A válság korbácsolja a megtakarításokat

2011. október 6. 20:07

A gazdasági környezet bizonytalansága a régióban és különösen Magyarországon megtakarításai növelésére ösztönzi a lakosságot. Az egyes országok gazdaságának fejlődésével a biztosítási piacok evolúciója is ebbe az irányba mutat, a következő lépcsőt az élet- és egészségbiztosítási termékek iránt megnövekvő igény jelenti.

A régió növekedési kilátásairól szóló előrejelzések szolid növekedést, vagy stagnálást valószínűsítenek, mely a kedvezőtlen munkanélküliségi adatok mellett erős nyomást gyakorol a lakossági felhalmozások növelésére és az öngondoskodást biztosító megtakarítások szükségességére.

A háztartások vagyoni helyzetének alakulását vizsgálva az euró övezetben a lakosság nyugdíjcélú és életbiztosításban eszközölt megtakarítása 2009-ben elérte a GDP 55 százalékát, míg Kelet-Európában ez az arány 7 százalék körül mozgott. Magyarországon e megtakarítások aránya 2010-ben 22 százalék volt, azonban 2011-ben - a magán-nyugdíjpénztári adatok nélkül - ez az arány 12 százalékra csökkent.

"A bizonytalan gazdasági környezet régiónkban is erős hatást gyakorolt a háztartási megtakarítások fontosságának felismerésére. A növekedés a háztartások megtakarításában már számszerűsíthető volt, ami a válság okozta bizonytalanságérzésre adott válaszreakció mellett a lakosság öngondoskodási hajlandóságának emelkedését is jelzi"- összegezte Lehel Gábor, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója. "A biztosítások terén előttünk járó országok tapasztalataiból látható, hogy a piacok fejlődésének egyik lépcsője a hosszú távú megtakarítások, közöttük az életbiztosítások volumenének emelkedése, amire a külső tényezők miatt most még inkább szükség lehet."

A régiós és európai tapasztalatokat alapul véve látható, hogy a biztosítási piacok fejlődésének első hulláma a biztosítottak tulajdonában álló ingóságokhoz és ingatlanokhoz kapcsolódott (kötelező gépjármű-biztosítás, casco, lakásbiztosítás), a második hullámban indult emelkedésnek az élet, baleset és egyéb vagyonbiztosítási termékek iránti igény, amit a harmadik lépcsőben az egészségbiztosítások számának növekedése követett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ausztriában az egy főre jutó magán-egészségügyi költés 25 százalékát, nagyságrendileg 250 dollárt magán-egészségbiztosításra fordítanak. A várakozások szerint 2018-ig a kelet-közép-európai régió fejlettebb országai már elérhetik az osztrák szint 30 százalékát, amely jelentős, több száz millió eurós potenciált jelent.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24