Aranyat érő ajándék: ez biztosan tartja az értékét

Pénzcentrum
2011. december 19. 05:23

Értékeset szeretnénk ajándékozni, mégis ciki lenne borítékban pénzt tenni a fa alá? Értékálló ajándékot szeretnénk, mégsem vennénk műtárgyat? A megoldás sokak számára kézenfekvő, míg mások csak most ismerkednek vele, épp ezért könnyen lehet, hogy az idei karácsony egyik sztárja az arany lesz - legyen szó akár ékszerről, akár a néhány ezer forinttól is elérhető, aranyba fektető alapokról.

Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: egy aranytömbök kereskedelmére szakosodott vállalkozás néhány hónapja arról számolt be, hogy volt olyan nap, amikor sorban álltak a magyar háziasszonyok, hogy aranyba fektessék a család megtakarított pénzét. Menedékeszköznek számít az arany a svájci frank, az ausztrál dollár mellett: a nemesfém békeidőben is értékmérő, helye van a lakosság megtakarítási portfóliójában. A szakértők azt javasolják: teljes vagyonunk 5-10 százalékát tartsuk aranyban, és lehetőleg hosszabb (legalább 5 éves) időtávban gondolkozzunk, ha ezt a befektetési formát választjuk.

A befektetési arany legfontosabb tulajdonságai
• Színarany (999.9 tisztaságú)
• Vám és Áfa mentes
• 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök - kézzelfogható befektetés
• Egyedi sorszámozott aranytömbök
• Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
• A világon bárhol elfogadott
• Likvid, egyszerűen pénzre váltható


A saját célú vásárlás - befektetés, vagy a gyűjtemény bővítése - mellett már a karácsonyi ajándékvásárlás során is egyre népszerűbb az arany. Jól mutatja ezt az is, hogy az év vége felé közeledve keresletnövekedés érzékelhető a befektetési tömbarany és az aranyérmék iránt. Mindemellett nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy fizikai arany esetében jelentős átváltási költséggel is számolnunk kell, és nem csak az arany ékszerek kapcsán találkozhatunk értékelési különbségekkel, hanem ha épsége csorbul, egy aranytömb is veszíthet az értékéből.

Biztonság - főleg hosszú távon

A szakemberek azt javasolják, befektetés szempontjából 50 gramm felett érdemes aranyban gondolkoznunk, és ne azért vásároljunk, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni az aranyat: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.


Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban, vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag) az arany egy olyan eszközzé válik, amit szívesen választanak. A történeti tapasztalatok is azt mutatják, az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot (főként az amerikait) recesszió, vagy magas infláció sújtotta.

A nemesfém számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti a keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.

Most érdemes beszállni
Az elmúlt hetekben masszív eladási hullám mutatkozott az árupiacokon, különösen a nemesfémek piacán, ahol másfél hét alatt az arany és az ezüst árfolyama több mint 10 százalékkal került lejjebb (igaz, pénteken némileg emelkedett az árfolyam). Ez tehát ideális alkalom lehet azoknak, akik mostanában szeretnének befektetni, esetleg karácsonyra ajándékoznának a nemesfémből.


Fontos azonban tudni, hogy az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az aranynak nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet. Az aranyba vetett túlzott bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.

Tartja az értékét, sőt...

Az arany nem csak, hogy hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátos kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan fokozni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása, vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak 15 évig lehet bányászni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

Nem kell feltétlenül aranyrudakban gondolkozni

Természetesen az aranyat nem csak fizikai valójában lehet megvenni, hanem többféle értékpapír formájában is. Ezek előnye, hogy értékesítés tekintetében rendkívül rugalmasak és egyáltalán nem kell tárolási költséggel számolnunk. A befektetni vágyók számára azonban nem könnyű a választás a sokféle értékpapír között, hiszen kockázatukat vizsgálva például igen szerteágazóak lehetnek.

Már Magyarországon is elérhető olyan alap, mellyel az ügyfelek maximálisan részesedhetnek a nemesfém piacának hozamából, hiszen az alap vagyonának jelentős részét tőzsdén kereskedett alapokon (ETF) keresztül fizikai aranyba, illetve arany kitettséget biztosító eszközökbe fekteti az alapkezelő.

A megtakarítási lehetőségen keresztül a befektetők a pénzüket fizikai aranyban helyezik el, viszont párezer forintért, akár havonta is be lehet fektetni az alapba. A nagy előnye az "értékpapírosított" aranynak, hogy (tőzsdén keresztül) könnyen megvehető. A bank vagy a brókercég őrzi az értékpapírjainkat, nem kell tehát sem aranyat, sem aranyat érő papírokat tartani a lakásunkban. Így gyakorlatilag bármelyik napon be lehet fektetni a nemesfémbe, illetve pénzzé lehet tenni a megtakarításainkat az aktuális piaci áron.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18