9 °C Budapest
Senior woman looking slightly worried reading through letter

Hivatalos: soron kívüli nyugdíjemelés jöhet, ennyit kaphatnak júliusban az idősek

2022. április 13. 19:02

2022. januárban 5 százalékos emelést hajtottak végre a magyar nyugdíjakon. Ez az emelés eleve magasabb volt, mint a költségvetési törvényben eredetileg szereplő 3 százalék. Úgy tűnik azonban, hogy ez sem volt elég az infláció ellensúlyozására: bár a szakértők is azt várták, hogy 2022-ben elkezdődhet a mérséklődés, előbb a decemberi 7,4 százalékról januárban már 7,9 százalékra szökött az éves infláció, februárban elérte a 8,3 százalékot, múlt hónapban pedig 8,5 százalékra kúszott fel. Olyan mértékű drágulás ment tehát végbe, amit a legrosszabb forgatókönyvek szerint sem vártak idén. Mivel az elemzői jóslatok és ágazati előrejelzések arról szólnak, hogy további (rekord)emelkedés, tartósan magas infláció várható, elkerülhetetlennek tűnik a nyugdíjak korrekciója az inflációhoz.

A magyar nyugdíjakat a törvény szerint évente legalább az infláció mértékével emelni kell. Ez elvileg év elején meg is történt, viszont azóta az árak teljesen elszabadultak. Az eddigi - járvány előtt - bevett gyakorlat az volt, hogy ha az év eleji emelés mértékét számottevően meghaladja az infláció, akkor novemberben a nyugdíjasok korrekciós emelést kaphatnak - visszamenőleg egy összegben, illetve helyzettől függően bizonyos százalékot a nyugdíjba beépítve. 2021-ben viszont kétszer is sor került rá (az év elejin túl), hogy emeljék a nyugdíjakat: a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emelést hajtottak végre, majd novemberben 1,2 százalékkal emelték visszamenőleg is a nyugdíjakat. Pedig 2021-ben még csak nem is szálltak el úgy az árak, mint idén az várható.

Ilyen mértékű infláció mellett tehát nem ördögtől való elvárás, hogy év közben korrigálják a nyugdíjak összegét. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület már be is jelentette, hogy a magas infláció miatt soron kívüli nyugdíjkiegészítésre van szükség. A KSH friss adatai szerint az élelmiszerinfláció 13 százalékos volt, a nyugdíjasok élelmiszer-árindexe viszont ennél is több: 13,4 százalék. (Az alacsony jövedelműek számára pedig 13,6 százalékos a drágulás üteme.) Az elemzők jelenlegi prognózisa szerint 2022-ben az egész éves infláció 8,2-9 százalékos is lehet - múlt hónapban "még csak" 7,5-8 százalékot jósoltak, tehát a várakozások is egyre emelkednek.

Hogyha a kormány a régi, bevett gyakorlat szerint kivárná a novembert, akkor a jelenlegi inflációs várakozások szerint (8,2-9%) 2022. novemberben további, legalább 3,2 százalékos, januárig visszamenőleges nyugdíjemelésre lesz szükség. A novemberi visszamenőleges emelés azonban nem sokat jelentene azoknak, akik most akarnak vásárolni a boltokban.

Ahogy arról már korábban Tállai András a Pénzügyminisztérium államtitkára nyilatkozott, "ha a folyamatok szükségessé teszik, nyáron évközi nyugdíjemelés következik", utalva az orosz-ukrán háború elhúzódására és a várhatóan tartósan magas árakra. Ez viszont még csak feltételes ígéret volt. Most az ATV Híradója ismét rákérdezett, hogy lesz-e idén még rendkívüli nyugdíjemelés, melyre a Miniszterelnökség azt válaszolta:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

az inflációkövető nyugdíjemelést a kormány ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít.

Tehát teljesen biztosan még nem lehet tudni, lesz-e kiegészítő emelés júniusban, és ha igen, milyen mértékű lesz. Az, hogy legalább 3,2 százalék lehet, vagy akár 4 százalék is a jelenlegi elemzői várakozások szerint, csak találgatás. Az viszont biztos, hogy a januári nyugdíjemelést máris felfalta az idei évi infláció, és innentől egyre kevesebből tudnak majd az idősek gazdálkodni. A legnehezebb pedig az alacsony jövedelmű nyugdíjasok helyzete lesz, hiszen az élelmiszerdrágulás borzasztó mértékűvé válhat idén, mely őket sújtja jelenleg a leginkább. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem