2 °C Budapest
One young beautiful young teenage girl using ATM machine and smart phone in the city

Drasztikus fordulatot hozott a digitalizáció: egyre több magyar jut fizet így be készpénzt

2023. április 12. 13:31

Az ATM automaták készpénzbefizetés funkciója egyre népszerűbb, a bankfióki pénztárak helyett sokan fizetik be számlájukra készpénzüket ezzel a gyors és egyszerű módszerrel. A számok azonban azt is mutatják, hogy a nagyobb értékű befizetéseket még mindig inkább a hitelintézetek pénztáraiban intézik az ügyfelek. Darabszámra szinte megegyezik a befizetések száma a két területen, azonban értékben negyede az ATM automatákon keresztül befizetett összeg a pénztárihoz képest.

Az ATM automatákat már nem csak készpénzfelvételre, mobilfeltöltésre vagy esetleg adományozásra használják az emberek, egyre népszerűbb a készpénz -befizetési funkció is az erre alkalmas készülékek esetében. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal, ATM-eken keresztül lebonyolított készpénz-befizetési forgalom folyamatosan növekszik. 2022-ben közel 11 millió befizetés történt a bankautomatákon keresztül, több, mint 2,5 billió forint értékben. A tavalyi ATM befizetési adatok a 2021-es évhez képest darabszámban mintegy 22 százalékkal, értékben pedig 25 százalékkal növekedtek.

Az ATM-es befizetések lassú térnyerését az is mutatja, hogy 2022-ben a pénztári befizetések mértéke darabszámban csökkent 5 százalékkal. A tavalyi évben összesen több, mint 11 millió pénztári befizetést regisztráltak a Magyar Nemzeti Bankban, amihez közelít az ATM-eken keresztül megvalósult befizetések darabszáma. Ezzel szemben az automatákon keresztüli befizetések összértéke mindössze negyede a pénztári befizetésekhez képest (közel 11 billió forint). Ebből arra lehet következtetni, hogy nagyobb összegeket továbbra is a pénztárakban szeretnek befizetni az emberek, nem pedig automatákon keresztül. Pedig a pénztárakban való várakozással értékes időt veszíthet az ügyfél, miközben az automaták adta befizetési lehetőség szintén gyors, biztonságos és megbízható.

A befizetésre is alkalmas, okos ATM-eken keresztül 1 tranzakció alkalmával maximum 200 db bankjegyet, azaz 4.000.000 Ft-ot tudnak ügyfeleink gyorsan, sorban állás nélkül a nap 24 órájában – akár hétvégén is – készpénzt befizetni saját vagy az általuk kiválasztott OTP bankszámlára, amelyet követően az összeg azonnal rendelkezésre áll a bankszámlán. Ezek az automaták elsősorban a vállalkozásoknak jelentenek segítséget, de lakossági ügyfeleink is igénybe vehetik azokat bármilyen napszakban akár egy-egy számla befizetésére is. A több időt igénylő tanácsadói folyamatokra így nagyobb kapacitást tudnak fordítani a fióki munkatársak, ez pedig lakossági és vállalkozó ügyfeleink szempontjából is előnyös

– árulta el Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem