16 °C Budapest
Milliókat kaszálhatnának a magyar családok: de miért nem figyelnek oda?

Milliókat kaszálhatnának a magyar családok: de miért nem figyelnek oda?

2016. november 12. 07:01

A magyarok 16 ezer forintot tesznek félre havonta átlagosan, ami elsőre nem tűnik soknak. Ha viszont ezt éveken keresztül félretesszük, akkor akár 8 millió forintunk is összegyűlhet ennyiből az évek során. Nem mindegy azonban, hogy milyen pénzügyi termékkel takarékoskodunk, a különbség kétszeres is lehet.

Egy friss kutatás szerint a magyarok havonta átlagosan 16 148 forintot tesznek félre havonta. Persze ebbe a csupán bankszámlát fenntartó ügyfelektől a privátbanki multimilliomosokig mindenki benne van, vagyis a különbségek jelentősek. Ennek ellenére érdemes lehet megnézni, hogy mit lehet kezdeni ennyi pénzzel, hiszen ha napokra lebontjuk, mindössze 500-600 forintról van szó.

Bankbetéttel is milliók jöhetnek össze

Ugyan a 16 ezer forint nem tűnik soknak, azonban ha minden hónapban megszakítás nélkül félretesszük ezt az összeget, akkor az évek során szép summára tehetünk szert. Kiszámoltuk, hogy melyik befektetéssel járunk a legjobban, 10 és 20 éves időtávon összehasonlítottuk

 • a bankbetétet (0,54 százalékos éves kamat),
 • a Kamatozó Kincstárjegyet (KKJ, 2,25 százalékos éves kamat),
 • a Prémium Magyar Államkötvényt (PMÁK, 2,75 százalékos éves kamat),
 • a Befektetési alapokat (itt 5 százalékos éves kamattal számoltunk a korábbi cikkünkből kiindulva),
 • a nyugdíjcélú megtakarításokat (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági számla), amelynél 6,5 százalékos éves hozammal számoltunk, illetve

a lakástakarék pénztárokat, amelyeknél egyedi a hozamszámítás a befizetés után járó, 30 százalékos állami jóváírás miatt. A hozamok egyébként hosszútávon szinte biztos, hogy változnak (kivéve a nyugdíjcélú megtakarítást, ahol hosszú távú átlaggal számoltunk és az LTP-t, amely fix hozamot biztosít a futamidő végéig).

Azt azért érdemes leszögezni, hogy a felsorolt megtakarítási formák eltérő élethelyzetben nyújthatnak jó megoldást, de persze többé-kevésbé felfoghatók egymás helyettesítőjeként. Így például az egy éves lekötött betét helyett a Kamatozó Kincstárjeggyel sokkal jobban járhatunk. Másik példa, hogy ha lakás célra teszünk félre, akkor lakástakarék pénztárakat nehéz megverni csupán a hozammal.

Az infografika viszont jól érzékelteti azt, hogy néhány százalékos kamatkülönbség hosszútávon jelentős végeredménnyel járhat. A legnagyobb különbséget persze 20 éves időtávon láthatjuk, ahol a bankbetétnél (0,54 százalékos éves hozam) a nyugdíjcélú megtakarítás (6,5 százalékos éves hozam) közel kétszeresét hozza. Míg előbbivel 4,1 millió forintot gyűjthetünk össze, addig az utóbbi 8 millió forinttal kecsegtet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes egyébként a 10 éves időtávot is megvizsgálni, amin jól látható, hogy az LTP a speciális hozamszámítás miatt kezdetben jelentősen többet hozhat a konyhára, azonban hosszabb távon már számításaink szerint más a helyzet:

 • 8 év után a nyugdíjcélú megtakarítások megelőzik,
 • 10 év végén pedig a befektetési alapok is megközelítik.

Utóbbinál pedig a szabad felhasználhatóság miatt lehet jobb egy befektetési alap, igaz az LTP a hozamot fixen, kockáztatás nélkül tudja nyújtani.

Akkor hogyan válasszunk megtakarítást?

A megtakarításunk kiválasztásánál a legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha tudjuk, hogy milyen célra és mikor van szükségünk a pénzre. Persze ezt kevesen tudják, ezért néhány pontban összeszedtük, hogy milyen elvek mentén érdemes megtakarításba vágni, befektetési portfóliót felépíteni:

 • Ha még nincs megtakarításunk, akkor először egy vésztartalékot érdemes felépíteni. Ez legalább néhány havi jövedelmünket kell kitennie és olyan könnyen hozzáférhető megtakarítási formákba érdemes tartani, mint a betétek, állampapírok. A nyaralásra, utazásra félretett pénzt is ezekbe érdemes megtakarítani.
 • Ha ezzel megvagyunk, akkor érdemes lehet lakás célra félretenni, amihez az LTP lehet a legjobb megoldás. Ha nincs lakásunk, akkor vásárlásra, ha pedig van, akkor annak felújítására takaríthatunk meg ezzel.
 • Ha más hosszabb távú céljainkra tennénk félre, akkor jó megoldást jelenthet hosszabb futamidejű állampapírokat, befektetési alapokat vásárolni (érdemes TBSZ-szel félretenni), vagy életbiztosítással megtakarítani. Ezeknél viszont mindenképp tartsuk észben, hogy jellemzően hosszabb távon megtérülő befektetések, így ha hamar nyúlunk hozzá a pénzhez, akkor csúnya bukó is lehet a vége.
 • 15-20 évvel a nyugdíj előtt már érdemes elgondolkodni nyugdíj célú megtakarítás indításán. Erre három, államilag támogatott termék is jó megoldás lehet: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj elő-takarékossági számla befizetései után egyaránt 20 százalékos adójóváírást kaphatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 2. 07:00
Archívumunkból (2020) Magyarországon a rendszerváltás utáni években kiépült egy hazai tulajdonb...
MEDIA1  |  2022. október 1. 21:16
A Media1 vendége volt az ARC kiállítás egyik alapítója és szervezje, aki sok érdekességet említett a...
Bankmonitor  |  2022. október 1. 09:33
Egyre többet hallani arról, hogy a személyi hitelek kamata folyamatosan emelkedik, már drága fedezet...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?