3 hely, ahova tedd a pénzed - ha nem akarod, hogy lenyúlják

3 hely, ahova tedd a pénzed - ha nem akarod, hogy lenyúlják

2015. június 8. 11:32

A brókerbotrányok után sokan kerestek biztos helyet a pénzüknek. A későbbi kártalanítások után is felmerül a kérdés: hova tehetik megtakarításaikat a keményen dolgozó magyar családok?

A DRB bankcsoport csődje, a Quaestor botrány és Karcagi Marcsika is megtépázta a magyar családok bizalmát a pénzügyi szolgáltatókban. Ha viszont ezekbe a megtakarításokba tesszük a pénzünket, akkor nyugodtan hajthatjuk álomra esténként a fejünket, nem kell attól félnünk, hogy elúszik a megspórolt pénzünk. De mik ezek a megtakarítások?

Arany

Korábbi cikkünkben részletesen körüljártuk, hogyan tudunk aranyat vásárolni, alapvetően két típus közül választhatunk:

  • Fizikai arany
  • Aranyszámla

A fizikai aranyat különböző méretű tömbökben vásárolhatjuk meg a forgalmazóktól, akik általában vissza is vásárolják azt tőlünk az adott napi árfolyamon. Természetesen nem feltétlenül kell széfet vásárolnunk, ha fizikai aranyat szeretnénk venni, ugyanis a szolgáltatók általában megőrzik nekünk az aranytömböt, ha ezt igényeljük tőlük.

Aranyszámla nyitásakor ugyanúgy megvan a mögöttes aranyfedezet a szolgáltatónál, aki a saját trezorjában őrzi azt. Így viszont nem kell bajlódni a megvásárolható aranytömb méretével, mivel a befektetett összeg bármekkora lehet feltéve, ha elérjük a szolgáltató által előírt minimálisan befektethető pénzösszeget.

Bankbetét

A DRB bankszövetség bedőlése után sokan joggal gondolkoznak el azon, hogy biztonságban van-e a pénzük, ha betétben tartják. A bankunk kiválasztásánál ugyanis lényeges, hogy figyelembe vegyük azt, hogy

stabil háttérrel rendelkező, tőkeerős pénzintézetet válasszunk.


Ezeket a szempontokat azonban még sokan a korábban tapasztalt bedőlések ellenére sem hajlandó figyelembe venni, a magyaroknak még mindig az a legfontosabb, hogy legyen a közelben bankfiók. Ez azért fontos, mert a bankkal kapcsolatos információkat 70 százalékuk még mindig a kirendeltségeken szerzik be az online felületek és a telefonos érdeklődés helyett.

Nem véletlen, hogy még mindig a legnépszerűbb megtakarítási forma a bankbetét, ugyanis biztonságos megtalarítási formáról van szó. Az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) 100 ezer euróig (kb. 30 millió forint) biztosítja a bankbetéteket, így például a DRB betéteseit is ennek megfelelően kártalanították a bankok bedőlésekor. Az sem utolsó szempont, hogy kiszámítható megtakarításról van szó, hiszen már a lekötéskor ki tudjuk számítani, hogy mennyi pénzt kapunk a futamidő végén.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Állampapír

Az utóbbi években a betéti kamatok folyamatos esése miatt egyre többen kerestek alternatív, de biztonságos megtakarítási formát. Az állampapírok pontosan ilyen lehetőséget nyújtanak, ugyanis a kibocsátójuk a magyar állam, nem pedig egy ellenőrizhetetlen kft., mint a Quaestor esetében volt.

Kattints!Eleged van a botrányokból? Itt biztonságban van a pénzed

Az állampapírok ráadásul egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen vásárolhatóak meg, így ezzel a teherrel sem kell számolni. A Magyar Államkincstártól egyébként vásárolhatunk állampapírokat, így a számlavezetés is ingyenes lehet, és a tranzakciós költségeken is faraghatunk egy kereskedelmi bankhoz képest.

Lényeges a tehermentesség

A kamatadó és a kamat után fizetendő egészségügyi hozzájárulás bevezetése óta sokat spórolhatunk azzal, ha hosszabb távra gondolkodunk, és olyan terméket választunk, amivel megússzuk ezeket a befizetendőket:

  • A bankbetét és az állampapír esetében ezt a Tartós Befektetési Szerződéssel (TBSZ) érhetjük el, amellyel három év után a megfizetendő kamatadó 10 százalékra csökken, ráadásul mentesülünk az EHO fizetés alól, az újabb két év kivárásával viszont már a kamatadótól is mentesülhetünk.
  • Az arany jelentős előnnyel bír az ékszerekhez képest, ugyanis ez utóbbiak után 27 százalékos áfát kell fizetnünk adás-vételkor, míg a befektetési arany ez alól teljesen mentesül. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?