30 °C Budapest
Szórta a bankjegyeket az ATM: tízmilliókat kaszált aki arra járt

Szórta a bankjegyeket az ATM: tízmilliókat kaszált aki arra járt

2016. november 23. 17:06

Szinte hetente érkezik hír új, ATM-es csaló bandákról, most azonban egy nemzetközileg tevékenykedő hálózatot lepleztek le. A csalás során ugyanis nem egy automatát, hanem a bank központi rendszerét támadták meg. Persze aggódni nem kell emiatt, a magyar banki rendszerek ugyanis biztonságosak a szigorú szabályozásnak köszönhetően. Magyarországon legfeljebb 45 ezer forinttal húzhatnak le a csalók, ráadásul kiderült, hogy ez hamarosan jelentősen csökkenni fog.

A csalók szeretettel csapnak le az ATM-ek környékén: nem csoda, hogy mi is számos alakalommal foglalkoztunk már ezekkel az esetekkel. Most viszont olyan trükköt lepleztek le, amely egyenesen az automatát és a bank rendszerét támadja meg.

A dolog lényege, hogy a gép rendszerét piszkálják meg, aminek köszönhetően az összes pénzt kiadja egy megadott időpontban. Ilyenkor a csaló banda tagjai az automaták előtt állnak és csak annyi dolguk van, hogy győzzék összeszedni az ATM által kiadott pénzt.

Egyelőre csak Oroszországban, Tajvanon és Thaiföldön buktak le a csalók ezzel a módszerrel, azonban ekkor több millió dollárnak megfelelő pénzt tehettek zsebre. Az USA-ban is volt már hasonló kísérlet a pénzkiadók meghekkelésére. Akkor a pénztároló kazettákat kiürítették és a gépek szoftverét frissítették, így kerülték el, hogy a csalók végül pénzhez jussanak.

Vajon megtörténhet ez Magyarországon is?

A távol-keleti bankoknak jellemzően alacsonyabb a védettségi szintje az Európai pénzintézeteknél, így aránylag kicsi az esély arra, hogy Magyarországon is megtörténjen hasonló eset. Az európai és magyar szabályok egyébként nagyobb biztonsági védelmet írnak elő, ráadásul a bankok saját érdeke is az, hogy ezeket a szabályokat betartsák, vagy esetleg még az előírtnál is biztonságosabb rendszert építsenek ki.

Magyarországon egyébként 2016 első kilenc hónapjában 16,5 ezer visszaélést regisztrált a Magyar Nemzeti Bank hazánkban, az összes csalás értéke 575 millió forint volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azt jelenti, hogy 35 ezer forint volt a visszaélések átlagos összege.

A visszaélésekből fakadó károk túlnyomó többségét nem az ügyfelek, hanem a kártyakibocsátó és az elfogadó pénzforgalmi szolgáltatók viselik elsősorban. A kártyatulajdonosok (ügyfelek) alig több, mint 11 százalékát szenvedték el a csalások összegének, a többit a bankok és a szolgáltatók állták.

A szabályok szerint, ha elveszik vagy ellopják a kártyánkat, akkor legfeljebb 45 ezer forintig viseljük mi a károkat,

ez az összeg ráadásul 2018 elejétől 15 ezer forintra csökkenhet az MNB jelentése szerint.

A bejelentést követően egyébként minden kárunkat a pénzintézet viseli.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?