Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Kezdődik végső roham: ide teszik most a spórolt pénzüket az élelmes magyarok

2022. december 18. 09:29

A nyugdíjcélú előtakarékosság az év minden hónapjában azonosan fontos feladat. Ennek ellenére az év végi időszak általában kitüntetett figyelmet élvez a megtakarítók részéről. A Bankmonitor.hu most kiszámolta, mennyire okos stratégia az éves befizetések nagy részét az utolsó hónapra időzíteni. Elöljáróban annyit elárulnak, hogy van értelme a plusz energiaráfordításnak, de nem úgy, ahogyan a legtöbben hinnék.

A nyugdíjcélú megtakarítások népszerűségének egyik fő oka az elérhető állami támogatás. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek, valamint a nyugdíj-előtakarékossági számlát használó befektetők az éves befizetésük 20%-ának megfelelő SZJA-visszatérítésre jogosultak. A támogatás maximuma megtakarítási formától függően évi 100-150 ezer forint; aki pedig párhuzamosan többféle nyugdíjmegtakarítással rendelkezik, ő együttesen évi 280 ezer forintot kaphat vissza az adójából ezen a jogcímen.

Jó hír, hogy a támogatás nem csak a rendszeres (pl. havi) befizetésekre vonatkozik, hanem minden olyan pénzösszegre, amelyet az adott naptári évben a számlájára utalt a megtakarító. Sokan vannak, akik ebből a megfontolásból az év végéhez közeledve úgynevezett „eseti befizetéseket” teljesítenek, hogy ilyen módon feltornásszák a következő évben visszaigényelhető SZJA mértékét. Kérdés, hogy megéri-e alkalmazni ezt a trükköt, és ha igen, akkor milyen körülmények között.

Hogyan lehet maximalizálni a támogatást?

Nézzünk egy példát, amelyben a megtakarító igen tudatos, és már 45 éves korában elkezd félretenni a nyugdíjára havi 30 ezer forintot. Hosszú távon 6,5%-os hozamot ér el – ez idén kevésnek érződik, de normál inflációs környezetben érdemi reálhozamot eredményez –, valamint évente 5%-kal növeli a befizetéseit. Ezen felül van lehetősége arra, hogy év végén 250 ezer forint extra befizetést teljesítsen, az állami támogatás maximalizálásának céljából.

Látható, hogy a szimpla megtakarítás a nyugdíjkorhatár (65 év) eléréséig mai értéken 12,1 millió forintra hízik. Ebből a saját befizetések és a hozamaik kb. 10,1 millió forintot tesznek ki: ennek 54%-át a saját befizetések, míg 46%-át a hozamok adják. Ezenkívül további 2,0 millió forint köszönhető a kapott állami támogatásnak és hozamainak.

Ha alkalmazza az év végi extra befizetések stratégiáját, akkor lényegesen magasabb lejárati összegre számíthat: több mint másfélszer annyi (mai értéken 20,4 millió forintos) vagyonnal vonulhat majd nyugdíjba. Érdemes azonban megnézni, hogy ez a különbözet miből adódik. A saját befizetései és azok hozamai 17,2 millióra nőnek (itt is kb. fele-fele arányban lesznek a befizetések és hozamok), tehát az összesített 8 milliós növekedésből 7 millióért felelnek! Az SZJA-támogatás eközben mai értéken 3,2 millió forint nyereséget érne, azaz kb. 1,2 millióval lenne több az extra befizetések nélküli helyzethez képest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Megéri év végén felturbózni a befizetéseket?

A számok tehát azt mutatják, hogy bár az év végi extra befizetések jelentős változást eredményeznek, a jótékony hatás csak kisebb részben tudható be a kapott plusz adóvisszatérítésnek. Valójában a saját zsebből fizetett extra befektetés az, ami az évtizedek során számottevően növeli a megtakarítási egyenleget. Különösen igaz lesz ez akkor, ha a kapható támogatás maximuma nem változik: ebben az esetben gyorsan bele lehet ütközni az évi 100-150 ezres plafonba, és bizonyos idő után már egyre kisebb lesz az állami támogatás jelentősége.

Ezek alapján azt mondhatjuk, az állami támogatás maximalizálására törekvő megtakarítóknak tekintélyes vagyonuk tud felhalmozódni a vizsgált 20 éves időtartam alatt. Éppen ezért érdemes törekedni arra, hogy az adott évben minél több pénzt különítsünk el nyugdíjcélra. Ilyen módon hosszú távon több millió forinttal csökkenthetjük a befizetett adónk mértékét, és ezek az összegek is a megtakarításunkat fogják gyarapítani. A támogatás azonban önmagában nem helyettesíti az öngondoskodást, inkább csak jutalmazza azt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem