Öt gyanús jel, hogy megbuherálták az ATM-et + képek

Öt gyanús jel, hogy megbuherálták az ATM-et + képek

2016. április 19. 16:50

Az egyik leggyakrabban előforduló pénzügyi csalás a pénzkiadó automatákhoz köthető. A bűnözőknek számtalan trükkjük van arra, hogy lenyúlják a pénzünket. Megmutatjuk az öt leggyakoribb csalási módszert.

A pénzügyi csalások többségét bankautomatáknál követik el, a bűnözők rengeteg módszert fejlesztettek ki a pénz lenyúlására - írja a Daily Mail.

Egy extra réteget tesznek az automatára

Az egyik legnépszerűbb trükk, hogy a bűnözők ellopják a PIN-kódunkat. Ezt elsősorban az ATM-ekre tett, plusz felülettel szokták megtenni. Ezeket a plusz részeket egyébként nehéz kiszúrni, mivel sokszor úgy tűnik, hogy az automata részét képzik.

Forrás: Daily Mail

Az ATM-ben szerzik meg az adatokat

A fejlett technológiának köszönhetően már olyan eszközöket használnak a tolvajok, hogy pénzfelvétel közben, az ATM-en belül szerzik meg a kártyánk adatait. Ilyenkor később másolatot készítenek a plasztikról, majd ezzel szerzik meg a pénzünket. A probléma ezzel, hogy szinte lehetetlen észrevenni, mert a másoló az automata részének tűnik.

Forrás: Daily Mail

A "kártyalopós" trükk

Igen egyszerű, mégis hatásos trükk, hogy egy fillérekért megvehető műanyag darabot tesznek a kártyanyílásba, ami a kártya behelyezését engedi, de kivenni már nem tudjuk az ATM-ből azt. Ilyenkor a kért összeget megkapjuk, azonban az automata újra kéri tőlünk a PIN-kódunkat, hiszen azt a műanyag benttartja a gépben. Sokan azt hihetik, hogy a kártyát elnyelte a gép, így elsétálnak, de a bűnözők ilyenkor csapnak le: a műanyag segítségével pedig megszerzik a kártyát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Daily Mail

Hamis PIN-pad

Sokszor hamis gombokat tesznek az ATM-re, a kódunkat ezen keresztül ütjük be, a tolvajok pedig megszerzik az adatainkat. Az ilyen billentyűk azonban a szokásosnál puhábbak, vagy mozognak, ha ilyennel találkozunk, azt vehetjük intő jelnek arra, hogy csalók áhítoznak a pénzünkre.

A kedves idegen

Ha valamilyen problémánk akad az ATM-mel és egy segítőkész idegen hirtelen ott akad, akkor nem árt résen lenni, mivel valószínűleg pont azzal a bűnözővel van dolgunk, aki a pénzünkre utazik. Ilyenkor gyakran szándékosan tönkre teszik az automatát, majd segítőkésznek mutatkozva megkérnek, hogy újra üssük be a PIN-kódunkat, amit egyszerűen leolvasnak és már meg is van a hozzáférésük a számlánkhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08