Záráskor nyit az Erste Market

Pénzcentrum
2010. május 29. 07:00

Erste Market néven a hazai piacon egyedülálló szolgáltatással, a tőzsdei kereskedési idő meghosszabbításával lépett piacra az Erste Befektetési Zrt. A szolgáltatás lényege, hogy a Budapesti Értéktőzsde kereskedési ideje után 16.45 és 22.00 óra között is adhatók megbízások a parketten forgó blue chipekre és a legnagyobb hazai forgalmú részvényekre, valamint az Erste certifikátokra. A szolgáltatás indulásáról, annak lényegéről kérdeztük Ráner Géza ügyvezető igazgatót.

Elsőként a hazai piacon az Erste Befektetési Zrt. meghosszabbította a hazai papírok kereskedés idejét. Mit is jelent ez pontosan?

Mivel ügyfeleinkkel intenzív a kommunikációnk minden jelentkező igényt azonnal érzékelünk. Egyik ilyen reakciónk volt a kereskedési idő meghosszabbítása. Ennek lehetővé tételével elsődleges célunk az, hogy ügyfeleink a BÉT tőzsdezárását követő piaci változásokra is időben reagálni tudjanak. Másik, ügyfeleink részéről felmerülő igény arra vonatkozott, hogy a tőzsde nyitvatartási idejében nem teljesült ügyletek teljesítésére is lehetőséget biztosítsunk.

Milyen értékpapírokat érhetnek el az ügyfelek? Elképzelhető, hogy a közepes és kisebb méretű hazai részvények esetében is elindul majd ezen szolgáltatás?


Egyelőre a BÉT-en forgó blue chipek kereskedését tesszük lehetővé egészen 22:00-ig, míg az Erste certifikátokat 17:30-ig lehet majd adni-venni (a certifikátokra vonatkozó árjegyzést terveink szerint rövid időn belül legalább 20 órára szeretnénk kiterjeszteni). Ez azonban nem zárja ki azt, hogy ügyfeleink megbízást adjanak például bármely BÉT-en jegyzett részvényre is.

Kizárólag az Erste ügyfelei élhetnek a zárás utáni kereskedés lehetőségével? Más brókercég ügyfeleinek mit kell tenni, ha kötni akarnak? Hogyan lehet nyomon követni az éppen aktuális árakat?

Minden olyan ügyfél, aki az Ersténél számlával és a szükséges keretszerződésekkel rendelkezik elérhető az új szolgáltatás. Meglevő ügyfeleinknek új szerződés kötésére nincs szükség. A tájékoztató jellegű ajánlatokat, valamint a megkötött ügyletek paramétereit honlapunkon, a http://www.erstebroker.hu oldalon érhetik el.

A telefonos üzletkötések mellett lesz lehetőség interneten keresztül kereskedni?

A tervek szerint ilyen, zárás utáni megbízásokat a NetBroker internetes tőzsdei kereskedési rendszerben is lehet majd adni.

Ugyanolyan módon lehet megbízásokat adni, mint a normális kereskedési időben? Vagyis lesz lehetőség limitáras megbízásra, stop-loss megbízásokra?

Egyelőre a főszabály szerint limitáras megbízásokra korlátozódik a szolgáltatás.

Az Erste weboldalán megjelenő árfolyam adatok mit tartalmaznak majd? Lesz ötös könyv?

A legjobb vételi és eladási ajánlatot közöljük minden aktuálisan kereskedett értékpapír esetében, még nem eldöntött, hogy a szolgáltatás interneten való elérésével egy időben az ötös könyv bevezetésre kerül-e vagy sem.

Az Erste árjegyzői feladatokat is ellát majd? Milyen mennyiségig?

Az Erste kötelező árjegyzést nem vállal, azonban a piaci viszonyoktól függően a 4 blue chip esetén folyamatos árjegyzés biztosítására törekszünk. A jegyzett mennyiség is kereslettől - kínálattól függ.

Kis és nagybefektetők egyaránt megjelenhetnek a zárás utáni piacon? Illetve van mennyiségi korlát a megbízásokat illetően?

Az OTC kereskedést lakossági ügyfeleink részére hoztuk létre, mennyiségi korlátot egyelőre nem alkalmazunk kivéve a certifikátokat, ahol legalább 500 darabra fogadunk el megbízást.

Lesznek többletköltségei a zárás utáni kereskedésnek?

Nem, a mindenkori megbízási díjat alkalmazzunk egy érdekes kitétellel; csak azt az ügyfelet terheli e költség, aki a már meglévő ajánlatot "megüti", így annak az ügyfélnek az ügylete díjmentes, aki adta a megütött ajánlatot.

Milyen szabályokhoz fog igazodni a zárás utáni kereskedés? Az árelmozdulások mértékét például korlátozzák?

Igyekeztünk puhán kialakítani a szabályrendszert úgy, hogy a piacra vonatkozó előírások se sérüljenek. A T-napi BÉT záróárakhoz igazodunk, ehhez képest elsődlegesen a napi forgalomtól és volatilitástól függően határozhatunk meg limiteket.

Ha én zárás után veszek egy részvényt, azt mikor kapom meg az értékpapírszámlámra? Hány napos az elszámolás?

Az elszámolás főszabály szerint T+4 napos.
Egy példa: amennyiben Ügyfelünk úgy dönt, hogy a többi tőkepiaci esemény hatására áresésre szeretne spekulálni (el szeretne adni tulajdonába nem levő értékpapírokat), a következő kereskedési nap zárásáig lehetősége van a tőzsdén a pozíció zárására bárminemű technikai nehézség vagy finanszírozási költség nélkül.

Hogyan lesz tőzsdei ügylet az este kvázi OTC piacon megkötött tranzakcióból?

Tekintettel arra, hogy a tőzsdekényszer már megszűnt, így pl. egy BÉT-re bevezetett részvény esetében a kereskedése biztosított tőzsdén kívül is.

Mekkorák a kockázatai egy ilyen tőzsdén kívüli kereskedésnek?

Ebben a rendszerben nem kockázatosabb, mint a vele azonos típusú tőzsdei ügylet (normál, tőkeáttétel, short).

Az elszámolás esetében megjegyzendő, hogy a tőzsdei ügyletek esetén meglévő KELER garantált elszámolási rendszer nem alkalmazott, azonban mivel az ügyletkötésekre minden esetben az Erste saját számlájával szemben kerül sor, ez kellő biztosítékot jelent.

Az Erste Market működéséről és a kereskedés részleteiről bővebb információ a http://www.erstebroker.hu/hu/otc_kereskedes.html címen vagy a (06 1) 23 55 111-es telefonszámon kérhető.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?