33 °C Budapest
Ditró, 2020. február 3.Mahinda (b) és Plumal Srí Lanka-i vendégmunkások dolgoznak a Ditrói pékségben a székelyföldi Ditróban 2020. február 3-án. Elsõsorban nem a Srí Lanka-i vendégmunkások megjelenését kifogásolja a község lakossága, hanem a pékséget mûködtetõ helyi vállalkozónak a magatartását, aki szerintük nem becsüli meg a helyi munkaerõt - derült ki a február 1-jén tartott falugyûlésen, amelyet Puskás Elemér polgármester hívott össze a vendégmunkások alkalmazása miatt kialakult közfelháborodás megvitatására.MTI/Veres Nándor

Ezt már nehéz letagadni: egyetlen év alatt több 10 ezer ázsiai vendégmunkás érkezett Magyarországra

2024. május 10. 10:02

11 év alatt 27 ezerről 93 ezer főre emelkedett a Magyarországon tartózkodó ázsiaiak száma. Mint kiderült, így ez a csoport adja a legnépesebbet a hazánkban élő külföldiek között, csupán egyetlen év alatt majdnem 30 ezren érkeztek hazánkba. A járásokra bontott adatok szerint a külföldi állampolgárok száma 2024. január 1-jén népességarányosan Budapest belső kerületeiben volt a legmagasabb - emellett balaton-környéki járások is a toplistán.

2013 és 2024 között 27 ezerről 93 ezer főre emelkedett a Magyarországon tartózkodó ázsiaiak száma a KSH friss adatai szerint. Ezzel ez a csoport adja a legnépesebbet a hazánkban élő külföldiek között. Sőt, egy év alatt majd' 30 ezren érkeztek Ázsiából, ugyanis 2023-ban még csak 65 ezer ázsiai élt hazánkban.

2024. január 1-jén a szomszédos országok állampolgárai a Magyarországon tartózkodó külföldiek 28%-át tették ki. A hazánkban tartózkodó külföldiek fele, 55%-a (139 ezer fő) az európai kontinens valamely államának polgára volt. 4% (10,6 ezer fő) Afrikából, 3% (7850 fő) pedig Amerikából származott.

A járásokra bontott adatok szerint a külföldi állampolgárok száma 2024. január 1-jén népességarányosan Budapest belső kerületeiben volt a legmagasabb. A főváros V, VI., VII. kerületeiben több mint 200 külföldi állampolgár jutott ezer lakosra, míg a főváros egészét tekintve 68. A toplistán az említett budapesti kerületeken kívül a VIII. és a IX. is ott van a toplista élén, az első nem budapesti helyszín a Mosonmagyaróvári járás, ahol 112,4 külföldi jutott ezer lakosra. A balaton-környéki járások között Keszthelyen 61,3 külföldi jut ezer lakosra, a fonyódiban pedig 40,7 a toplista szerint.

Ezzel szemben a püspökladányi, a gyomaendrődi, a szerencsi és a kemecsei járásban 2 alatt van az ezer lakóra jutó külföldi állampolgárok száma. Összességében elmondható, hogy a keleti, délkeleti országrész nem annyira népszerű a külföldiek körében, mint a főváros, vagy a nyugati határhoz közelebbi járások.

Ugyanakkor a KSH szerint a 10 évvel korábbi állapothoz képest a magyarországi járások többségében csökkent az európai uniós állampolgárok külföldi állampolgárokon belüli aránya. 2014-ben a magyarországi járások 81%-ában a külföldi állampolgárok több mint fele európai uniós állampolgár volt. 2024-ben már csupán a járások 44 százaléka tartozott ebbe a csoportba.

2021-től ismét emelkedővben van a kivándorló magyarok száma, miközben a hazaköltözők száma csökkenést mutat. A statisztikai hivatal szerint 2023-ban 33,7 ezer magyar állampolgár hagyta el az országot (ez a legmagasabb szám az elmúlt 10 évben), és 21,8 ezer fő költözött vissza. A kivándorló magyarok 46%-a Ausztriát, 24%-a Németországot, 5-5% Hollandiát és Svájcot, míg 3% az Egyesült Királyságot választotta új otthonának.

Innen jönnek a vendégmunkások

Mint korábbi cikkünkből kiderült, egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk. Mindeközben, ahogyan a fenti KSH-adat is rávilágít: az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken.

Az látszik leginkább, hogy a harmadik országbeli dolgozók bevándorlása Magyarországra a tavalyi évben vett igazán nagy lendületet. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint tavaly a hazai hatóságok a kvótának megfelelően 42 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívüli országok állampolgárainak. A legtöbb új engedélyt a vietnámiak kapták, szám szerint 6501-et, utána következnek az indiaiak (4493), a törökök (3679), a koreaiak (3006), és csak ötödik helyen a Fülöp-szigetekiek (2703).

A hotelek már alkalmazzák őket, jöhetnek a cukrászdák

A külföldi munkaerő megoldást jelenthet a komoly munkaerőhiánnyal küzdő hazai szektoroknak, mint Kovács László, Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke korábban lapunknak kifejtette, vannak olyan területei az országnak, ahol ikonikus, 20-30 éve működő éttermek zártak be többek között azért, mert nem találni dolgozókat. A munkaerőhiányos helyzetre szerinte konszolidáló hatással van a Magyarországon dolgozó külföldi munkaerő: már most is van olyan hazai szálloda, ahol legalább 50 szingapúri, indiai vendégmunkás dolgozik, akik sok esetben jól képzett, angolul beszélő kollégák, és nagyon jól végzik a munkájukat.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke pedig arról beszélt, a szervezet vezetése úgy hitte, az ő szakmájukban nem jelent megoldást a külföldi munkaerő alkalmazása, de a tagságnak erről más volt a véleménye, ők élnének a lehetőséggel, ha volna. Egyelőre nem tud olyan fagyizóról, cukrászdáról, ahol külföldiek dolgoznak, de szerinte a mosogatás, takarítás mellett egy-egy munkafolyamatot megtanulva akár a képzett cukrászok keze alá is tudnának dolgozni a külföldiek. Egyébként nemsokára az ipartestület is fog tartani egy szakmai napot, ahol egy indonézekkel foglalkozó munkaerőközvetítő fog előadást tartani a lehetőségekről.

Már a Tescóban is dolgoznak

Korábbi interjúnkban Pálinkás Zsolt, a Tesco Magyarország vezérigazgatója elárulta, 2 áruházukban is az éjszakai árufeltöltést, háttérmunkát vendégmunkások végeznek. "És azt látjuk, hogy szuperül beilleszkedtek, de a számuk abszolút elenyésző" - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországnak van egy produktivitásproblémája. Ha azt akarjuk, hogy minél több magyar dolgozzon itthon, akkor annak a gazdasági feltételeit meg kell teremtenünk. Az elvándorlást sikerült lassítani a családpolitikai intézkedésekkel, de még van dolgunk bőven. Az olyan országrészekben, mint a klasszikus nyugati vagy déli, nagyon nagy az elvándorlás. Főleg azoknál, akik hosszú távú munkára alkalmas fiatalok

- magyarázta a Tesco-vezér.

Korábban a nagy hazai foglalkoztatóknak is küldtünk körkérdést a külföldi dolgozók kapcsán. Az Audi Hungária (amely Győr-Moson-Sopron megye legnagyobb munkaadója) közölte, "természetesen" foglalkoztatnak külföldi munkatársakat.

Legnagyobb részük olyan külföldi állampolgár, akik a Volkswagen Konszern más országokban működő gyáraiból érkeznek Győrbe, határozott idejű munkaszerződéssel. Jelenleg nem tervezzük harmadik országból érkező vendégmunkások alkalmazását

- közölte kérdésünkre az Audi Hungária, azt viszont nem fejtették ki, hogy hány külföldi dolgozik a vállalatnál.

A Magyar Suzuki Zrt. közölte: jelenleg 3500 ember dolgozik az esztergomi üzemben, melyből hozzávetőlegesen 600 fő szlovák és 300 fő vendégmunkás.

Az elmúlt évek tudatos toborzási tevékenységének eredményeképpen, vállalatunk jelenleg a gyártósoron nem szembesül munkaerőhiánnyal. Célunk hosszú távon mérnökökkel erősíteni munkavállalói állományunkat

- fogalmazott akkor a cég.

A Bosch-csoport pedig konkrét számokat nem mondott, csak annyit, hogy több mint 40 ország szakemberei dolgoznak náluk együtt, viszonylag magas az aránya a Németországból érkezett kollégáknak. Hozzátették: nemzetközi vállalatként náluk hagyománya van annak, hogy egy telephelyen belül – beleértve a magyarországi Bosch gyárakat is – nagyon sokféle nemzetiségű szakember találkozik, a külföldi munkavállalók száma projektenként, pozíciónként, telephelyenként és szezonálisan is folyamatosan változik.

Címlapkép: Veres Nándor, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem