12 °C Budapest

A banki kamatok dupláját szeretnéd? Ezzel lehet most nagyot kaszálni

Pénzcentrum
2014. május 6. 11:45

Egy hónapja elérhető a Bónusz Magyar Államkötvény azok számára akik komolyabb megtakarítást választanának. Az új kötvénytípus több újdonsággal szolgál, ezért összehasonlítottuk a legközelebbi "versenytársával", a Prémium Magyar Államkötvénnyel. Melyik állampapírt érdemes választani, és mi alapján döntsünk a vásárlásról?

Március közepe óta elérhető a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK), ami egy új alternatívát nyújt a lakossági állampapírok piacán, alacsony infláció mellet. Korábban a középtávú lakossági állampapírok között a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt csak elérhető.

Mi a különbség a két állampapír-típus között?

A két kötvénytípus összehasonlításakor először a különböző futamidők tűnnek fel. A PMÁK három és öt éves, míg a BMÁK négy és hat éves futamidővel vásárolható. Így mindkét konstrukció illeszkedik a Tartós Befektetési Számlához (TBSZ), amely három év után kamatadó kedvezményt (10 százalék kamatadót kell fizetni), öt év után pedig teljes kamatadó-mentességet biztosít. Erre szükség is van, mivel mindkét kötvény kamatadó köteles, igaz, egészségügyi hozzájárulás egyiket sem terheli.


Az igazán jelentős különbség a két állampapír között a kamatozásban figyelhető meg. A PMÁK kamatának alapja az előző évre vonatkozó infláció, amelyhez képest kamatprémiumot fizet a kötvény. Ennek köszönhetően, ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy reálhozamot érünk el, vagyis az inflációnál magasabb kamatokat tehetünk zsebre.

A BMÁK kamatozását viszont a 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegyek (DKJ) alapján számolják (a kamatérték meghatározását megelőző négy eredményes aukció átlaghozama a mérvadó). A DKJ egyébként biztonságos megtakarítási forma, ennek köszönhetően a Bónusz Kötvények is biztonságos befektetések, azonban egy kevés kockázatot hordoznak magukban a PMÁK-hoz képest. Érdemes ugyanis szem előtt tartani, hogy a 12 hónapos DKJ hozamára a jegybanki alapkamat és a pénzpiac is hatással van, így kisebb ingadozás megfigyelhető a kamatok alakulásában.

Ha megnézzük, a kötvények kamatait, akkor azt láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a jegybanki alapkamat és a diszkontkincstárjegyek hozama történelmi mélyponton van, a Bónusz papírok még így is magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a Prémium kötvények. Természetesen érdemes összehasonlítani ezeket a klasszikus, öt éves Magyar Államkötvények legutóbbi (múlt hét szerdai) aukciójának átlagos kamatszintjével, ami ebben az esetben 4,39 százalékos volt. Ennél mindkét lakossági Állampapír (BMÁK, PMÁK) jobb kamatszintet biztosít jelenleg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Miért fontos a névérték?
A BMÁK egy forintos névértéke azért jobb, mint a PMÁK 1000 forintos névértéke, mert lehetséges, hogy ezer forintnál kisebb összeg marad a számlánkon a befektetés lejáratakor, ekkor a PMÁK esetében ezt nem tudtuk kamatoztatni. A BMÁK-nak köszönhetően ezentúl minden egyes forintunkat be tudjuk fektetni, ami nagy előrelépés a kötvénypiacon.


Lényeges különbség a két papír között, hogy a PMÁK-ot csak devizabelföldi magánszemély (akinek tartózkodási helye vagy állandó lakcíme Magyarországon van) vásárolhatja. A BMÁK-ot viszont külföldi magánszemélyek, sőt, olyan cégek is vásárolhatják, amelyek nem tartoznak a kiemelt befektetői körhöz, vagyis ez a kötvény tartalékképzésre is felhasználható a KKV-k esetében.

Pénzcentrum vélemény
A két értékpapír között úgy érdemes választanunk, hogy mérlegeljük, hogy mekkora kockázatot tudunk bevállalni, mennyire szeretnénk a biztos hozamra bízni magunkat. A PMÁK esetén ugyanis bizonyosan infláció felett hoz a papírunk, amennyiben a lejáratig megtartjuk azt, tehát reálhozamot érünk el. A kamat jelenleg 4,7 százalék az öt éves Prémium Kötvény esetén.

Ezzel szemben a BMÁK hordoz magában egy kisebb kockázatot, mivel a 12 hónapos DKJ hozamához képest kínál kamatbónuszt. Ennek köszönhetően a jegybanki alapkamat is befolyásolja a hozamot (a DKJ hozamán keresztül), azonban a fix bónusz miatt sokkal magasabb kamatot kínál (4,89 a négy éves és 5,64 a hat éves kötvény esetén), mint az öt éves Államkötvények (amelyek szintén piaci kamatozású kötvények), amelyek a legutóbbi aukción átlagosan 4,39 százalékos kamatozással keltek el.

Ha megnézzük a kamatokat, akkor látható, hogy a négy éves BMÁK magasabb (4,89 százalékos) hozammal bír, mint az ötéves PMÁK (4,7 százalék). Így jelenleg a Bónusz papír tűnik jobb választásnak, igaz, valamivel nagyobb kockázat vállalása mellett.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem