30 évesen ment nyugdíjba a kétgyermekes magyar családapa: így csinálta

2017. május 30. 05:36

Csongor 28 évesen mondott fel a munkahelyén, és úgy döntött, többé nem kér a fix munkaidőből és főnökökből, a saját maga ura lesz. Minimális kezdőtőkével online vállalkozásba kezdett, két év alatt nyereséges lett a cég. Most 36 éves, havonta átlagosan 10 órát dolgozik, a többi időt a családjával tölti. A magyar átlagkereset 5-10 szeresét keresi meg, a bevételei 60-80 százalékát félreteszi.

Harmincévesen otthagyni a munkát és élvezni az életet - sokan álmodoznak ilyesmiről, de egyelőre kevesen tudják megvalósítani. Az early retirement, vagyis korai nyugdíj tőlünk nyugatra már nem nehezen elérhető álom, hanem könnyen megvalósítható életforma. Annak ellenére, hogy a magyarországi jövedelmi viszonyok jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országokétól, itt is akad rá példa, hogy valaki a harmincas évei elején "nyugdíjba" vonuljon.

Ugyanakkor a nyugdíj kifejezés kissé megtévesztő. Nem arról van szó ugyanis, legalábbis nem ez az általános, hogy valaki felmond és a hátralévő életében nem csinál semmit. Az early retirement képviselőinek többsége továbbra is aktívan éli mindennapjait, csak épp nem bejelentett, 8 órás munkaviszonyban dolgoznak.

Így van ezzel Takács Szabolcs is, aki 34 évesen mondott fel előző munkahelyén, és vonult "nyugdíjba". Arról, hogy hogyan csinálta, és hogy telnek a mindennapjai, ebben a cikkben írtunk. Most egy kétgyermekes családapa történetét osztjuk meg veletek, aki havonta átlagosan 10 órát tölt munkával, nincs főnöke, sem klasszikus értelemben vett munkahelye, mégis el tudja tartani a családját.

Szerencse is kell hozzá

Minimális kezdőtőkével vágott bele a teljes bizonytalanságba 28 éves korában Csongor. Egy adatrögzítő cégnél dolgozott, összetűzésbe került a főnökével, elbocsátották, és úgy döntött, elég volt a fix munkaidőből és a főnökökből, a saját maga ura lesz.

"Emlékszem, 2008 szeptemberében keresett meg az első ügyfelem. Hazamentem, bekapcsoltam a tévét, láttam a híreket. A Lehman Brothers csődöt jelentett. A következő napok történései után az amerikai tőzsde a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások óta nem látott mértékben zuhant. S miközben az ezt követő egy évben az amerikai és európai országok recesszióba kerültek, hatalmasra duzzadt a munkanélküliség, csökkentek a fizetések, jöttek a megszorítások, nekem beindult az üzlet" - mondta a Pénzcentrumnak a kétgyermekes családapa.

Több nyelven beszél, egy ideig fordítóként dolgozott. Technológiai szövegeket fordított, így került kapcsolatba az online marketinggel, annak is a SEO részével, vagyis a keresőoptimalizálással. Összerakott magának egy honlapot. "Az sem került pénzbe. Az interneten nagyon sok ingyenes blog- és tárhelyszolgáltató van, amiken egyszerűen, speciális ismeretek nélkül is lehet honlapot indítani" - magyarázta. Külföldieknek segít egyébként különféle ügyintézésben (céges ügyintézés, ingatlan adásvétel, stb.) nem csak Magyarországon, hanem többek közt Romániában, Horvátországban és Németországban is.

Ahány nyelvet beszélsz, annyi emberrel tudsz üzletelni -ez az én filozófiám, és működik

- jegyezte meg. Ma már több honlapot működtet, a munkája abból áll, hogy miután a külföldi ügyfél az interneten megtalálja őt egy problémával, Csongor összeköti a klienst a megfelelő szakemberrel, aki segíteni tud neki. "Több százezer eurós tételekről beszélünk, én pedig a jutalékból élek. Egy ilyen üzletnél ez jelentős bevételt jelent" - mondta a most 36 éves családapa, akinek a felesége egyébként továbbra is dolgozik, orvos.

A bevételének 60-80 százalékát teszi félre.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy pontosan mennyit keres, azt nem szerette volna megmondani, de azt elárulta, legalább havi egymillió forint bevételből élnek, ennek nagy részét pedig nem a neje keresi meg. Azt mondja, nem ért a tőzsdéhez, több ingatlant is vásárolt, ezeket bérbe adta - ebből is van bevétele. Emellett próbál több lábon állni: van aranya, jó befektetésnek tartja az állampapírt, és több valutanemben van készpénze.

A titok kulcsa a pénzügyi tudatosság

Csongor véleménye szerint a legtöbb ember elköveti azt a hibát, hogy ha nő a bevétele, egyre többet is költ: luxusautókat vesznek hitelből, újabb vállalkozásba fognak, azt is hitelből.

"Azt gondolják, ha bejött egy üzlet, az majd életük végéig jól fog menni. Elverik minden pénzüket, mindent hitelből finanszíroznak, aztán meglepetésként éri őket, ha mégse a tervek szerint alakulnak a dolgok és adósságspirálba sodródnak" - mondja. Aztán hozzáteszi, vasakarat kell hozzá, hogy havi 1-2 milliós átlagbevétel mellett mindössze három-négyszáz ezret költsön az ember, de szerinte csak így lehet biztosítani a jövőt.  Épp ezért ő például soha nem költ új autóra, noha megtehetné, de mindig használt kocsit vásárolt. Soha nem vett fel hitelt, és nagyon odafigyel a kiadásaira.

Nem költenek luxuscikkekre, tudatosan osztják be a pénzt.  Azt azért ő is elismeri, nagy szerencséje volt: jókor volt jó helyen, talált egy piaci rést és bejött neki a dolog. Gyakran hallja másoktól, hogy azért nem mernek vállalkozásba kezdeni, mert nincs meg hozzá a szükséges kezdőtőkéjük. Szerinte a legtöbben csak kifogásokat keresnek, hiszen neki sem volt pénze, amikor beindította a vállalkozását. Viszont az is igaz, hogy ő sem családos emberként ugrott bele a bizonytalanba, nem volt vesztenivalója: ha nem jött volna be az üzlet, valószínűleg előbb-utóbb újmunkahelyet keresett volna.

Kevesek kiváltsága a korai nyugdíj

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kellene ahhoz, hogy annak hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk. Ezt a pénzt összespórolni viszont az átlag magyar kereseteket tekintve szinte lehetetlen.

A KSH májusi közleménye szerint ugyanis idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 298 300 forint volt.  Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy felálljanak a biztos munkahelyről. Arra viszont mindenkinek megvan az esélye, hogy gondtalanul élvezze a nyugdíjas éveket. Ha már a húszas éveinkben elkezdünk félretenni néhány ezer forintot, majd a fizetésünk emelkedésével arányosan növeljük a megtakarítás összegét is, 40 év alatt milliós nyugdíjtőkét halmozhatunk fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm