16 °C Budapest

Záráskor nyit az Erste Market (x)

Pénzcentrum
2010. május 29. 07:00

Erste Market néven a hazai piacon egyedülálló szolgáltatással, a tőzsdei kereskedési idő meghosszabbításával lépett piacra az Erste Befektetési Zrt. A szolgáltatás lényege, hogy a Budapesti Értéktőzsde kereskedési ideje után 16.45 és 22.00 óra között is adhatók megbízások a parketten forgó blue chipekre és a legnagyobb hazai forgalmú részvényekre, valamint az Erste certifikátokra. A szolgáltatás indulásáról, annak lényegéről kérdeztük Ráner Géza ügyvezető igazgatót.

Elsőként a hazai piacon az Erste Befektetési Zrt. meghosszabbította a hazai papírok kereskedés idejét. Mit is jelent ez pontosan?

Mivel ügyfeleinkkel intenzív a kommunikációnk minden jelentkező igényt azonnal érzékelünk. Egyik ilyen reakciónk volt a kereskedési idő meghosszabbítása. Ennek lehetővé tételével elsődleges célunk az, hogy ügyfeleink a BÉT tőzsdezárását követő piaci változásokra is időben reagálni tudjanak. Másik, ügyfeleink részéről felmerülő igény arra vonatkozott, hogy a tőzsde nyitvatartási idejében nem teljesült ügyletek teljesítésére is lehetőséget biztosítsunk.

Milyen értékpapírokat érhetnek el az ügyfelek? Elképzelhető, hogy a közepes és kisebb méretű hazai részvények esetében is elindul majd ezen szolgáltatás?


Egyelőre a BÉT-en forgó blue chipek kereskedését tesszük lehetővé egészen 22:00-ig, míg az Erste certifikátokat 17:30-ig lehet majd adni-venni (a certifikátokra vonatkozó árjegyzést terveink szerint rövid időn belül legalább 20 órára szeretnénk kiterjeszteni). Ez azonban nem zárja ki azt, hogy ügyfeleink megbízást adjanak például bármely BÉT-en jegyzett részvényre is.

Kizárólag az Erste ügyfelei élhetnek a zárás utáni kereskedés lehetőségével? Más brókercég ügyfeleinek mit kell tenni, ha kötni akarnak? Hogyan lehet nyomon követni az éppen aktuális árakat?

Minden olyan ügyfél, aki az Ersténél számlával és a szükséges keretszerződésekkel rendelkezik elérhető az új szolgáltatás. Meglevő ügyfeleinknek új szerződés kötésére nincs szükség. A tájékoztató jellegű ajánlatokat, valamint a megkötött ügyletek paramétereit honlapunkon, a http://www.erstebroker.hu oldalon érhetik el.

A telefonos üzletkötések mellett lesz lehetőség interneten keresztül kereskedni?

A tervek szerint ilyen, zárás utáni megbízásokat a NetBroker internetes tőzsdei kereskedési rendszerben is lehet majd adni.

Ugyanolyan módon lehet megbízásokat adni, mint a normális kereskedési időben? Vagyis lesz lehetőség limitáras megbízásra, stop-loss megbízásokra?

Egyelőre a főszabály szerint limitáras megbízásokra korlátozódik a szolgáltatás.

Az Erste weboldalán megjelenő árfolyam adatok mit tartalmaznak majd? Lesz ötös könyv?

A legjobb vételi és eladási ajánlatot közöljük minden aktuálisan kereskedett értékpapír esetében, még nem eldöntött, hogy a szolgáltatás interneten való elérésével egy időben az ötös könyv bevezetésre kerül-e vagy sem.

Az Erste árjegyzői feladatokat is ellát majd? Milyen mennyiségig?

Az Erste kötelező árjegyzést nem vállal, azonban a piaci viszonyoktól függően a 4 blue chip esetén folyamatos árjegyzés biztosítására törekszünk. A jegyzett mennyiség is kereslettől - kínálattól függ.

Kis és nagybefektetők egyaránt megjelenhetnek a zárás utáni piacon? Illetve van mennyiségi korlát a megbízásokat illetően?

Az OTC kereskedést lakossági ügyfeleink részére hoztuk létre, mennyiségi korlátot egyelőre nem alkalmazunk kivéve a certifikátokat, ahol legalább 500 darabra fogadunk el megbízást.

Lesznek többletköltségei a zárás utáni kereskedésnek?

Nem, a mindenkori megbízási díjat alkalmazzunk egy érdekes kitétellel; csak azt az ügyfelet terheli e költség, aki a már meglévő ajánlatot "megüti", így annak az ügyfélnek az ügylete díjmentes, aki adta a megütött ajánlatot.

Milyen szabályokhoz fog igazodni a zárás utáni kereskedés? Az árelmozdulások mértékét például korlátozzák?

Igyekeztünk puhán kialakítani a szabályrendszert úgy, hogy a piacra vonatkozó előírások se sérüljenek. A T-napi BÉT záróárakhoz igazodunk, ehhez képest elsődlegesen a napi forgalomtól és volatilitástól függően határozhatunk meg limiteket.

Ha én zárás után veszek egy részvényt, azt mikor kapom meg az értékpapírszámlámra? Hány napos az elszámolás?

Az elszámolás főszabály szerint T+4 napos.
Egy példa: amennyiben Ügyfelünk úgy dönt, hogy a többi tőkepiaci esemény hatására áresésre szeretne spekulálni (el szeretne adni tulajdonába nem levő értékpapírokat), a következő kereskedési nap zárásáig lehetősége van a tőzsdén a pozíció zárására bárminemű technikai nehézség vagy finanszírozási költség nélkül.

Hogyan lesz tőzsdei ügylet az este kvázi OTC piacon megkötött tranzakcióból?

Tekintettel arra, hogy a tőzsdekényszer már megszűnt, így pl. egy BÉT-re bevezetett részvény esetében a kereskedése biztosított tőzsdén kívül is.

Mekkorák a kockázatai egy ilyen tőzsdén kívüli kereskedésnek?

Ebben a rendszerben nem kockázatosabb, mint a vele azonos típusú tőzsdei ügylet (normál, tőkeáttétel, short).

Az elszámolás esetében megjegyzendő, hogy a tőzsdei ügyletek esetén meglévő KELER garantált elszámolási rendszer nem alkalmazott, azonban mivel az ügyletkötésekre minden esetben az Erste saját számlájával szemben kerül sor, ez kellő biztosítékot jelent.

Az Erste Market működéséről és a kereskedés részleteiről bővebb információ a http://www.erstebroker.hu/hu/otc_kereskedes.html címen vagy a (06 1) 23 55 111-es telefonszámon kérhető.

(x)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem