25 °C Budapest
Ide öntik majd jövőre a pénzüket, akik tudnak valamit

Ide öntik majd jövőre a pénzüket, akik tudnak valamit

2015. november 3. 06:00

Bár az utóbbi években egyre több magyar tud félretenni, még mindig sokan vannak, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel a befektetési és megtakarítási eszközöket illetően. Ezért a Pénzcentrum megnézte, hogyan és mibe érdemes fektetni a pénzünket jövőre.

Bár egyre nő a megtakarítani tudók aránya a magyar lakosság körében, azonban még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Pedig akkor is érdemes megtakarítani a rendszeres jövedelemből, illetve az egyszeri nagyobb bevételekből, ha nincs a közeljövőben nagyobb összeget igénylő tervezett kiadásunk.

A befektetéseknél és megtakarításoknál lényeges szempont, hogy mennyi időre, milyen kockázat mellett, illetve hogy milyen célokra szeretnénk befektetni. Fontos tisztában lennünk a megtakarítás kockázatának mértékével, a pénzügyi szolgáltató (bank, biztosító, brókercég, alapkezelő) stabilitásával, a költségekkel, és felmerülő problémák esetén a garanciákkal. Mivel a piac folyamatosan változik, nehéz megjósolni, mik lesznek 2016 slágertermékei, de ha szeretnénk befektetni,

a következő termékeket érdemes górcső alá venni:

BANKBETÉTEK

A bankbetét azoknak lehet jó alternatíva, akik inkább rövidtávú és kevésbé kockázatos befektetési terméket keresnek. Az alacsony alapkamat és a bankok jelenlegi forrásbősége miatt nem valószínű, hogy feljebb mennek jövőre a betéti kamatok, így nem lehet olyan sokat keresni vele. A bankbetétek kamatai olyan alacsony szintre csökkentek (az MNB legfrissebb adata szerint 0,88 százalék ), hogy rövid futamidő esetén akár az is előfordulhat, hogy a különböző járulékos költségek miatt végül kevesebb pénzt kapunk vissza a banktól, mint amennyit befektettünk.

ÁLLAMKÖTVÉNYEK

Rövidebb időtávban gondolkodóknak a lakossági államkötvények is jó befektetési lehetőségeket jelenthetnek, kevés kockázat mellett viszonylag magas, három százalékot közelítő kamatot is hozhatnak 1-2 éves időtávon, mellyel jelenleg nem sok magyar megtakarítási termék tudja felvenni a versenyt a rövidtávú befektetések közül.

TARTÓS BEFEKTETÉSI SZÁMLA (TBSZ)

A TBSZ ajánlott befektetési lehetőség azoknak, akik hosszabb távon szeretnének félretenni. Nagy előnye, hogy már három év után csökken a fizetendő adó, öt év után pedig adómentesen lehet felvenni a megtakarítást és az utána járó hozamokat. Két formája van, a tartós betéti számla, amire jellemzően három és öt éves futamidejű bankbetétet köthetünk le, illetve a tartós befektetési számla, amire tetszőleges időtávú és különböző kockázatú, forintban vagy devizában denominált értékpapírokat vásárolhatunk, például befektetési jegyeket, állampapírokat, részvényeket stb.

BEFEKTETÉSI ALAPOK

A befektetési alapok közül a vegyes alapok, és az abszolút hozamú alapok illetve jelenleg az ingatlanalap lehetnek a befutók. Az utóbbi időkben megfigyelhető erőteljes ingatlanpiaci növekedés az ingatlanalapra is pozitívan hatott, több olyan ingatlanalap is van, amely idén októberig öt százaléknál is magasabb visszatekintő hozamot produkált.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vegyes alapok előnye, hogy személyre szabhatóak, a kockázatot is mi dönthetjük el annak függvényében, hogy a kockázatosabb részvénytúlsúlyos, a biztonságosabb kötvénytúlsúlyos, vagy a kiegyensúlyozott vegyes alapot választjuk. A kiválasztás kritériumai a kockázatvállalási hajlandóságunk ismerete és befektetésünk időtávjának meghatározása. Általános szabályként a befektetési időtáv növelésével a felvállalható kockázat mértéke is növelhető.

Bár az abszolút hozamú alapoknál némi visszaesés volt az utóbbi hónapokban, ettől függetlenül még mindig jó választást jelenthet azoknak, akik a bankbetéteknél magasabb hozamot szeretnének elérni. Fontos megjegyezni, hogy a fent felsorolt befektetési alapoknál hosszabb időtávban, 3-5 évben érdemes gondolkodni.

A befektetési alapok további előnye, hogy kényelmes megtakarítási forma, mert a befektetőknek nem kell folyamatosan nehéz befektetési döntéseket hozni, hiszen az Alapokat a piacot jól ismerő szakemberek kezelik.

NYUGDÍJCÉLÚ MEGTAKARÍTÁSOK

A nyugdíj megtakarítások után az államtól 20 százalékos adójóváírás jár, ráadásul ha nyugdíjcélra használjuk fel, akkor kamatadó mentesen és egészségügyi hozzájárulás mentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz.

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál tíz év után él az adómentesség abban az esetben, ha már nyugdíjas az illető. Aki viszont a harmadik év után szeretné kivenni a pénzét, igen rosszul jár, ugyanis az adókon felül az állam által jóváírt összeget 20 százalékkal növelten kell visszafizetnie, emellett további megkötések vannak akkor is, ha három és tíz év között szeretnénk hozzányúlni a megtakarításunkhoz. Aktív menedzselést igényel, a kockázat mértékét pedig mi dönthetjük el azzal, hogy épp milyen papírokat választunk a portfóliónkba.

Az önkéntes nyugdíjpénztár viszont nem igényel aktív beavatkozást, a megtakarítás indításkor a portfóliók közül választható, amelynek a vagyonkezelését a pénztár végzi. Tíz év után lehet hozzájutni a hozamhoz adómentesen, de ekkor még a tőkerész adója megmarad, teljesen csak 21 év után lehet adómentesen hozzáférni a megtakarításhoz.

A nyugdíjbiztosításnál eszközalapok közül választhatunk, amelyekből a személyes tanácsadónksegítségével alakíthatunk ki portfóliót. Tíz év után, ha már elérte a nyugdíjas kort a megtakarító, mentesül az adózás alól, de ha tíz éven belül szeretne hozzájutni a pénzéhez, és még nem nyugdíjas korú, akkor magas adóterhekkel kell számolnia.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?