A válság korbácsolja a megtakarításokat

2011. október 6. 20:07

A gazdasági környezet bizonytalansága a régióban és különösen Magyarországon megtakarításai növelésére ösztönzi a lakosságot. Az egyes országok gazdaságának fejlődésével a biztosítási piacok evolúciója is ebbe az irányba mutat, a következő lépcsőt az élet- és egészségbiztosítási termékek iránt megnövekvő igény jelenti.

A régió növekedési kilátásairól szóló előrejelzések szolid növekedést, vagy stagnálást valószínűsítenek, mely a kedvezőtlen munkanélküliségi adatok mellett erős nyomást gyakorol a lakossági felhalmozások növelésére és az öngondoskodást biztosító megtakarítások szükségességére.

A háztartások vagyoni helyzetének alakulását vizsgálva az euró övezetben a lakosság nyugdíjcélú és életbiztosításban eszközölt megtakarítása 2009-ben elérte a GDP 55 százalékát, míg Kelet-Európában ez az arány 7 százalék körül mozgott. Magyarországon e megtakarítások aránya 2010-ben 22 százalék volt, azonban 2011-ben - a magán-nyugdíjpénztári adatok nélkül - ez az arány 12 százalékra csökkent.

"A bizonytalan gazdasági környezet régiónkban is erős hatást gyakorolt a háztartási megtakarítások fontosságának felismerésére. A növekedés a háztartások megtakarításában már számszerűsíthető volt, ami a válság okozta bizonytalanságérzésre adott válaszreakció mellett a lakosság öngondoskodási hajlandóságának emelkedését is jelzi"- összegezte Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója. "A biztosítások terén előttünk járó országok tapasztalataiból látható, hogy a piacok fejlődésének egyik lépcsője a hosszú távú megtakarítások, közöttük az életbiztosítások volumenének emelkedése, amire a külső tényezők miatt most még inkább szükség lehet."

A régiós és európai tapasztalatokat alapul véve látható, hogy a biztosítási piacok fejlődésének első hulláma a biztosítottak tulajdonában álló ingóságokhoz és ingatlanokhoz kapcsolódott (kötelező gépjármű-biztosítás, casco, lakásbiztosítás), a második hullámban indult emelkedésnek az élet, baleset és egyéb vagyonbiztosítási termékek iránti igény, amit a harmadik lépcsőben az egészségbiztosítások számának növekedése követett.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ausztriában az egy főre jutó magán-egészségügyi költés 25 százalékát, nagyságrendileg 250 dollárt magán-egészségbiztosításra fordítanak. A várakozások szerint 2018-ig a kelet-közép-európai régió fejlettebb országai már elérhetik az osztrák szint 30 százalékát, amely jelentős, több száz millió eurós potenciált jelent.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?