14 °C Budapest
Close-Up Of Hand Holding Euro Paper Currency

Mikor váltsunk eurót síelésre: megéri rohanni vagy még van erő a forintban?

2022. november 8. 17:30

Már újra közeledik a forint a lélektaninak számító 400-as határhoz, de a jó hír, hogy ezúttal felülről. Két hét alatt a magyar deviza olyan erősödést mutatott be, ami már sokkal jobb hangulatot teremtett a piacon, illetve főleg azok körében, akik a 2022-es év végére egy külföldi pihenést, "telelést" szeretnének beiktatni. Megkérdeztünk két szakértőt, hogy vajon most érdemes-e eurót váltani, vagy várjunk még egy kicsit, hátha lesz erősebb is a forint?

Október vége óta folyamatosan erősödik a magyar forint, ma reggel már a 400-as euró szintjét is megközelítette középárfolyamon. Utoljára szeptember közepén volt ennyire erős a magyar valuta, azóta előfordult az is, hogy 417-ig ment el az euró ára. A forint erősödéséhez nagyban hozzájárult, hogy a jegybank október közepén 500 pontos kamatemelést hajtott végre az egynapos betéti eszköz bevezetésével.

A forint erősödése természetesen remek hír a magyar gazdaságnak. Ám talán még jobb azoknak, akik külföldi pihenést terveznek a hamarosan következő karácsonyi szezonban, vagy a két ünnep között szeretnének elmenni síelni, esetleg akár csak kikapcsolódni egy kicsit. Megkérdeztük a szakértőket, hogy mit tegyen, aki most váltana eurót, felbuzdulva a forint erősödésén? A válaszok egybehangzóak voltak, a módszert illetően azonban eltérő véleményeket hallottunk. A lenti grafikonon azt ábrázoltuk, mennyire lement az euró ára az elmúlt hét hétben: október 26-án még bőven 410 felett váltották középárfolyamon a közös európai valutát, ám a tegnapi záró érték már majdnem „megnézte” a 400 forintot.

Jó a hangulat a piacokon

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője lapunk kérdésére azt mondta: az sem elképzelhetetlen, hogy a forint még az év végéig újabb erősödést fog majd mutatni, de ehhez nem szabad, hogy a nemzetközi gazdaságot sokkoló események történjenek.

Ha valami olyan esemény nem történik, ami komoly sokkot okoz a nemzetközi gazdaságban, akkor az év végére biztosan nem várható, hogy az euró árfolyama újra komoly rakétázást vigyen véghez. A nemzetközi piacok most arra számítanak, hogy hamarosan megállapodunk az EU-val, csökkentek a kockázatok, ráadásul a jegybank komoly kamatemelése kisöpörte a forintot az euróval szemben shortolókat, ez is okozhatta, hogy a forint végre erősödik. Én azt mondanám, hogy nem jár rosszul, aki most szeretne eurót váltani, mert nem valószínű, hogy megint komoly gyengülésnek induljon a magyar pénznem – sőt, három hónapos távon az sem lehetetlen, hogy újra visszatérjen a 380-390-es árhoz az euró árfolyama

- fogalmazott a Pénzcentrumnak adott válaszában Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője.

Váltsunk, majd várjunk

A módszert illetően mást mondott Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte is várható a további forinterősödés, bár igaz az is, hogy az elmúlt másfél-két hónapban látott vérengzéshez képest már az is örvendetes, hogy az euró középárfolyama újra a 400 forint körüli szinten van. Szerinte aki tutira akar menni, az váltson most is, de ne az egész költőpénzt: érdemes lehet még várni egy kicsit, mert előfordulhat, hogy még jobban járunk a pihenés előtti váltással.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Én azt gondolom, hogy még bőven van erő a forintban, tehát ha én mennék telelni az év végén, akkor most is váltanék egy adott összegért eurót, de egy másik részével kivárnék, mert előfordulhat, hogy még alacsonyabb szintekre is kerülhet a forint a közös európai pénzzel szemben. Meg kell értenünk, mi az oka a forint erősödésének: csökkennek az energiaárak, és a piac méltányolja azokat a pozitív híreket is, mely szerint már közel van a megállapodás Magyarország és az Unió között a pénzek érkezését illetően. Jót tett a kamatemelés is, a stabilitást is szereti a piac, valóban elűntek a shortolók, ami szintén a forint erősödését segítette

- mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Miért fontos nekünk az euró árfolyama?

Internetes kommentekben, vagy akár csak köznapi, baráti vagy családi beszélgetésekben is gyakran olvashatjuk, illetve hallhatjuk azt a véleményt, hogy nekünk, magyaroknak miért kellene foglalkoznunk az euró árfolyamával, amikor nálunk forint van? Nos, a képlet ennél sokkal bonyolultabb és sokrétűbb, de a lényeg az, hogy mivel egyrészt tagjai vagyunk az EU-nak, másrészt a magyar gazdaság erős függésben él az európai financiális döntésektől és a piaci helyzettől is, egyáltalán nem mindegy, hogy a forint éppen erős vagy gyenge a közös európai valutával szemben. Erről a témáról még nyár végén írtunk bővebben, itt tudod újra elolvasni a cikket:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm