28 °C Budapest
Fontos változás jön a bankszámláknál: több millió ügyfelet érint

Fontos változás jön a bankszámláknál: több millió ügyfelet érint

2016. október 11. 05:45

Egyre közeleg a határidő, amikortól pofonegyszerűvé kéne, hogy váljon bankot váltani Magyarországon. Bankváltás esetén még a munkáltatónknak is jelzik mostantól, hogy más helyre kérjük a fizetésünket. Ugyanakkor, ha továbbra sem változtatnak az azonosítási szabályokon, akkor kétséges, hogy az új szabályozás eléri-e a célját. Az egyszerűsített bankváltásról szóló cikksorozatunk második részében a bankok, a szabályozó és a felügyelet is elmondja véleményét.

Három hét sincs már hátra október 29-ig, amikor életbe lép egy augusztusi kormányhatározat a bankváltási folyamat egyszerűbbé tételéről, mely mind a 9,4 millió hazai bankszámla-tulajdonost érinteni fogja. Az egyszerűsített bankváltás nem számít újdonságnak itthon, hiszen 2009 óta létezik egy bankszövetségi ajánlás, amely alapján elvileg egyszerűen válthatunk bankot. A folyamat lényege, hogy elegendő a kiszemelt új bank részére egy meghatalmazást adni, és az a régi bakunktól kapott adatok alapján beállítja csoportos beszedési megbízásainkat, állandó átutalásainkat, sőt, még a régi számlát is bezárja helyettünk.

Október 29-én nemcsak a határidők változnak meg (rövidülnek), hanem a munkáltatónkat is értesítik bankváltás esetén arról, hogy az új számlánkra kérjük a váltást követően a fizetésünket.

KATTINTS! Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

Ahogy előző cikkünkben olvasható, a folyamatnak van két problémásnak tűnő pontja, és egyik sem változik meg az új szabályozással.

  • Az a bank, ahonnan el szeretnénk hozni a bankszámlát, gyakran nem működik együtt az új bankkal, mert hiányosnak találja a részére elküldött adatokat, esetleg a meghatalmazáson szereplő aláírás nem egyezik a saját rendszerében tárolt aláírásmintával.
  • Másik probléma, hogy a régi bankszámla végleges bezárását gyakran megakasztja a régi bank, mert az ügyfél tartozik neki pénzzel, akár csak néhány száz forinttal.

Ezekre a problémákra a Pénzcentrum egy banki forrása hívta fel a figyelmünket, és azt is elmondta, hogy a folyamat bizonytalansága miatt a banki tanácsadók sokszor nem ajánlják az egyszerűsített bankváltást ügyfeleik részére.

Szerinte azonban lenne megoldás a helyzetre:

Fontos kiemelni, hogy a bankok nem direkt akadályozzák egymás munkáját. Az azonosítási folyamat annyira aprólékos, hogy egy kisebb hiba miatt is meghiúsulhat a bankváltás, még abban az esetben is, ha a szándék egyébként egyértelmű. A telekommunikációs vállalatoktól ismert folyamatot lenne érdemes átvenni.

Forrásunk legfontosabbnak azt tartaná, ha a szabályozás tartalmazna két rendelkezést:

  • Egy bank ne kérdőjelezhesse meg egy másik bank beazonosítási folyamatát, tehát, ha az új banknak adott aláírásminta nem is egyezik tökéletesen a régi bank rendszerében tárolttal, mehessen tovább a folyamat.
  • A másik fontos rendelkezés az lenne, hogy akár néhány ezer forint tartozás miatt ne lehessen megakasztani a bankszámla bezárásának folyamatát. Nem igaz, hogy egy bankszámla bezárása után ne lenne lehetősége a régi banknak beszednie a járandóságát, elegendő lenne, ha beillesztené a követelést saját behajtási folyamataiba.

Megkérdeztük a nagyobb magyar bankokat, hogy hányan veszik igénybe az egyszerűsített bankváltási folyamatot illetve tapasztalják-e azokat a problémákat, amelyekről a Pénzcentrum értesült.

A CIB Bank, a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy száznál kevesebb olyan eset volt az elmúlt két évben, amikor a bankváltási folyamatból adódóan, más banknál kellett eljárniuk új ügyfelük meghatalmazása alapján, de az esetek 40 százalékában nem jártak sikerrel.

A CIB Bank tapasztalatai alapján a másik pénzintézet leginkább a következő három okból utasította el az együttműködést:

  • Azonosító okmányok adatai eltértek,
  • nem a bejelentett módon írt alá a számlatulajdonos vagy
  • jogosultság probléma fakadt abból, hogy a számlához társtulajdonos is tartozott.
(...) jellemzően ugyanazon okok miatt vált nehézkessé a bankváltás, mind bankváltás indítói, mind fogadói oldalon

- tette hozzá a bank arra a kérdésre válaszolva, hogy ők milyen okokból utasították el más bankok ilyen jellegű megkereséseit az elmúlt két évben.

A Budapest Banknál 25 olyan esetet regisztráltak 2015. január 1. óta, amikor hozzájuk vitte volna az ügyfél a bankszámláját, de a bankváltási folyamatot a régi bank megakasztotta. Erre a 25 sikertelen kísérletre 33 sikeres kísérlet jutott, így a sikerességi mutató itt is a CIB Banknál tapasztaltakéhoz hasonló, 57 százalék.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Budapest Bank is arról számolt be, hogy a sikertelenség oka leggyakrabban az volt, hogy a másik banknak nem sikerült beazonosítania az ügyfelet, esetleg a bankváltáshoz kapcsolódó lényegi körülmény hiányzott, például nem volt áthozható beszedési vagy átutalási megbízás.

Az említett időszakban egyébként 67 esetben utasították el egy másik bank megkeresését valamilyen hibára hivatkozva, de mindezt 174 esetből tették, így a velük kapcsolatos sikerességi mutató is 60 százalék körül alakult.

Évente összesen az OTP Bankban átlagosan 100 darab alatti egyszerűsített bankváltási igényt nyújtanak be, és párszáz darab igény érkezik más banktól az OTP Bank számára. Az igények leggyakrabban az azonosító adatok hibás megadásából eredően kerülnek visszautasításra, de rendszerint a hibák javítása után sikeresen végbe megy az egyszerűsített bankváltási folyamat

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a legnagyobb magyar bank. Bár a sikerességi rátát firtató kérdésünkre nem válaszolt a bank, azt láthatjuk, hogy a folyamat az OTP ügyfelei körében sem örvend óriási népszerűségnek.

Az Unicredit nem közölt konkrét adatokat, de a többi bankhoz hasonló választ adtak az együttműködés akadályaival kapcsoaltban. 

Az egyszerűsített bankváltás során a bankok közötti együttműködést leggyakrabban az aláírás vagy egyéb adathiba hátráltatja. Abban az esetben, ha a fennálló problémát nem sikerül megoldani, gyakran az együttműködés elutasítása mellett döntenek az ügyletben résztvevő pénzintézetek.

Mindemellett a Bankszövetség, mintha egy másik szektor tapasztalatait küldte volna el részünkre.

Adataink szerint az elmúlt 4 év során több mint 8 ezer olyan bankváltás valósult meg gördülékenyen, sikeresen, amelyek során automatizáltan történt a csoportos beszedések, átutalások más bankhoz történő átvitele.

Azt is megírták, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) konzultált velük az új szabályozás megjelenését megelőzően, ugyanakkor az NGM számára tett javaslataikat, vagy a minisztérium számára írt véleményüket nem küldték el a Pénzcentrumnak.

Tavaly a bankszövetségi ajánláson alapuló egyszerűsített számlaváltási lehetőség kapcsán az MNB-hez egy fogyasztói megkeresés érkezett, azonban nem az ügyfél aláírásának kétségbe vonása kapcsán, 2016-ban pedig nem érkezett ilyen tárgyú fogyasztói megkeresés.

Ezt Binder István, a Magyar Nemzet Bank felügyeleti szóvivője írta a Pénzcentrum megkeresésére.

Az októberi változásokról természetesen megkérdeztük az NGM-et is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az új szabályozás kialakítása előtt kikkel konzultáltak, valamint mik voltak azok a megállapítások, amiket orvosolni szerettek volna. Válaszukból kiderült, hogy az egyszerűsített bankváltással kapcsolatban szerintük is mutatkoztak problémák, de az adategyeztetés, az aláírásminta és a számlazárás akadályozásának problémakörét nem említették.

A cikksorozat következő részében azzal foglalkozunk majd, hogy miben különbözik a bankváltás és a telekommunikációs szolgáltató váltásának folyamata.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 10:06
2022 els félévében euróban kifejezve az RTL Magyarország árbevétele azonos lett a 2021 azonos idszak...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 06:01
(Archívumunkból 2019)   Értékalapú befektetként törekednünk kell arra, hogy olcsó eszközöket tartsun...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?