2 °C Budapest
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement

Elképesztő: ezt tenné először a legtöbb magyar, ha az ölébe hullana néhány millió forint

2021. december 7. 18:59

A legtöbben a lakásukra költenének, ha lenne néhány millió forintjuk egy friss felmérés szerint. Az eredmények azt mutatják, hogy az arányokat tekintve a legtöbben - a válaszadók 40 százaléka - hosszú távra szóló elképzeléseik megvalósítására használnák fel a pénzt, utána következik a sorban az életkörülmények javítása, de a rövid távú terveket megvalósítók 9 százalékos tábora is jelentősnek mondható. A legnagyobb arányban lakásfelújításra költenének, ez vezeti nagy előnnyel a költési célok népszerűségi listáját, amely egyébként több meglepetést is tartalmaz.

Az OTP Bank számára készült felmérés azt vizsgálta, hogy milyen célra költenének 2 illetve 5 millió forintot az emberek és az összegek felhasználásában milyen motivációk játszanak szerepet. A megkérdezettek közül a legtöbben (40%) hosszú távú elképzeléseik megvalósítása érdekében költenék el az összeget, a második legfontosabb motiváció a költés meghatározásában pedig az életkörülmények javítása, ezt a résztvevők 18 százaléka jelölte meg. A harmadik legjelentősebb szempont a pénz elköltésénél a gazdasági tényezők figyelembevétele, ezt a válaszadók 10 százaléka jelölte meg.

Költési célokat tekintve, ha volna 2 millió forintjuk, azt a felmérést kitöltők, akik több válaszlehetőséget is megjelölhettek, legnagyobb arányban lakásfelújításra (38 százalék), tartozások kiegyenlítésére (21 százalék) és utazásra (17 százalék) fordítanák. Nagyjából ugyanez a sorrend alakult ki a költési célok között akkor is, ha ennél több, vagyis már 5 millió forint lenne a zsebükben. Ebben az esetben is a lakásfelújítás a legnépszerűbb, de vannak olyan célok, amelyek magasabb összeg esetén kimutathatóan vonzóbbnak mutatkoznak, vagyis a népesség egy jó része csak akkor költene ezekre, ha jelentősebb források állnának rendelkezésére. Ide tartozik például az utazás (6 százalékpontos növekedés 5 millió forint esetén a 2 millió forintnál mért arányhoz képest), lakásvásárlás (7 százalékpontos növekedés), lakberendezés és befektetési termékek (5-5 százalékpontos növekedés).

A listavezetők mellett számos más költési célt is megjelöltek a válaszadók: 10 százalék felett van azoknak a válaszadóknak az aránya, akik lakásvásárlásra, energetikai korszerűsítésre, gépjármű- vagy motorvásárlásra, oktatásra, tanfolyamokra, lakberendezési tárgyakra, egészségügyi termékekre, szolgáltatásokra költenék a pénzt. Hasonló méretű azoknak a résztvevőknek a tábora, akik a hosszú távra szóló tervezés jegyében befektetnék a 2 vagy 5 millió forintot állampapírba vagy részvénybe.

Minden korosztálynak megvannak a maga céljai

Az eredményekből az is kiderül, hogy lakásfelújításra az átlagosnál jellemzőbben költenének a nők, az energetikai korszerűsítés inkább a férfiak számára hívószó. A lakásvásárlás, mint cél, inkább a fiatalok (18-39 évesek) körében népszerű. Banki hitel kiváltására a legnagyobb arányban a 40-59 évesek fordítanák a pénzt. A hosszú távú előre tervezés valamivel nagyobb arányban jellemző a nőkre, a rövidebb távú tervezésnél fordított a helyzet, ott a férfiak vannak valamivel többen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem