Egyre népszerűbbek a biztosítói gyermek-megtakarítások! (x)

Egyre népszerűbbek a biztosítói gyermek-megtakarítások! (x)

PR
2022. december 12. 05:00

Szülőként a legfőbb feladatunk garantálni a gyermekünk egészséges fejlődéséhez szükséges biztos hátteret, ideértve az anyagiakat is. Ez utóbbi azonban nem áll meg az alapok és a taníttatás költségeinél: a felnőtté válás időszakára, sőt a nem várt helyzetekre is kell készülnünk. Ebben segítenek a biztosítói gyermek-megtakarítási programok.

Érzelmi stabilitás, közösségi és családi élet, munkára és tanulásra nevelés, igényesség – se vége, se hossza a listának, amire meg szeretnénk tanítani a gyermekünket, amit át akarunk adni neki. A mai világban azonban nem maradhat ki a sorból az sem, hogy biztosítsuk a szükséges anyagi hátteret is a fizikai és mentális fejlődéséhez. Gondolunk itt az étkezéstől és ruházkodáson át a taníttatásig és az önálló útjának egyengetéséig.

Mindez jelentős anyagi ráfordítást követel meg a szülőktől, amit ráadásul akkor is biztosítanunk kell, ha időközben valami miatt épp máshol lenne szükség erre a pénzre. Hiszen az előrelátás a szülőség elengedhetetlen eleme. Ezért fontos már előre, tudatosan készülni ezekre a kiadásokra. Ebben segítenek a különféle gyermekcélú megtakarítások, hogy ne kelljen tanulmányi utakról, külföldi tanulásról, különórákról, albérletről vagy bármi egyébről lemondania a gyermeknek.

Szerencsére sok ilyen megtakarítási lehetőség áll rendelkezésünkre, ezek közt pedig egyre népszerűbbek a biztosítói megtakarítási programok. Cikkünkben megmutatjuk, milyen előnyöket kínálnak ezek, és milyen további szolgáltatásokkal nyújtanak többet a többi hasonló konstrukciónál.

Ezek a legnépszerűbb gyermekcélú megtakarítások

Egyre többen ismerik fel az előtakarékosság fontosságát, amivel segíthetik gyermeküket az önálló élet kiépítésében. A szakértők tapasztalatai szerint leggyakrabban az olyan jól megfogható célokra tesznek félre így a szülők, mint

  • a gyermek különórái, tandíja;
  • az első albérlet, illetve a kollégium költségei;
  • vagy akár későbbre az esküvő lebonyolítása;
  • az első lakás;
  • vagy épp a saját vállalkozás elindításához szükséges alaptőke.

Ahogy látjuk, több a fenti célok közül a gyerek húszas éveire tehető, a gyermek számára indított előtakarékosságok tehát akár bőven túlnyúlhatnak a nagykorúság elérésén.

A legegyszerűbb előtakarékossági forma, ha egy sima bankbetétet indítunk gyermekünk számára, amelyhez nem nyúlunk hozzá, csak befizetünk ide valamekkora összeget időről időre. Annyiban mindenképp jó megoldás ez, hogy egyszerű és elszigetelt a többi költésünktől. Azonban túl magas hozamra itt nem számíthatunk, főleg a banki díjak és az infláció ismeretében.

Indíthatunk külön tartós befektetési számlát (TBSZ) is a gyermek nevére, ahol sok befektetési fajta közül választhatjuk ki a nekünk megfelelőt. Itt már komolyabb hozamot is elérhetünk, ha megfelelő befektetési eszközöket válogatunk a portfóliónkba, ehhez azonban széles körű pénzpiaci és befektetési ismeretek szükségesek.

És ne feledkezzünk meg a ma talán legismertebb lehetőségről, a Start-számla + Babakötvény kombinációról sem. Itt a befizetéseink után 10 százalékos állami támogatást, évi maximum 12.000 forint jóváírást kaphatunk a vásárolt állampapírok normál hozamán felül.

Biztosítói gyermek-megtakarítási programok

A fentiek mellett egyre népszerűbbek azonban a biztosítóknál elérhető gyermek-megtakarítási programok. Ezek olyan hosszú távú megtakarítások, amelyeknél a biztosító pénzügyi szakemberei kezelik a betett pénzünk befektetését. Ennek díja jellemzően magasabb, mint a fenti konstrukcióké, azonban az elérhető előnyök és kiegészítő szolgáltatások miatt bőven megérheti a többletköltség.

A kezdéshez mindenképp előnyt jelenthet, hogy akár kisebb – akár 8000 forintos – összeggel is elkezdhetjük ezt a megtakarítást, ráadásul nem kell magunknak válogatnunk a befektetések között. Szakértők kezelik a betett pénzünket a legjobb eredmény elérése érdekében. Ezzel jóval a normál banki kamatok – és akár az infláció – feletti hozamot tud garantálni számunkra a biztosító, méghozzá tisztán piaci alapon, nem pedig állampapírokba fektetve. A hozam persze a kockázatvállalási hajlandóságunktól is függ, de akár a kötvényeknél is jobb teljesítményt érhetünk el itt.

A könnyű kezelésen és a várható hozamon túl fontos előnye a biztosítói gyermek-megtakarítási programoknak a rugalmasság. Ezeknél ugyanis nincs fix, életkorhoz kötött lejárati idő. Így gyermekünk élethelyzetének megfelelően tudjuk alakítani, mikor vennénk fel a pénzt. Ezt ráadásul megtehetjük részletekben vagy akár járadék formájában is. Abban is szabad kezünk van – több más megtakarítástípussal szemben –, hogy mire szeretnénk felhasználni a pénzt.

Végül pedig említsük meg azt is, hogy biztosítói megoldás lévén kockázati elemeket is tartalmaz a szolgáltatás. Ez alapvetően egy minimális szintű élet- és balesetbiztosítást jelent, amely alacsony díjért relatíve alacsony biztosítási összeget (szolgáltatótól függően a megtakarítás összege + 10 ezer vagy 1 millió forint) jelent. Ezt azonban lehetőségünk van igényeink szerint kibővíteni.

Ahogy szó volt róla, szülőként gondolnunk kell a legrosszabb eshetőségre is, és biztosítani gyermekünk megélhetését arra az esetre is, ha velünk valami történne. Egy ilyen biztosítási programnál mondhatjuk azt, hogy x összeget tudunk a gyermekünk számára félretenni havonta, ennek y százaléka legyen a megtakarítási rész, z százalékából pedig külön kiegészítő kockázati biztosítást fizethetünk. Szakértőink szerint a legérdemesebb a 85-15 százalékos arányt megcélozni ebben a kérdésben.

Hogy néz ki ez számokban?

Vegyünk egy példát, ahol gyermekünk 3 éves, elkezdi az óvodát, és megérezzük a szükségét, hogy elkezdjünk félretenni neki a taníttatására vagy épp az első lakására. Online kalkulátorunk szerint havi 25 ezer forint megtakarításával 18 éves korára már átlagos hozammal is több mint 7 millió forintot hozunk neki össze így. Ebből több mint 2,5 millió forint az, amit nem mi spóroltunk össze, hanem a hozamokból sikerült megszereznünk.

Jelenleg a felsőoktatásban általában 250-300 ezer forintos tandíjakkal lehet számolni szemeszterenként. Vagyis egy ötéves képzésben 10 félévet térítve is még mindig marad 3,5 millió forint a megtakarításból, ami a gyerek életkezdését segítheti.

Ahogy utaltunk is rá, érdemes a legrosszabbra is felkészülni. Nézzük meg, hogy mi történik, ha a futamidő során – mondjuk a gyermek 13 éves korában – gyermekünk elveszíti szülőjét. Ekkor egy alap biztosítási csomagban is kézhez kapja az addig felhalmozott befizetéseket, azok hozamait és a szerződésben foglalt biztosítási összeget. Ez – példánknál maradva –  4 millió forint azonnali támogatást jelent számára, amihez jön a biztosítási összeg. Ezzel tehát biztosíthatjuk, hogy gyermekünknek ne kelljen lemondania az egyetemről, különórákról, egyebekről.

De a mindennapokban is nagy segítséget nyújthat, ha nagyobb összegű kockázati védelmet igényeltünk a megtakarításhoz. Tragédia esetén ugyanis akár az egész család megélhetése veszélybe kerülhet. Éppen ezért érdemes ezekre az eshetőségekre is gondolni a biztosítási konstrukció megalkotásakor.

A szerződés kapcsán azonban a szakértők szerint érdemes figyelni egy fontos dologra: semmiképp ne a kiskorú gyermeket adjuk meg kedvezményezettnek. Ezzel ugyanis a gyermeket kizárnánk a pénz felhasználásából egészen nagykorúsága eléréséig. Praktikusabb olyasvalakit megtenni kedvezményezettnek, akiben megbízunk, és aki ezt az összeget gyermekünk felnevelésére használhatja fel.

Hasonlóképpen érdemes baleseti és egészségbiztosítási fedezetben is gondolkodni a szolgáltatásnál. Hiszen ha nem is a legrosszabb történik velünk, de mondjuk egy súlyos betegség vagy baleset miatt elveszítenénk munkaképességünket, előfordulhat, hogy jóval kisebb vagy akár nulla jövedelmet tudnánk hazavinni családfenntartóként. Ilyen helyzetben ráadásul a szükséges kezelések költségei is megterhelik a családot. A megfelelő biztosítási elemek beépítésével azonban ilyen nem várt helyzetekre is biztosíthatjuk családunk anyagi stabilitását.

Válasszunk kompakt, kettő az egyben megoldást!

A biztosítói gyermek-megtakarítási programokkal tehát nem csak összehozhatjuk a célul kitűzött megtakarítást a gyermekünk életkezdésének támogatásához, de a váratlan rossz eshetőségekre is komplex, akár kockázati védelmet is szerezhetünk családunknak. A biztosítói programok ezzel messze túlmutatnak a különféle egyéb gyermek-megtakarításokon. Szülőként pedig mindenképp gondoskodnunk kell szeretteinkről, gyermekünkről, akármi is történik.

Képek forrása: Freepik

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem