23 °C Budapest
Serious mature older adult woman watching training webinar on laptop working from home or in office. 60s middle aged businesswoman taking notes while using computer technology sitting at table.

Már nem a jövő zenéje a sírig tartó munka: sok magyarnak már ez a realitás

2024. május 3. 09:40

A hazai 64-75 éves korosztályban száz nyugdíjasból tíz még dolgozik – írja a hvg.hu. Ez az arány nálunk a legmagasabb a visegrádi országok között.

Az EU-nak néhány napja beadott konvergenciaprogram szerint 2010 és 2023 között a visegrádi országok között Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben a 65-74 éves korosztály foglalkoztatottsága, megközelítőleg 280 százalékkal, azaz mintegy 88,5 ezer fővel. Bár az emelkedés mértéke Szlovákiában is hasonló volt, ott a kisebb népesség miatt ez csak plusz 35,3 ezer főt jelent. Lengyelországban közel kétszeresére nőtt a kérdéses korosztály foglalkoztatottsága (plusz 262 ezer fő), Csehországban pedig 140 százalékos volt a növekedés (plusz 87 ezer fő).

A korcsoport foglalkoztatottsági rátája is Magyarországon a legmagasabb, mintegy 10 százalékos, míg Lengyelországban 6, Szlovákiában 4, Csehországban pedig 2 százalékos. Magyarországon tehát 100 nyugdíjasból 10 továbbra is dolgozik a nyugdíja mellett. Emögött az adat mögött alighanem megélhetési problémák sejlenek fel, elvégre a nyugdíjminimum 2008 óta változatlanul 28 500 forint havonta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem