33 °C Budapest
Close-Up Of Graph

CFD: Reklámok és a valóság – a mindenki számára könnyű befektetés illúziója

Horpácsi Eszter Zsófia*
2021. december 17. 14:04

A médiában gyakran előfordulnak egyszerű, gyors és könnyű profitot ígérő reklámok, melyek jellemzően közismert technológiai cégekbe vagy árukba (arany, ezüst, olaj…stb.) való online befektetést hirdetnek. Ezen reklámok közös tulajdonságai, a befektetés egyszerűségének és gyorsaságának kiemelése és a könnyű profit megszerzésének hangsúlyozása. Sokszor luxustermékek, gazdag vagy híres emberek segítségével keltik azt a látszatot, hogy a jólét csupán egy gombnyomásnyira van. Valóban így lenne? Tényleg ilyen egyszerű a tőkepiacon sikeresen kereskedni? Nézzük kicsit e reklámok mögé.

A reklámok mögött online brókercégek állnak, melyek befektetési tanácsadás nélkül, úgynevezett execution-only, az ügyfél által adott megbízás felvételére vonatkozó szolgáltatást nyújtanak. E cégek egy része szinte kizárólag magas kockázatú CFD termékeket értékesít. A CFD-k értékesítési stratégiájára jellemző, hogy a szolgáltatók aktív marketingtevékenységgel, csupán a kereskedés pozitív oldalát sugalló - sok esetben magát a CFD termék említését is mellőző – online hirdetésekkel próbálják felkelteni a potenciális ügyfelek figyelmét. A reklámok hangsúlya pedig a kereskedés technikai feltételei vagy a jólét ábrázolása felé tolódik el, ezáltal érzelmi alapú és azonnali döntésre ösztönözik a fogyasztókat.

A szolgáltatók gyakran modern kereskedési platformjaikat, újító szellemű és a kereskedési gyakorlatot könnyítő funkciókat, illetve kihagyhatatlan lehetőségeket reklámoznak. Az ilyen típusú reklámok könnyen azt a téves benyomást ébreszthetik a lehetséges ügyfelekben, hogy a felhasználóbarát kereskedési felületekkel, vagyis a kereskedés technikai feltételeinek könnyítésével egyenlő arányban csökkennek a termékekben rejlő kockázati tényezők is. Az ilyen kockázatos termékkel való kereskedés döntő többségben veszteséges befektetéssel zárul, mégis a ritkább, pozitív kimenetelt kidomborítva úgy jelenítik meg, mint egy forradalmi és kihagyhatatlan lehetőséget, mellyel könnyen tehetünk szert jelentős nyereségre.

A szolgáltatók kimagasló látogatottságú közösségi felületeken keresztül, minél szélesebb fogyasztói réteget céloznak meg a CFD-kereskedés lehetőségével, így viszont növelik a célpiacon kívüli értékesítés kockázatát is. A CFD-k ugyanis a legnagyobb kockázattal járó termékek körébe tartoznak. Értékesítésük nem az átlagfogyasztó, hanem speciálisan behatárolható tudással, tapasztalattal és magas kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező befektetők számára ajánlott.

De mi is az a CFD?

A CFD hivatalosan egy pénzügyi eszközre vonatkozó megállapodás. tőzsdén kívül kereskedett pénzügyi terméktípus, amely egy alaptermék – részvény, index, áru, deviza, kriptodeviza – árfolyamát követi, értéke az alaptermék árfolyamának mozgásából származik. CFD-vel való kereskedés során a befektető lényegében a CFD termék nyitáskori és záráskori árfolyamának különbségére spekulál (tesz fogadást), anélkül, hogy az alaptermékkel ténylegesen rendelkezne. A kereskedés során a befektető tőkeáttételt vehet igénybe, vagyis az alapletét (az ügyfél saját, befektetni szánt tőkéje) elhelyezését követően a befektetett összeg többszörösének – az alaptermék típusától függően akár 33-szorosának - megfelelő értékben kereskedhet.

A tőkeáttételből fakadóan – a pozíció értéke mellett – az alaptermék árfolyamingadozásának (volatilitásának) hatása is felerősödik. Egy-egy CFD ügylet tartása - az árfolyam kedvezőtlen változása esetében – akár a befektetett tőke (alapletét) elvesztésével vagy pozíciótartási szándék esetén többlet befizetéssel is járhat. A pozíció zárásakor pedig az alaptermékbe való – hagyományos részvény vagy deviza – befektetéshez képest számottevően nagyobb nyereséget, de nagyobb veszteséget is elkönyvelhetünk. A tőkeáttételből adódóan a CFD pozíción a befektető számára kedvezőtlen irányú árfolyam-elmozdulás hatására elszenvedhető veszteség kriptodeviza alapú termék esetében akár kétszeres, míg deviza esetében akár harmincháromszoros is lehet, mint tőkeáttétel nélkül. Tőkeáttételes kereskedés esetén a befektető tehát gyorsabban veszítheti el a tőkéjét.

A CFD termékek esetében az alaptermékbe való hagyományos befektetésnél már megszokott helyett eltérő típusú költségek lehetnek, mint például a spread (a szolgáltató vételi és eladási ára közötti különbözet) vagy over night (ON) finanszírozási költség (pozíció napon túli finanszírozásának költsége). A marketing célzatú anyagokban emiatt megtévesztő lehet, a hagyományos költségek (pl.: vételi és eladási jutalék) hiányának (pl. 0% jutalék) megjelenítése. Ez árérzékenység szempontjából valóban vonzó ajánlatnak tűnik, ugyanakkor nem feltétlenül jelent olcsóbb szolgáltatást.

A termék adottságaiból fakadóan rendkívül magas kockázatot hordoz magában, ahogy arra az MNB korábbi figyelmeztetésében is felhívta a befektetők figyelmét.

Figyeljünk oda!

A magas kockázatú és a befektetők tömegei számára jelentős veszteségekkel járó befektetésekre természetesen az uniós és nemzeti hatóságok is kiemelt figyelmet irányítanak. Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) termékintervenciós döntése és az ezen alapuló további MNB korlátozás sokat segített a CFD kereskedés kockázatának, illetve a várható veszteség mértékének csökkentésében. Ennek köszönhetően egy nyitott pozícióból fakadó befektetett tőkét meghaladó összegű veszteség elszenvedésének lehetősége minimálisra csökkent. A befektetett tőke elvesztésének kockázata a CFD termék fentiekben ismertetett alapvető adottságaiból fakadóan ugyanakkor továbbra is fennáll.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A döntés értelmében a szolgáltatóknak - a veszteség mértékét csökkentő technikák és limitek betartásán túl -, jól látható módon közzé kell tenniük a befektető lakossági ügyfelek veszteséges számláinak arányát is tartalmazó kockázati figyelmeztetést. A cikk írásakor 5 db Magyarországon ismert, határon átnyúló tevékenységet végző szolgáltató kockázati figyelmeztetése alapján ügyfeleik körében 61,41-77% közé esik a CFD kereskedés során veszteséget elszenvedő számlák aránya.

Az online reklámok leegyszerűsített üzenetei és az egyértelműen pozitív szövegkörnyezet tehát ellentétesek a CFD termékek összetettségével és magas kockázatával. A kereskedés egyszerűségét és a sikeres kimenetel általánosságát cáfolják a szolgáltatók által közzétett kereskedési statisztikák is. Egyes hirdetések állításával szemben pedig valójában nem közismert, globális cégek (márkák) részvényeibe, illetve árukba történő befektetésre, hanem azok árfolyamának alakulására történő spekulációjára irányul a CFD kereskedés.

A hirdetések figyelemelterelő módszereinek palettája széles, ezért kiemelten fontos a tudatos tájékozódás a befektetési döntések meghozatala előtt. Mindig érdemes végiggondolni, hogy milyen és mennyire komplex szolgáltatást nyújt az adott szolgáltató, szükség esetén lesz-e lehetőség befektetési tanácsadó segítségét kérni, illetve panasz esetén kihez lehet fordulni. A szolgáltatás igénybevétele előtt kötelezően kitöltendő megfelelési értékelés jó iránymutatást adhat arra, hogy a fogyasztó megfelelő termékbe kíván-e fektetni. Befektetési céljaikat és kockázatvállalási hajlandóságukat pedig mindig tartsák szem előtt.

Befektetési döntések meghozatala előtt is fontos az előzetes tájékozódás. Ebben a szolgáltató által közzéteendő terméktájékoztató dokumentumokon túl segíthetnek az MNB oldalán található információk is: Befektetés, megtakarítás (mnb.hu)

*A szerző a Magyar Nemzeti Bank vezető felügyelője

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?