítónak és gyógypedagógusnak tanulók is megpályázhatják, amelyért cserébe vállalniuk kell, hogy időben megszerzik a diplomát, a végzés után pedig főállású pedagógusként helyezkednek el olyan iskolában, ahol a Klebelsberg Központ állást ajánl nekik (ehhez még egyetemistaként meg kell jelölniük három megyét, ahol hajlandóak munkát vállalni).  

A Klebelsberg Központ adatai szerint az elmúlt nyolc évben összesen 4109 hallgató kapott ilyen ösztöndíjat, összesen több mint ötmilliárd forintnyi összegben, közülük 2018 szeptembere óta 1160-en helyezkedtek el iskolában. A tanárhiánnyal valóban nemcsak az állami, hanem az egyházi iskolák is küzdenek, ezért egyre több ösztöndíjjal próbálják támogatni a leendő pedagógusokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?