Mit érdekel minket a 412-es euró, nálunk forint van! Óriási tévedésben élnek a magyarok

Mit érdekel minket a 412-es euró, nálunk forint van! Óriási tévedésben élnek a magyarok

2022. július 6. 13:35

Történelmi mélyponton hasal a forint: nem sokkal 13 óra előtt már 412-nél járt az euróval szemben. Hogy ennek pontosan milyen hatása van a mindennapi életünkre, azt három gazdasági elemző magyarázza el. Nincs jó hírünk: előbb vagy utóbb minden egyes magyar állampolgár megérzi ezt a történelmi mélyrepülést, méghozzá közvetlenül a saját bőrén.

Szerda délelőtt 410 fölé, nem sokkal dél után 412-re gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,7%-kal magasabb a tegnapi jegyzésnél. Hogy ez az árfolyamszint rövid, illetve hosszú távon mit okoz a magyar embereknek, azt Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, illetve Beke Károly és Hornyák József, a Makro rovat elemzői igyekeztek megválaszolni egy szerda délelőtti videóban.

A forint már a háborúnak is egy gyenge szintről vágott neki, az elmúlt 3-4 éve folyamatosan gyengülő trendben volt, így mostanra mélypontra került, még a környező devizákkal szemben is. Ezen kívül a magyar gazdaság sok inflációt importál külföldről: ez azt jelenti, hogy sok áru érkezik más országokból, ezért az ottani infláció is nálunk csapódik le. A magyar háztartásokra is kihatással lesz mindez, az elemzők szerint a kisember is meg fogja érezni a bőrén, az alábbiak miatt:

  • egy külföldi nyaralás alkalmával biztosan érzi mindenki a saját bőrén a kinti árakon - bármely ország irányába induljon is el. 
  • a magyar gazdaság nem önellátó, jelentős importra szorulunk, mely termékekért nem forintban kell fizetni, hanem devizában, és ezekért a termékekért folyamatosan egyre többet fizetünk ha gyengül a forint. A fogyasztói árakban meg fog jelenni a 410-es euró, talán nem azonnal, de néhány hónapon belül. Globalizált a világ – ami csak felgyorsítja a drágulást.
  • a vállalati szektor számára lehet pozitív a gyengülés, hiszen az exporton sokkal többet tudnak keresni – ezzel csupán csak az a baj, hogy a magyar exportnak rendkívül nagy az importigénye, talán a legnagyobb a régióban. tehát az alapanyag, az eszköz külföldről érkezik az itthon előállított termékekhez.
  • ezt a lassú, folyamatos kiszámítható gyengülést nagyjából 10 évig eltűrte a vállalati szektor, kvázi még bele is volt kalkulálva az üzleti tervekbe, de ez most már elért egy olyan szintet, ahol jelentősen csökkenti a kiszámíthatóságot. Nagyon nehéz kalkulálni, mert senki sem tudja, hol áll meg a forint gyengülése.
  • azok a magyarok, akik külföldi munkavállalásban gondolkoznak, számukra óriási löketet adhat a gyengülőforint, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy euróért 350 vagy 400 forintot ér itthon (pl. egy 2000 eurós nettó fizetés esetében ez akár 100 ezer forintot is jelent). A hazai béremelés ezzel aligha tud lépést tartani, így a munkavállalási célú kivándorlás tovább emelkedhet, ami a munkaerőhiányos magyar gazdaságnak óriási csapás lehet.
  • az átlagember szempontjából nézve ha magas az infláció, gyenge a forint, akkor tartósan erre rendezkednek be, a vállalatok is erre rendezkednek be, ami egészen biztosan beindítja az árbér spirált, azaz mindenki nagyobb béreket, magasabb árakat akar majd, a forintgyengülést folyamatosan beépítik az árakba, ezzel gyakorlatilag leértékelődik a magyar értékteremtés.
  • a magasabb infláció emeli az inflációhoz kötött kiadásokat, pl. a nyugdíjkiadásokat.
  • a rezsicsökkentés is annál drágább, minél drágább importáron szerezzük be az alapanyagokat. Mindez visszahat a forint egyensúlyárfolyamára is.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm