16 °C Budapest

Mi van itt? Tömegével mondják fel a betétszámlákat Magyarországon

2015. november 11. 13:36

Május óta nem látott mértékben, 67 milliárd forintot vontak ki a magyar háztartások a hazai bankbetétekből, de szeptemberben az állampapírok mellett a részvények is a népszerűbb célpontok között voltak. Az értékpapír-befektetések között az ősz első hónapjában is az állampapír-befektetések taroltak, ide több mint 43 milliárd forintot tettek a magyarok. A befektetési alapok között továbbra is a kötvényalapok a legnépszerűbbek, bár a havi tranzakciós adatok csak kis mértékű, 1,35 milliárdos keresletet mutattak szeptemberben a befektetési jegyek iránt.

Az MNB szeptemberre vonatkozó értékpapír-statisztikai adatai alapján az ősz első hónapjában több mint 60 milliárd forintot vontak ki a befektetők a bankbetétekből, amelyhez hasonló mértéket legutoljára májusban láthatunk. Az értékpapírok a közel 43 milliárd forintos tranzakcióval ismét pluszban zárták a hónapot, bár ez elmarad az augusztus végén mért 90 milliárdos tranzakciótól.

Szeptemberben nemcsak az állampapírok voltak kelendőek, hanem a részvények is, az állampapírok 43 milliárdos tranzakciója után ebbe az értékpapír-kategóriába tették a legtöbb pénzt a magyar háztartások, közel 12 milliárd forintot. Szeptemberben a befektetési jegyek is kisebb pluszban zártak, a banki kötvényekből és a jelzáloglevelekből azonban összesen közel 14 milliárdot vont ki a magyar lakosság.

KATTINTS! Ide rakják pénzüket a profi hozamvadászok

Éves alapon 703 milliárd forinttal nőtt a háztartások bankbetétben és értékpapírokban elhelyezett megtakarítása, a legnagyobb mértékű növekedést az állampapíroknál lehetett megfigyelni több mint 651 milliárd forinttal. Az állampapírok után a legnagyobb állományváltozás éves összehasonlításban a bankbetéteket és banki kötvényeket jellemezte, a befektetési jegyek mostani állománya csupán 52 milliárddal haladta meg az előző évi szeptemberi állományadatokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A befektetési alapok háztartásoknál lévő állománya szeptember végén 3840 milliárd forint volt, melyből a legnagyobb részt, 953 milliárd forintot a kötvényalapokban kezelnek. A kötvényalapok után a pénzpiaci alapok a legnépszerűbbek a magyarok körében, és szinte fej-fej mellett állnak az abszolút hozamú alapokat is magába foglaló származtatott alapok és az alapok alapja konstrukciók.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm