Opera theatre in Budapest, Hungary. Old street lighter detail closeup.

Pénzügyeiről vallott Szacsvay László: a legendás színész szerint ezért egyre nehezebb az életünk

2022. november 21. 16:29

Megváltozott a világ körülötte, vallott őszintén az Abaházy Presszóban Szacsvay László. Az idős színművészt elmondása szerint elsősorban ma is a humora hajtja, mind magánéletében, mind pedig a munkában. Utóbbihoz töretlenül az a hozzáállása, hogy "ha hívják megy". 75 évesen is színészetből keresi ugyanis a kenyérre a valót.

Szacsvay László az Abaházy Presszóban arról mesélt, hogy  maradandót alkotni, olyat, amin keresztül az emberek szívében élhet egy színész számára igazán nemes ajándék. Mindez ugyan neki vitathatatlan, hogy már régen sikerült. Ennek ellenére a színész a mai napi aktív, legyen szó színházról, szinkronmunkákról, vagy televíziós sorozatokról. Az évek alatt persze sok minden megváltozott.

"Régen egy filmet csináltunk két hétig, most meg egy nap alatt csinálok ötöt, teljesen más a technika. Arról nem beszélve, hogy az anyagi része is más. Sokszor többe kerül a benzin, mint amit a szinkronizálással keres az ember. Régen kaptam ötszáz forintot, amivel csurig tankoltam a Zsigulit,  és még meg lehetett ebédelni. Most nem annyira." - vallott kíméletlen őszinteséggel a legendás színész.

A magát a műsorban "színész-kisiparosként" definiáló Kossuth-díjas művész már a hetvenes évek óta az ország egyik legnépszerűbb színésze. A Nemzeti Színház vezető színészeként karrierje évtizedei alatt sorra játszotta a nagy szerepeket és játssza ma is. "Nem vagyok egy irodajáró ember, soha nem kértem, nem is adtam vissza szerepet. Hívjon, jövök" - magyarázta a a színész. Egy biztos, életem során egyfolytában dolgoztam - vallott Szacsvay László.

Az öngondoskodás a legjobb opció

Szacsvay László példáján is látszik, hogy önmagában az állami ellátórendszer által biztosított juttatás ma a legtöbbeknek már vajmi kevés megszokott életszínvonaluk fenntartásához. Ugyanis ahogy öregszik a magyar társadalom, úgy tart el egyre kevesebb dolgozó, egyre több nyugdíjast. A szakértők szerint ezért, ha nem szeretnénk életünk végéig dolgozni, érdemes minél előbb elkezdeni a spórolást. Már a 30-as éveikben járóknak erőteljesen ajánlott elkezdeni a takarékoskodást. Persze ebben az életkorban még a többség lakásra gyűjt, gyermekvállalásra tesz félre, autóra, nyaralásra spórol, vagy vállalkozás indításhoz, karrierváltáshoz gyűjt tőkét. A koronavírus járvány hatásai miatt sokan átgondolták, mire gyűjtsenek, változtak a prioritások, többen tesznek félre idős korukra. A koronavírus járvány alatt és után azonban elindult egy pozitív tendencia, és látszólag egyre többen ébrednek rá, hogy a nyugodt öregkorhoz ma már egyre kevésbé opció és egyre inkább alapvető a korán elkezdett takarékoskodás. Egyértelműen látszik, hogy egyre többen tesznek félre idős korukra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ezzel a fajta tudatos takarékoskodással kapcsolatban persze még mindig nagyon sokaknál hiányoznak az alapvető ismeretek, ami persze nem a fiatal dolgozók, hanem a rossz beidegződések és az anyagiakkal kapcsolatos felvilágosítás hiányának sara. Emiatt viszon sokan azt sem tudják, hogyan vágjanak bele a takarékoskodásba. Hazánkban a nyugdíj előtakarékosságnak több formája is létezik: az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítási forma, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett. Ezek segítségével az évek során jelentős tőkét halmozhatunk fel, amely akár igen komoly pluszjövedelmet jelenthet az állami nyugdíj mellett. A Pénzcentrum nemrégiben részletesen összefoglalt mindent, amit érdemes tudni az ilyen típusú megtakarításokról. Ha érdekelnek a lehetőségek, olvasd el korábbi cikkünket, amiből megtudhatod, hogy a három, jelentős különbségekkel bíró megtakarítási konstrukció közül melyik lenne a legkényelmesebb a te megtakarítási céljaidhoz és havi befektetési hajlandóságodhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm