35 °C Budapest
Mit érdekel minket a 412-es euró, nálunk forint van! Óriási tévedésben élnek a magyarok

Mit érdekel minket a 412-es euró, nálunk forint van! Óriási tévedésben élnek a magyarok

2022. július 6. 13:35

Történelmi mélyponton hasal a forint: nem sokkal 13 óra előtt már 412-nél járt az euróval szemben. Hogy ennek pontosan milyen hatása van a mindennapi életünkre, azt három gazdasági elemző magyarázza el. Nincs jó hírünk: előbb vagy utóbb minden egyes magyar állampolgár megérzi ezt a történelmi mélyrepülést, méghozzá közvetlenül a saját bőrén.

Szerda délelőtt 410 fölé, nem sokkal dél után 412-re gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,7%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Hogy ez az árfolyamszint rövid, illetve hosszú távon mit okoz a magyar embereknek, azt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, illetve Beke Károly és Hornyák József, a Makro rovat elemzői igyekeztek megválaszolni egy szerda délelőtti videóban.

A forint már a háborúnak is egy gyenge szintről vágott neki, az elmúlt 3-4 éve folyamatosan gyengülő trendben volt, így mostanra mélypontra került, még a környező devizákkal szemben is. Ezen kívül a magyar gazdaság sok inflációt importál külföldről: ez azt jelenti, hogy sok áru érkezik más országokból, ezért az ottani infláció is nálunk csapódik le. A magyar háztartásokra is kihatással lesz mindez, az elemzők szerint a kisember is meg fogja érezni a bőrén, az alábbiak miatt:

  • egy külföldi nyaralás alkalmával biztosan érzi mindenki a saját bőrén a kinti árakon - bármely ország irányába induljon is el. 
  • a magyar gazdaság nem önellátó, jelentős importra szorulunk, mely termékekért nem forintban kell fizetni, hanem devizában, és ezekért a termékekért folyamatosan egyre többet fizetünk ha gyengül a forint. A fogyasztói árakban meg fog jelenni a 410-es euró, talán nem azonnal, de néhány hónapon belül. Globalizált a világ – ami csak felgyorsítja a drágulást.
  • a vállalati szektor számára lehet pozitív a gyengülés, hiszen az exporton sokkal többet tudnak keresni – ezzel csupán csak az a baj, hogy a magyar exportnak rendkívül nagy az importigénye, talán a legnagyobb a régióban. tehát az alapanyag, az eszköz külföldről érkezik az itthon előállított termékekhez.
  • ezt a lassú, folyamatos kiszámítható gyengülést nagyjából 10 évig eltűrte a vállalati szektor, kvázi még bele is volt kalkulálva az üzleti tervekbe, de ez most már elért egy olyan szintet, ahol jelentősen csökkenti a kiszámíthatóságot. Nagyon nehéz kalkulálni, mert senki sem tudja, hol áll meg a forint gyengülése.
  • azok a magyarok, akik külföldi munkavállalásban gondolkoznak, számukra óriási löketet adhat a gyengülőforint, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy euróért 350 vagy 400 forintot ér itthon (pl. egy 2000 eurós nettó fizetés esetében ez akár 100 ezer forintot is jelent). A hazai béremelés ezzel aligha tud lépést tartani, így a munkavállalási célú kivándorlás tovább emelkedhet, ami a munkaerőhiányos magyar gazdaságnak óriási csapás lehet.
  • az átlagember szempontjából nézve ha magas az infláció, gyenge a forint, akkor tartósan erre rendezkednek be, a vállalatok is erre rendezkednek be, ami egészen biztosan beindítja az árbér spirált, azaz mindenki nagyobb béreket, magasabb árakat akar majd, a forintgyengülést folyamatosan beépítik az árakba, ezzel gyakorlatilag leértékelődik a magyar értékteremtés.
  • a magasabb infláció emeli az inflációhoz kötött kiadásokat, pl. a nyugdíjkiadásokat.
  • a rezsicsökkentés is annál drágább, minél drágább importáron szerezzük be az alapanyagokat. Mindez visszahat a forint egyensúlyárfolyamára is.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 11:04
Ezúttal a NASCAR-ban méreti meg magát az F1-bl tavaly visszavonult legenda. Az ARENA4 és az ARENA4+...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?