18 °C Budapest
Cute old woman sitting at the dining room at her home

Nyugdíjemelés 2022: akár plusz 60 ezer forint is ütheti a magyar idősek markát júliusban

2022. április 29. 11:02

A korábbi ígéreteknek megfelelően évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, melyről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a tegnapi kormányinfó keretében, ahol arról is beszámolt, mekkora lesz annak mértéke. A tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően. A Pénzcentrum most kiszámolta, pontosan milyen összegre számíthatnak a nyugdíjasok.

A kormány utolsó ülésén döntött a nyugdíjak emeléséről, mivel a jelenlegi előrejelzések szerint 2022-ben 8,9 százalékos lehet az infláció éves szinten, amely jelentősen magasabb, mint az év eleji 5 százalékos nyugdíjemelés mértéke volt. A nyugdíjak vásárlóerejének megtartása érdekében évközi nyugdíjemelésre van szükség. (Ez még nem zárja ki, hogy november is emeljék a nyugdíjakat.) A kormány az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz 3,9 százalékkal emeli júliustól a nyugdíjakat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A miniszter azt is elmondta, hogy a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd.

A magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Ez elvileg év elején meg is történt, amikor 5 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, mely már eleve magasabb volt, mint a korábbi években. Azóta viszont kitört a háború Ukrajnában, az infláció pedig nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is elszabadult. Korábban, a járvány előtt a bevett gyakorlat az volt, hogy ha az év eleji emelés mértékét számottevően meghaladja az infláció, akkor novemberben a nyugdíjasok korrekciós emelést kaphatnak - visszamenőleg egy összegben, illetve helyzettől függően bizonyos százalékot a nyugdíjba beépítve.

2021-ben viszont kétszer is sor került rá (az év elejin túl), hogy emeljék a nyugdíjakat: a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően nyáron 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emelést hajtottak végre, majd novemberben 1,2 százalékkal emelték visszamenőleg is a nyugdíjakat. Pedig 2021-ben még csak nem is szálltak el úgy az árak, mint idén. Ígéretek korábban is voltak arra vonatkozóan, ha a drágulás üteme indokolttá teszi, nem várja ki a kormány a novembert az emeléssel, most pedig hivatalosan is bejelentésre került az intézkedés.

Így 2022. július hónapban 3,9 százalékos nyugdíjkorrekció érkezik egy összegben fél évre visszamenően, illetve a havi nyugdíjösszegek az év második felétől 8,9 százalékkal lesznek magasabbak, mint a 2021. december havi nyugdíj.

2022. januárban az öregségi nyugdíj átlagos havi összege elviekben 165 ezer forint volt, az 5 százalékos emelés ebben már benne van. Ebből az következik, hogy az átlagos nyugdíjösszeget kapók júliusban 43 ezer forint egyösszegű korrekciót kapnak (melyben benne van az elmúlt 6 hónap, illetve a 13. havi összeg után járó emelés), illetve júliustól csaknem 172 ezer forintra emelkedik a havi járandóság összege.

A nyugdíjemelés és -korrekció pontos összege viszont egyaránt attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki alapvetően többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat. (A magyar nyugdíjas szervezetek évek óta próbálják felhívni a figyelmet ennek a számítási módnak az igazságtalanságára a kevés nyugdíjból élőkkel szemben, eddig hiába.) Emiatt is van, hogy a válságok, rekordinfláció fokozottan hátrányosan érinti azokat, akik kevés nyugdíjból élnek. A számításokon való változtatásokra eddig azonban nem érkezett ígéret. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amíg egy minimális, 50 ezer forintos nyugdíjösszeg mindössze 1950 forinttal nő júliustól, és egy összegben 13 650 forint jár utána, addig egy 250 ezer forintos alapnyugdíjjal rendelkező idős 9750 forinttal kap többet júliustól havonta, és egy összegben 68 250 forintra számíthat. Azon kevesek, akik ennek az összegnek a dupláját kapják havonta, még jobban járnak a százalékos emeléssel. 

Második nyugdíjemelés 2022-ben, júliusban

A KSH utolsó közléséből kiderül, hogy a 40 ezer forint alatti sávtól egészen 300 ezerig - 20 ezres sávos bontásban - hányan vannak, akik saját jogon kapnak nyugdíjat. Míg 2019-ben 300 ezer forintnyi nyugdíjat csak 40 573 idős ember kapott, tavaly már 81 769. Gyakorlatilag a teljes nyugdíjállománynál látható egy pozitív irányú eltolódás, vagyis évek óta csökken azoknak a száma, akik a legkisebb juttatást kapják, míg a feljebb lévő sávokban egyre többen vannak. Így például, míg két éve még 1 millió 510 ezren kaptak az átlagnyugdíjnál, azaz 140-150 ezer forintnál kevesebbet, tavaly már csak 1 millió 347 ezren.

Az alábbi táblázatban az látható, hogy a 2021-ben érvényes fizetési sávok szerint hány nyugdíjas milyen összeget kaphat majd 2022 júliusában. Természetesen azóta már változott a nyugdíjasok száma az egyes juttatási sávokban, viszont ez a legutolsó adat amire támaszkodhatunk. Eszerint azok, akik az átlagos nyugdíjösszegnél (165 ezer forint) kevesebb juttatást kapnak jelenleg, tehát körülbelül 1 millió 600 ezer nyugdíjas maximum 6150 forintos emelésre számíthat. Mindeközben a legfelső ismert, 300 ezer feletti fizetési kategóriába eső több mint 81 ezer nyugdíjas 11 ezer forint feletti emelést kap majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm