15 °C Budapest
Te gazdagnak számítasz? Mutatjuk, kik a legvagyonosabbak Magyarországon

Te gazdagnak számítasz? Mutatjuk, kik a legvagyonosabbak Magyarországon

2016. október 24. 12:35

Látszólag nincs kevés vagyona a magyar háztartásoknak, de mivel ennek jó része a lakóingatlanban áll, ezért ezt aligha érezzük így. De hogyan oszlik meg pontosan a háztartások vagyona Magyarországon?


Kik a magyar gazdagok?

A háztartási vagyon mértéke jól követi az egyes országok GDP-alakulását, de meglehetősen késve. Ez igaz Magyarország esetében is: gazdasági leszakadásunk következtében a magyar egy főre jutó GDP már kisebb, mint a szlovák és a lengyel, de a háztartási vagyon nagyságát tekintve még mindig jobban állunk, mint ők. Ennek a háztartási vagyonnak az eloszlását vizsgálta a héten megjelent Társadalmi Riport 2016 kiadványban Kolosi Tamás és Fábián Zoltán, Vagyoneloszlás Magyarországon című tanulmányukban.

A magyar háztartási vagyon még a csehnél is magasabb, amit elsősorban az magyarázhat, hogy a lakástulajdonnak igen magas az aránya. Ez ugyan nehezen mobilizálható vagyonelem - főleg, ha a lakhatást kifejezetten saját tulajdonú ingatlanban képzeli el a társadalom domináns része - de ettől még a háztartási vagyon részét képezi.

A Credit Suisse elemzői szerint a globális középosztályhoz a vásárlóerő-paritáson 50 ezer és 500 ezer dollár (14,1-141,5 millió forint) közötti vagyonnal rendelkezők tartoznak. Ez Nyugat-Európában és az angolszász országokban a lakosság 60-70%-a, a visegrádi négyek országaiban 25-35%, hazánkban pedig 39%.

Ugyanakkor ez az átlagos vagyoni helyzet egyáltalán nem jelent általános gazdagságot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy a háztartások felének lényegében teljesen vagyontalan, kis értékű, nem mobilizálható lakása és némi készpénze, bankbetétje lehet csak.

A másik 40-45% vagyoni helyzete viszont megfelel a globális középréteg vagyoni szintjének. Értékesebb ingatlannal, megtakarításokkal, kisebb vállalkozói vagyonnal rendelkeznek. Végül pedig 5%-ra tehető a vásárlóerő-paritáson számolt, 70 millió forint feletti vagyonnal rendelkezők köre.

A felső 5% nagyjából 200 ezer háztartást jelent. Privátbanki és egyéb adatok alapján az feltételezhető, hogy ennek a rétegnek a háromnegyedének 70 és 150 millió közötti vagyona lehet. Az ennél is gazdagabbak fele 150 és 300 millió forint közötti, másik fele pedig 300 millió feletti vagyont tudhatnak magukénak. A két csoport nagyjából 25 ezer háztartást jelenthet.

Forrás: Portfolio

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?