28 °C Budapest
Young cute caucasian couple enjoying drinking coffee in their new home.

Négy év után visszatér a lakás-takarékpénztár: most 7,9 százalékos lakáshitel is járhat mellé

2023. március 1. 09:29

Elindítja 2023. március 1-től az OTP Bank új szolgáltatását, a Lakástakarékot. A megtakarítási forma nagyban hasonlít ahhoz, amelyet 2018 oktoberében vezetett ki a kormány. Az egykori LTP-khez hasonlóan az új Lakástakarékban is elérhető akár 30 százalékos prémium a befizetésekre - írja a Bankmonitor. A lakástakarék kétféle módozattal érhető el: 4 év és 8 év futamidejű szerződések közül lehet választani.

Az OTP Lakástakarék nemcsak magánszemélyek, hanem társasházak/lakásszövetkezetek számára is elérhető, akárcsak a régi LTP, viszont nem magánszemélyeknek az értékesítés később indul. Magánszemélyként a szerződéskötés feltétele a magyarországi lakóhely vagy tartózkodási hely. A Lakástakarék elődjéhez hasonlóan lakáscélú megtakarítás, amely megfontolandó választás lehet mindazoknak, akik szeretnének saját ingatlant vásárolni, felújítást végezni, vagy akár gyermekük életkezdésére kívánnak megtakarítást képezni.

A két elérhető konstrukció sokban hasonlít, de vannak különbségek is. A szakértők az alábbi táblázatban foglalták össze a paramétereket. Ebből látható, hogy a 10 vagy 30 százalékos prémium kihasználásával a megtakarítók a teljes időszak alatt akár 240 ezer forint, illetve 1,44 millió forint nyereséget tehetnek zsebre. Ugyanakkor a prémium mindig csak az új befizetésekre jár, a már felhalmozott tőke mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot fizet a megtakarítási időszak végéig:

A 4 évre számított EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) végül a 2,89-3,44 százalékos sávon belül alakul. Hasonlóképpen a 8 éves konstrukció EBKM-értéke 5,37 és 5,64 százalék között lehet, a vállalt betétfizetés függvényében. A prémiumot úgy lehet maximálisan kihasználni, ha a vállalt havi összegek rendszeresen és folyamatosan érkeznek a megtakarítási számlára. Ha valaki elmulaszt egy havi befizetést, részben elveszítheti az adott időszakra járó prémiumot. Ezt a problémát segíthet kiküszöbölni, ha állandó átutalást vagy csoportos beszedési megbízást alkalmazunk a megtakarításhoz.

A Lakástakarékkal tehát a fegyelmezett megtakarítók 2,89-5,64 százalékos fix kamatot tudnak elérni, és a lejáratot követően limitált összegű, fix 7,9 százalékos kamatozású lakáshitel felvételére is lehetőségük nyílik. A lakáscél igazolása is jóval egyszerűbb, mint korábban az LTP-k esetén az Államkincstár felé. A Lakástakarék kamatadómentes, és tranzakciós illeték sem terheli. A megtakarításokat az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) biztosítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 17:04
Reagált a TV2 Csoport sajtóosztálya a Media1 érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a Nielsen Közöns...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem