Most hétvégén országos állateledel-gyűjtés: online térkép mutatja az adománypontokat

Most hétvégén országos állateledel-gyűjtés: online térkép mutatja az adománypontokat

2024. május 9. 12:30

Immár negyedik alkalommal indította el a SPAR Magyarország az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal közösen a „Mancs a bajban!” elnevezésű nagyszabású, kétnapos állateledel-gyűjtő kampányát. Május 11-12-én 10 és 16 óra között, harminchat helyszínen, az ország összes INTERSPAR áruházában várják a kitelepülő önkéntesek az állateledel, illetve tisztítószer adományokat. A gyűjtések folyamatosan zajlanak az év folyamán a menhelyi állatoknak, a helyszínekről és időpontokról a SPAR erre a célra létrehozott online felületén tájékozódhatnak a támogatók.

Ebben az évben is folytatódik a menhelyeken élő állatok támogatása a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány együttműködésének keretében. A vásárlók az üzletekben hónapról-hónapra találkozhatnak a civil szervezetekkel és munkájukat tárgyi adományokkal segíthetik. Az állatmentésben közreműködő civil szervezetek a koordinálást és beosztást végző Országos Állatvédőrség Alapítványon keresztül csatlakozhatnak a gyűjtőakciókhoz. 

„Magyarországon nagyon sok kisállat él méltatlan körülmények között, az utcán kóborolva, vagy olyan felelőtlen gazdáknál, akiktől sem odafigyelést és szeretetet, de megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot sem kapnak. A hazai állatmentő szervezetek telephelyei sok esetben zsúfolásig tele vannak örökbefogadásra váró kutyákkal és cicákkal, akiknek az ellátása nagy erőfeszítéseket kíván. Számukra nyújtanak kézzelfogható segítséget a SPAR és Országos Állatvédőrség Alapítvány tíz évvel ezelőtt indított állateledel-gyűjtő akciói, amelyeket az elmúlt évben is országszerte megszerveztünk” – mondta el a Pénzcentrum-nak Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

Tavaly 174 adománygyűjtés során országszerte összesen 32 ezer kilogramm száraztáp és több mint 45 ezer darab konzerv gyűlt össze, ezen belül is május hónapban kiemelkedően sok felajánlás érkezett, ekkor szervezték meg harmadik alkalommal a Mancs a bajban! gyűjtőakciót.

A kétnapos intenzív állateledel-gyűjtés során a SPAR Magyarország és szakmai partnere, az Országos Állatvédőrség Alapítvány még inkább fel tudja hívni a figyelmet nemcsak a felelős állattartásra, de a menhelyek támogatásának fontosságára is. „Hatalmas segítség a civil állatvédőknek, hogy a SPAR immáron 10 éve hónapról hónapra lehetőséget biztosít a szervezeteknek, hogy állateledelt gyűjthessenek az ország bármely pontján” – mondta Schreiter Katalin, az Országos Állatvédőrség Alapítvány kuratóriumának tagja.

Az üzletekben a civil állatvédő szervezetek gyűjtenek tárgyi adományokat. A beérkező adományok éves szinten nagy segítséget jelentenek, így a szervezetek többet tudnak ivartalanításra, orvosi költségre, vagy fejlesztésre fordítani. Schreiter Katalin kiemelte:

“Gyakorlatilag a célzott adományozás, ami az igazi segítséget jelenti. Érdemes megkérdezni, hogy pontosan mit adományozzuk, ami aztán úgy tud hasznosulni, ahogy annak kell.”

Az örökbefogadás menete

“Az emberek alapvetően nem látják, hogy a civil szervezetek hogyan működnek, mennyi felelősséget, feladatot és lelki terhet kapnak és milyen kevés anyagi támogatást. Ha 10 éve fogadtunk egy súlyosan sérült kutyát és az orvosi számlájának kifizetéséhez kértünk segítséget, viszonylag rövid időn belül összejött apró pici adományokból az az összeg. Mostanra ez nagyon megváltozott” – emelte ki Schreiter Katalin.

Pár alaptézis, amit érdemes végig gondolkodni, mielőtt egy állat örökbefogadása mellett döntünk:

  • Mennyi időnk van?
  • Mennyi hely áll rendelkezésünkre?
  • Mennyi pénzt tudunk az állatra fordítani?

Az, hogy mennyi tudásunk van az adott fajtáról, bármikor bővíthető, viszont, ha nincs elég hely az adott állatnak vagy elég időnk, hogy foglalkozzunk vele, akkor érdemes még egyszer végiggondolni a választást. Arra is fel kell készülni, hogy bármikor adódhatnak váratlan állat-egészségügyi kiadások.

Látni kell a korlátainkat, nem elég, ha a 3-ból csak 2 feltétel teljesül, mindegyiknek egyszerre kell fennállnia.

Mielőtt hazavisszük az állatot, gyűjtsünk róla információt:

  • Mit lehet róla tudni? Honnan jött, mit eszik?
  • Milyen az állatorvosi státusza?
  • Milyen viselkedési szokásai vannak?
  • Hogy jön ki más állatokkal?

Az idősebb kutyák örökbefogadásának szépségei  

A kiskutyák mellett az állatotthonokban, menhelyeken rengeteg az idősebb kutya, akik a korukból adódóan sokkal nyugodtabbak, kevesebb problémát okoznak a viselkedésükkel, viszont több egészségügyi problémájuk lehet, ami akár rendszeres orvosi ellátást is igényel.

Schreiter Katalin kiemelte: „minél tovább éli egy állat a mindennapjait egy kennelben, annál nehezebb lesz kimozdítani abból a rutinból, amit a rendelkezésére álló helyen kialakít magának. Érdemes meghallgatni az állatmenhelyen dolgozók tanácsait is a kiválasztásnál, akik már megismerték az adott állat személyiségét és szokásait, ami által az örökbefogadás és utána az összeszokás is sokkal gördülékenyebb lehet.”

Képek: SPAR

NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem