23 °C Budapest
Mi van itt? Tömegével mondják fel a betétszámlákat Magyarországon

Mi van itt? Tömegével mondják fel a betétszámlákat Magyarországon

2015. november 11. 13:36

Május óta nem látott mértékben, 67 milliárd forintot vontak ki a magyar háztartások a hazai bankbetétekből, de szeptemberben az állampapírok mellett a részvények is a népszerűbb célpontok között voltak. Az értékpapír-befektetések között az ősz első hónapjában is az állampapír-befektetések taroltak, ide több mint 43 milliárd forintot tettek a magyarok. A befektetési alapok között továbbra is a kötvényalapok a legnépszerűbbek, bár a havi tranzakciós adatok csak kis mértékű, 1,35 milliárdos keresletet mutattak szeptemberben a befektetési jegyek iránt.

Az MNB szeptemberre vonatkozó értékpapír-statisztikai adatai alapján az ősz első hónapjában több mint 60 milliárd forintot vontak ki a befektetők a bankbetétekből, amelyhez hasonló mértéket legutoljára májusban láthatunk. Az értékpapírok a közel 43 milliárd forintos tranzakcióval ismét pluszban zárták a hónapot, bár ez elmarad az augusztus végén mért 90 milliárdos tranzakciótól.

Szeptemberben nemcsak az állampapírok voltak kelendőek, hanem a részvények is, az állampapírok 43 milliárdos tranzakciója után ebbe az értékpapír-kategóriába tették a legtöbb pénzt a magyar háztartások, közel 12 milliárd forintot. Szeptemberben a befektetési jegyek is kisebb pluszban zártak, a banki kötvényekből és a jelzáloglevelekből azonban összesen közel 14 milliárdot vont ki a magyar lakosság.

KATTINTS! Ide rakják pénzüket a profi hozamvadászok

Éves alapon 703 milliárd forinttal nőtt a háztartások bankbetétben és értékpapírokban elhelyezett megtakarítása, a legnagyobb mértékű növekedést az állampapíroknál lehetett megfigyelni több mint 651 milliárd forinttal. Az állampapírok után a legnagyobb állományváltozás éves összehasonlításban a bankbetéteket és banki kötvényeket jellemezte, a befektetési jegyek mostani állománya csupán 52 milliárddal haladta meg az előző évi szeptemberi állományadatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A befektetési alapok háztartásoknál lévő állománya szeptember végén 3840 milliárd forint volt, melyből a legnagyobb részt, 953 milliárd forintot a kötvényalapokban kezelnek. A kötvényalapok után a pénzpiaci alapok a legnépszerűbbek a magyarok körében, és szinte fej-fej mellett állnak az abszolút hozamú alapokat is magába foglaló származtatott alapok és az alapok alapja konstrukciók.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?