23 °C Budapest

3 hely, ahova tedd a pénzed - ha nem akarod, hogy lenyúlják

2015. június 8. 11:32

A brókerbotrányok után sokan kerestek biztos helyet a pénzüknek. A későbbi kártalanítások után is felmerül a kérdés: hova tehetik megtakarításaikat a keményen dolgozó magyar családok?

A DRB bankcsoport csődje, a Quaestor botrány és Karcagi Marcsika is megtépázta a magyar családok bizalmát a pénzügyi szolgáltatókban. Ha viszont ezekbe a megtakarításokba tesszük a pénzünket, akkor nyugodtan hajthatjuk álomra esténként a fejünket, nem kell attól félnünk, hogy elúszik a megspórolt pénzünk. De mik ezek a megtakarítások?

Arany

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogyan tudunk aranyat vásárolni, alapvetően két típus közül választhatunk:

  • Fizikai arany
  • Aranyszámla

A fizikai aranyat különböző méretű tömbökben vásárolhatjuk meg a forgalmazóktól, akik általában vissza is vásárolják azt tőlünk az adott napi árfolyamon. Természetesen nem feltétlenül kell széfet vásárolnunk, ha fizikai aranyat szeretnénk venni, ugyanis a szolgáltatók általában megőrzik nekünk az aranytömböt, ha ezt igényeljük tőlük.

Aranyszámla nyitásakor ugyanúgy megvan a mögöttes aranyfedezet a szolgáltatónál, aki a saját trezorjában őrzi azt. Így viszont nem kell bajlódni a megvásárolható aranytömb méretével, mivel a befektetett összeg bármekkora lehet feltéve, ha elérjük a szolgáltató által előírt minimálisan befektethető pénzösszeget.

Bankbetét

A DRB bankszövetség bedőlése után sokan joggal gondolkoznak el azon, hogy biztonságban van-e a pénzük, ha betétben tartják. A bankunk kiválasztásánál ugyanis lényeges, hogy figyelembe vegyük azt, hogy

stabil háttérrel rendelkező, tőkeerős pénzintézetet válasszunk.


Ezeket a szempontokat azonban még sokan a korábban tapasztalt bedőlések ellenére sem hajlandó figyelembe venni, a magyaroknak még mindig az a legfontosabb, hogy legyen a közelben bankfiók. Ez azért fontos, mert a bankkal kapcsolatos információkat 70 százalékuk még mindig a kirendeltségeken szerzik be az online felületek és a telefonos érdeklődés helyett.

Nem véletlen, hogy még mindig a legnépszerűbb megtakarítási forma a bankbetét, ugyanis biztonságos megtalarítási formáról van szó. Az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) biztosítja a bankbetéteket, így például a DRB betéteseit is ennek megfelelően kártalanították a bankok bedőlésekor. Az sem utolsó szempont, hogy kiszámítható megtakarításról van szó, hiszen már a lekötéskor ki tudjuk számítani, hogy mennyi pénzt kapunk a futamidő végén.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Állampapír

Az utóbbi években a betéti kamatok folyamatos esése miatt egyre többen kerestek alternatív, de biztonságos megtakarítási formát. Az állampapírok pontosan ilyen lehetőséget nyújtanak, ugyanis a kibocsátójuk a magyar állam, nem pedig egy ellenőrizhetetlen kft., mint a Quaestor esetében volt.

Kattints!Eleged van a botrányokból? Itt biztonságban van a pénzed

Az állampapírok ráadásul egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen vásárolhatóak meg, így ezzel a teherrel sem kell számolni. A Magyar Államkincstártól egyébként vásárolhatunk állampapírokat, így a számlavezetés is ingyenes lehet, és a tranzakciós költségeken is faraghatunk egy kereskedelmi bankhoz képest.

Lényeges a tehermentesség

A kamatadó és a kamat után fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevezetése óta sokat spórolhatunk azzal, ha hosszabb távra gondolkodunk, és olyan terméket választunk, amivel megússzuk ezeket a befizetendőket:

  • A bankbetét és az állampapír esetében ezt a Tartós Befektetési Szerződéssel (TBSZ) érhetjük el, amellyel három év után a megfizetendő kamatadó 10 százalékra csökken, ráadásul mentesülünk az EHO fizetés alól, az újabb két év kivárásával viszont már a kamatadótól is mentesülhetünk.
  • Az arany jelentős előnnyel bír az ékszerekhez képest, ugyanis ez utóbbiak után 27 százalékos áfát kell fizetnünk adás-vételkor, míg a befektetési arany ez alól teljesen mentesül. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM