3 °C Budapest

Rajtunk is múlik a gyermekeink jövője! (x)

Pénzcentrum
2015. december 14. 11:00

Idén Magyarországon is kezdetét vette a Life Changer Program.

Idén Magyarországon is kezdetét vette a Life Changer Program, amelynek célja, hogy elősegítse az általános és középiskolások pénzügyi kultúrájának, valamint pénzkezelési készségeinek fejlesztését. A program hazai sikeres megvalósításban a MetLife Magyarországi Fióktelepe, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány működik együtt. A MetLife Alapítvány által indított, jelenleg már 24 országban futó és többszörösen kitüntetett programról Dr. Zolnay Juditot, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatóját, egyben a program hazai nagykövetét kérdeztük:

Miért van szükség erre a képzésre, és hogyan járul hozzá az Önök programja a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez?

Zolnay Judit: Véleményünk szerint nemzetközileg is, de Magyarországon kiemelten igaz, hogy a fiatalok úgy kerülnek ki az iskolából, hogy nem rendelkeznek azzal az alaptudással, ami a mindennapi pénzügyi kérdésekben való tájékozódáshoz szükséges lenne. A családi minta nagyon fontos. Ahogyan az is, hogy minél több 14-18 éves fiatal olyan gyakorlati tudással bírjon, amely ha nem is helyettesíti, de kiegészíti az otthonról hozott ismereteket. Ennek szellemében a programot úgy alakítottuk ki, hogy azokra a hétköznapi életben is előforduló kihívásokra készítse fel a gyermekeket, amelyekkel már fiatal felnőtt korukban találkozhatnak.

Hogyan néz ki a program a gyakorlatban?

Zolnay Judit: A Life Changer program nemzetközi és hazai szintű együttműködő partnere, valamint szakmai koordinátora a Junior-Achivement non-profit szervezet, amelynek a program tematikájának kidolgozásában és a megvalósításában is kiemelt szerepe van. A program több egymáshoz kapcsolódó elemből áll össze, ennek része többek között egy iskolai oktatássorozat, egy nyíltnap a MetLife központjában, egy online verseny az iskolák számára, valamint egy mentorprogram is. A gyerekek oktatásában a MetLife 70 önkéntese vesz részt, akik idén, a szeptembertől decemberig tartó időszakban összesen 20 középiskolában több mint 2000 diák számára tartanak alkalmanként 1,5 órás foglalkozásokat.

Milyen tapasztalataik vannak a diákok tudását illetően, és milyen visszajelzéseket kaptak a részükről?

Zolnay Judit: Tapasztalataink eddig azt mutatják, hogy a fiatalok nagyon élvezik és hasznosnak találják a képzéseket. A program egyik fő elemére, az iskolák között zajló online versenyre 18 csapat jelentkezett. A verseny során a fiatalok egy projektmunka kidolgozásának feladatát kapták, amihez kötődően pontos, minden részletre kiterjedő költségvetést és feladattervet kellett készíteniük. A beérkezett pályaművekből azonban tisztán látszik, hogy mennyire szüksége van a gyerekeknek arra, hogy megtanulják, mi mennyibe kerül, továbbá, hogy egyáltalán magával a költségvetés fogalmával, a megtakarítással és az egyéb fontos pénzügyi kérdésekkel tisztába legyenek.

Tervezik a program folytatását?

Zolnay Judit: Igen, mindenképpen hosszú távú képzésben gondolkozunk. Munkatársaimmal már a jövő évi program tematikáját készítjük elő, melynek keretében 2016-ban a középiskolás korosztály után az általános iskolás diákokra helyezzük majd a hangsúlyt, mert úgy gondoljuk, hogy a pénzügyi tudatosságra való felkészítést már az egészen fiataloknál szükséges elkezdeni.

(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
MEDIA1  |  2023. január 30. 09:48
A díjszabással kapcsolatos tárgyalások eredményeként létrejövő tarifákat az igazságügyért felelős mi...
FudgElliott  |  2023. január 30. 09:26
Ez egy rendhagyó visszatekintő bejegyzés lesz. Többször nekem szegezték már a kérdést, van-e arról s...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 07:59
Fordulatot hozott a 2022-es év a nyugdíjasok anyagi helyzetében: hosszú idő után most először közele...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?