Te kaptál fizetésemelést? 5 tipp: ide tedd a pénzed

Te kaptál fizetésemelést? 5 tipp: ide tedd a pénzed

Pénzcentrum
2015. február 12. 10:32

Február elején sokan keresnek rendszeres megtakarítási lehetőséget, mivel ekkor érkezik meg az első fizetés, ami szerencsés esetben magasabb, mint az előző évi bér. A Pénzcentrum összeszedte, milyen lehetőségek közül érdemes választani.

Sokan február elején kapták meg az első magasabb fizetésünket. Vannak, akik adósságaikat rendezik vagy gyorsan elköltik a plusz pénzt, de sokakban felmerül, hova tegyék a többletet. Sokszor akkor is érdemes lehet új konstrukcióban gondolkozni, ha már havonta, rendszeresen teszünk félre kisebb-nagyobb összegeket. De vajon milyen rendszeres megtakarítást érdemes indítani?

Lakástakarék-pénztár

A lakástakarék-pénztár (LTP) az egyik legnépszerűbb megtakarítás Magyarországon, ennek egyik oka, hogy az állam minden befizetés után 30 százalékos támogatást ad. Ahhoz azonban, hogy a jóváírást ténylegesen megkapjuk, arra van szükség, hogy a felvett összeget lakáscélra fordítsuk. Ez lehet lakásvásárlás, lakásépítés, felújítás vagy például beépített szekrény vásárlása.

A befizetett pénzünknek viszont alacsony a kamata, vagyis a hozamunk nagy részét az állami támogatás adja. Emiatt érdemes minél rövidebb időszakban gondolkodni, hogy az évesített hozamunkat magasan tartsuk, a négy éves futamidejű takarékok esetében az EBKM kivétel nélkül meghaladja a 10 százalékot, ami kimagasló más megtakarítási lehetőségekhez képest. A megtakarítás egyébként kedvező, fix kamatozású hitellel egészíthető ki.

Start-számla (Babakötvény)

Ha van gyermekünk, akkor akár neki is félretehetünk Start-számlára, ezzel támogatva az életkezdését. A számlára befizetett összegek után 10 százalékos állami támogatás jár, ráadásul a Babakötvények kamata is kiemelkedő, hosszú távon is. Átlagos hozam mellett is a 19 éves futamidő végére 2,3 millió forint gyűlhet össze a számlán havi ötezer forint befizetése után. Emellett nagy könnyítés, hogy az innen felvett pénz adó-, járulék- és illetékmentes.

Életbiztosítás

Népszerű termékek az életbiztosítással egybekötött megtakarítás is. Ezeknek két alapvető formája van:

  • A klasszikus megtakarításos
  • A befektetési egységekhez kötött (Unit Linked)

Míg előbbinél a hosszútávon kiszámítható hozam lehet a vonzó a fix kamatozás miatt addig utóbbi a befektetési lehetőségek széles tárházával kecsegtet, mivel a befizetett összegeket (a költségek levonása után) eszközalapokba fektetik, aminek a kockázatát az ügyfél viseli.

Mind a két forma elérhető nyugdíjbiztosítás formájában is, igaz így a félretett pénzt elsősorban nyugdíjra fordíthatjuk. Előnye viszont, hogy 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk, amit a számlánkon jóváírnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárak (ÖNYP) nagy előnye, hogy alacsony költségek mellett tehetünk félre pénzt, ráadásul a nyugdíjbiztosításokhoz hasonlóan 20 százalékos adójóváírást kapunk az államtól minden befizetésünk után (évente 150 ezer forintig). Az ÖNYP mögött választható portfóliók vannak, ebbe fekteti a pénztár a befizetett összegeket. Minden portfóliót a pénztár kezel az előre meghatározott befektetési politika szerint, így nekünk csak akkor kell foglalkozni a befektetésünkkel, amikor pénztártagokká válunk.

Lényeges, hogy az ÖNYP sem rövid távú megtakarítás, az így megtakarított pénzünket elsősorban nyugdíj célra tudjuk elkölteni. A nyugdíjpénztár egyébként kamatadó és egészségügyi hozzájárulás mentességet biztosít, feltéve, ha nyugdíjra vesszük fel a pénztárban tartott pénzt.

Tartós Befektetési Szerződés

A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) a korábbiaknál szabadabb megtakarítási forma, de sokan használják arra, hogy havi plusz pénzüket ide tegyék. Legnagyobb előnye, hogy kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) kedvezményt biztosít három év után, plusz két év elteltével pedig adó- és járulékmentesen juthatunk a pénzünkhöz.

A TBSZ-nek két fajtája van, az egyik a betéti számla, amiről bankbetéteket köthetünk le. A másik típus az értékpapírszámla, amire értékpapírokat vásárolhatunk, mint például befektetési alapokat, állampapírokat és részvényeket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?