Azonnali lett a nyugdíjpénztári befizetések befektetése

2009. augusztus 18. 16:32

Számos kritika érte a 2007 elején bevezetett ún. központosított bevallás-beszedési rendszer működését. A kifogások az APEH-ot, az Államkincstárat és a magánnyugdíjpénztárakat egyaránt érintették - miszerint a pénztárak gyakran csak késéssel kapják meg a bevallásokat a hivataltól, a tagi befizetések befektetései pedig csak nagy csúszással történnek meg, kárt okozva ezzel a tagoknak.

A rendszer, melynek lényege az átláthatóság növelése, a munkáltatói adminisztrációs terhek, valamint a pénztárak működési költségeinek csökkentése, valóban sok nehézséggel indult, de napjainkra az érintett intézmények közös erőfeszítéseinek köszönhetően sok problémát sikerült kiküszöbölni. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a hazai magánnyugdíjpénztáraknál folyamatos és azonnali a befizetések pénztári befektetése

2006 novemberében fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely létrehozta a központi bevallás-beszedési rendszert a magánnyugdíjpénztárak vonatkozásában. 2007. január elsejét követő időszakra a bevallásokat és befizetéseket már e rendszer alapján kellett működtetni. A rendkívül rövid felkészülési idő a mai napig is érezhető nehézségeket okoz az APEH, a magánnyugdíjpénztárak és a munkáltatók számára.

A rendszer lényege az, hogy a bevallások és a befizetések egymástól elkülönült állami csatornákon érkeznek a pénztárakhoz. Ez egyrészt lehetővé teszi az APEH számára az ezzel kapcsolatos eljárási és hatósági (ellenőrzési, végrehajtási) feladatok ellátását. Másrészt a Magyar Államkincstárhoz a pénztáranként megnyitott számlákra érkező befizetések haladéktalan átutalásával - melyben fennakadás eddig nem volt - megnyílik annak lehetősége, hogy a pénztárak a jogszabályi előírásoknak megfelelően befektessék ezeket az összegeket.

Az APEH-hoz beérkezett bevallások feldolgozását követően a pénztárakhoz kerülnek a számukra szükséges adatok. A pénztár saját adatfeldolgozási folyamatának eredményeként történik meg az egyéni számlákra való könyvelés. A pénztárnál a bevallások hibátlan, teljes körű, egyeztetett, tagra történő azonosításáig a könyvelésben függő számlán szerepelnek a befizetések. Az azonosítást követően a függő számlákon keletkezett hozamokkal együtt történik az egyéni számlákra a tagdíjak jóváírása.

A rendszer hatékony működésének alapja, hogy mindhárom érintett szereplő, azaz munkáltató, APEH, pénztár hibamentesen, adathiba nélkül, a határidőket és az eljárási szabályokat betartva vesz részt a folyamatban. Ez a folyamat beruházásigényes, bonyolult informatikai fejlesztéseket igényel, különösen az időközben folyamatosan változó jogszabályi környezetben. Elengedhetetlen a megfelelő eljárási, technikai kivitelezéshez szükséges tapasztalat, gyakorlat kialakulása, mely folyamat mostanra a végéhez közeledik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az APEH foglalkoztatói szinten vezeti az adófolyószámlákat, míg a pénztárak végső soron tagi szinten könyvelik a bevallásokat és a befizetéseket. A pénztáraknál a bevallásokat egy szinttel mélyebben is ellenőrzik, így előfordulhat, hogy az APEH által már hibátlannak minősített bevallások még további hosszadalmas egyeztetés, hibajavítás után könyvelhetők csak le a pénztáraknál. Megkönnyítheti a helyzetet, ha az APEH-nál is elindul - az egyébként már tervezett - egyéni nyilvántartás - nyilatkozta Dr. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Az elmúlt időszakban a rendszer küzdött a bevezetés nehézségeivel, de 2009-re jelentős előrelépés történt, időközben kialakultak a folyamat zökkenőmentes működését segítő eljárások, rutinok. A hibás bevallások visszajelzésére szolgáló informatikai rendszer révén lehetővé válik a foglalkoztatók értesítése a bevallási hibákról és sor kerülhet azok javítására. Jelenleg azonban még nem teljesen megoldott a foglalkozatói javítás menete, de mind a pénztárak, mind az APEH közösen azon dolgozik, hogy a jelenleg még fennálló kérdések is megoldásra kerüljenek. Az előzőekből is látható, hogy mindez természetesen nem érinti a pénztártagok pénzének folyamatos, azonnali pénztári befektetését.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem