21 °C Budapest

Több magyar bank is nevet válthat: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2013. március 9. 11:06

A bankadó, a végtörlesztés és a tranzakciós illeték után ezúttal a magyar helyesírás szabályainak megváltoztatásával törhetnek borsot néhány magyar bank orra alá. Lehetséges ugyanis, hogy többük nevét másképp kell írni a jövőben, mint eddig. A Nyelv és Tudomány portál szerint például a jelenlegi "CIB bank" helyett "CIB-bank" lesz a helyes írásmód. Ez esetben viszont a bankok hivatalos neve, így például az MKB-é is megváltozhat.

Ha a jelenlegi tervek szerint lép hatályba az új helyesírási szabályzat (AkH.) és a hozzá kapcsolódó szótár, megváltozhat néhány magyar bank nevének helyesírása. "Korábban a betűszókhoz kapcsolódó utótagot külön kellett írni, ha az utolsó betű ugyanazt a szót rövidítette, mint az utótag - ezentúl viszont a kötőjeles írás lesz a helyes, a korábbi CIB bank helyett a CIB-bank írásmódot kell majd alkalmaznunk." - írja a portál.

Bár a "CIB bank" jelenleg a helyes írásmód, a bank hivatalos neve nem ez, hanem "CIB Bank Zrt.", amely nyilvánvalóan szintén helyes. Ebben a névben a CIB betűszó eredetileg a "Central-European International Bank Limited" elnevezés rövidítése volt, magyarul pedig "Közép-európai Nemzetközi Bank", később "Közép-Európai Hitelbank Rt.", majd "CIB Hungária Bank Rt." volt a társaság neve. A jelenlegi "CIB Bank Zrt." név nem egy jelenleg is létező hosszabb név rövidítése, így kérdéses, hogy a hivatalos nevet is módosítania kell-e a társaságnak, például "CIB-bank Zrt."-re.

A fenti dilemma minden olyan banknál felmerülhet, amelyiknek a neve betűszót tartalmaz, és a betűszó utolsó betűje a bank szóra utaló B betű. Ilyen például az MKB Bank Zrt., amelynek a hivatalos nevét nem biztos, a köznyelvben használt "MKB bank" formulát azonban valószínűleg "MKB-bankra" kell majd változtatni a helyesírásban (az MKB eredetileg Magyar Külkereskedelmi Bankot jelentett). Az FHB Jelzálogbank Nyrt. és az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. nevében azonban a "Bank" szó nem közvetlenül követi a betűszót, így a hivatalos név esetében valószínűleg nem, csak a közbeszédben használt "FHB bank" esetében merül fel a kérdés. Ez feltehetően "FHB-bank" írásmódra változik (a bank neve egyébként korábban Földhitel- és Jelzálogbank volt). További példák a magyar bankszektorból: DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt., KDB Bank (Magyarország) Zrt., MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Az esetleges névváltoztatási kötelezettség tetemes, akár százmillió forintban mérhető költségtételt is jelenthet az érintett bankok számára, hiszen többek között bankfiókokban, hirdetésekben és nyomtatványokban is szükség lehet új név használatára. Mivel azonban a marketing szempontjai sok esetben eddig is felülírták a helyesírási szabályokat, sőt számos felületről még a bankok régi neve köszön vissza (pl. Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt.), valószínűsíthetjük, hogy a változtatás csak fokozatosan, a költségtakarékossági elvek maximális figyelembe vételével fog végbemenni a gyakorlatban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 12:47
A Médiatanács arra jutott, hogy a TV2 Csoporthoz tartozó Prime csatorna jogsértést valósíthatott meg...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Holdblog  |  2022. október 7. 05:59
HOLD After Hours. Ezúttal Zsiday Viktorral beszélünk az elmaradt (?) világvégérl, de lesz böszmeség...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?