Jön a megtakarítások éve! Készülj fel!

Pénzcentrum
2011. december 14. 13:02

Ha hinni lehet a gazdasági kilátásokat boncolgató elemzőknek, nehéz idők köszönetnek jövőre Magyarországra és egész Európára. Sajnálatos tény, hogy erre a lakosság nagy része nincs felkészülve, mert semmiféle megtakarítással nem rendelkezik. A veszélyt az emberek többsége érzi, de elegendő pénzügyi tudás nélkül tenni nem tud ellene.

A gazdasági válság miatt bizonytalanná vált a magyar családok jövője. A jövedelmek nem emelkednek, a megélhetés költségei (élelmiszer, rezsi, benzin stb.) viszont annál inkább, miközben a munkanélküliség növekedése is fenyeget. A jelek szerint a magyarok többsége fjest ugrik a bizonytalanba, hiszen a családok felének semmiféle megtakarítása nincs. A tartalékkal nem rendelkezők a legtöbbször azzal érvelnek, hogy egyszerűen nincs miből spórolniuk. Ez azonban nem mindig igaz. Sokkal valószínűbb, hogy nem tanulták meg, hogyan kell pénzt félre tenni a szűkösebb időkre, mivel erre sem az előző rendszerben, sem a rendszerváltás óta nem nagyon voltak rákényszerítve.

Azok, akiknek van megtakarításuk szintén két különböző csoportra oszthatóak. A spórolni tudók nagyobbik része óvatosságból takarít meg. Arra készül, hogyha netalán valami baj történne, akkor legyen tartaléka átvészelni a nehéz időszakot. Hosszabb távú megtakarításra ez a réteg sem gondol. Igazi megtakarításra, öngondoskodásra csupán egy szűk réteg gondolhat.Ők tudatosan készülnek nyugdíjas éveikre, félretett pénzüket aktívan kezelik, azaz mindig az éppen legjobbnak tartott befektetési eszközben tartják.

Komoly problémát jelent a pénzügyi kultúra hiánya is. A legtöbben spórolt pénzüket lekötött bankbetétben fialtatják, a legtöbbször azért mert nem is hallottak az ennél nagyobb hozamot eredményező megoldásokról sem. Az átlagember ajnálatos módon még azokat az állam által támogatott megtakarítási formákat sem ismeri, amelyek talált pénzt jelentenének és bárki számára elérhetőek lennének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyarok megtakarítással kapcsolatos szmeléletének mindenképpen változnia kell, hiszen mint azt a devizahitelesek problémája, vagy a jövő nyugdíjasival kapcsolatos nyitott kérdések is jelzik, az állam képtelen minden polgáráról gondoskodni, ha az rossz pénzügyi döntést hoz. A Pénzcentrum.hu mértékadó lakossági portálként 2011. december 19.- december 23. között megpróbál segíteni abban, hogy olvasói a számukra legjobb döntést hozhassák, ha magukról szeretnének gondoskodni.

Öngondoskodással foglalkozó cikksorozatunkban azokat a megtakarítási formákat vesszük górcső alá, amelyeket a legtöbb ember előnyben részesít, vagy amelyek tulajdonságaik miatt a legvonzóbbak lehetnek számukra. Utánajárunk például annak, hogy válságos időkban valóban jó ötlet-e pénzünket aranyban tartani. Megvizsgáljuk, hogy spórolt pénzünket forintban vagy devizában jobb-e fialtatni bankukban? Megválaszoljuk mit tegyünk, ha félretett pénzünk után a lehető legnagyobb adókedvezményt szeretnénk kapni és eláruljuk azt is, mire jó a tartós befektetési számla.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?