2021. február 25. csütörtök Géza

Ennyit tesz félre havonta egy igazi pénzmester


Mindenki vágyik az anyagi függetlenségre, viszont csak kevesen tesznek félre annyit, hogy el is érjék a vágyott állapotot. A megtakarítók öt típusát hasonlítottuk össze az alapján, hogy a jövedelmük hány százalékát teszik félre. Mutatjuk, kik, mikor érik el a pénzügyi függetlenséget.

A személyes pénzügyek világában nem titok, hogy a legfőbb cél: elérni az anyagi függetlenséget a megtakarításokon keresztül. Sok, különböző szintű megtakarítás létezik, de a megtakarítók is nagyon sokfélék. Éves jövedelem és költségek alapján most öt megtakarító típust hasonlítunk össze. A következő ábrákon a piros hatszög az éves költségeket, a narancssárga pedig az éves jövedelmet jelzi. Tehát ha a piros hatszög nagyobb, mint a narancs, akkor az jelenti, hogy több a költség, mint a jövedelem, ha pedig a narancsa nagyobb a pirosnál, akkor azt, hogy a jövedelem nagyon, mint a költségek.

1. Az állandó fogyasztó

Az első típus az állandó fogyasztó, és egyáltalán nincs megtakarítása. Az éves költségek meghaladják az összjövedelmet, ez azt jelenti, hogy negatív a megtakarítási ráta. Mindezt a hitelkártyák túlzott használata is lehetővé teszi. Ennek a személynek megtakarítása nem, adóssága viszont bőven lesz, és szinte lehetetlen, hogy valaha elérje a pénzügyi függetlenséget

2. Az átlag megtakarító

Az átlag embereknek 1-10 százalék közötti a megtakarításuk, tehát a jövedelmüknek legfeljebb a tizedét tudják félretenni. Az idetartozók egy kicsit kevesebbet költenek, mint amennyi a bevételük.

3. Az igazi megtakarító

A következő típus, ahol a megtakarítás a jövedelem 11-30 százalék a között mozog. Ők általában már 65 éves koruk előtt elérik az anyagi függetlenségüket. Furcsa módon, mégis ez a fajta megtakarító az egyik legritkább.

4. A megtakarítások szakembere

Elérkeztünk a megtakarítások szakemberéhez. Az ilyen típusú ember a jövedelmének a 31-60 százalékát félreteszi. Nyilván ehhez kell egy akkora jövedelem is, ami lehetővé teszi az ekkora mértékű megtakarítást. Ők nagyon leszorítják a kiadásokat, és tudatos fogyasztók. A szükségeset veszik meg, és tartózkodnak a túlzott kiadásoktól.

5. A pénzmester

Az utolsó típus a pénzmester. Neki az éves jövedelme jóval meghaladja a költségeit, és a keresetének több, mint a 60 százalékát. Ezek az emberek akár már egy évtized alatt elérhetik az anyagi függetlenségüket. Minimálisan költenek, és örömmel tölti el őket a takarékoskodás.

Az anyagi biztonság elérése természetesen nagyban függ attól, hogy mekkora összeget tud félre tenni az ember. A rendszeresség viszont legalább ennyire fontos. Sőt, egyre gyakrabban hangsúlyozzák a befektetési szakemberek, hogy az, aki ugyan csak kisebb összegeket tud félretenni, de azt rendszeresen, nagyobb vagyont halmoz fel, mint aki alkalomszerűen takarít meg nagyobb összegeket. (Természetesen a kettő mértékétől is függ.)

Napi 250 forinttal is összejöhetnek milliók

Az elmúlt hetekben több számítást is végeztünk, hogyan lehet napi megtakarításokból milliókat felhalmazoni. Egy bevált példa szerint 20-29 éves korban napi 250 forintot, 30-39 éves korban napi 500 forintot, 40-49 éves korban napi 750 forintot, 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tizedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Aa tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked