10 °C Budapest

Azonnali lett a nyugdíjpénztári befizetések befektetése

2009. augusztus 18. 16:32

Számos kritika érte a 2007 elején bevezetett ún. központosított bevallás-beszedési rendszer működését. A kifogások az APEH-ot, az Államkincstárat és a magánnyugdíjpénztárakat egyaránt érintették - miszerint a pénztárak gyakran csak késéssel kapják meg a bevallásokat a hivataltól, a tagi befizetések befektetései pedig csak nagy csúszással történnek meg, kárt okozva ezzel a tagoknak.

A rendszer, melynek lényege az átláthatóság növelése, a munkáltatói adminisztrációs terhek, valamint a pénztárak működési költségeinek csökkentése, valóban sok nehézséggel indult, de napjainkra az érintett intézmények közös erőfeszítéseinek köszönhetően sok problémát sikerült kiküszöbölni. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint a hazai magánnyugdíjpénztáraknál folyamatos és azonnali a befizetések pénztári befektetése

2006 novemberében fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely létrehozta a központi bevallás-beszedési rendszert a magánnyugdíjpénztárak vonatkozásában. 2007. január elsejét követő időszakra a bevallásokat és befizetéseket már e rendszer alapján kellett működtetni. A rendkívül rövid felkészülési idő a mai napig is érezhető nehézségeket okoz az APEH, a magánnyugdíjpénztárak és a munkáltatók számára.

A rendszer lényege az, hogy a bevallások és a befizetések egymástól elkülönült állami csatornákon érkeznek a pénztárakhoz. Ez egyrészt lehetővé teszi az APEH számára az ezzel kapcsolatos eljárási és hatósági (ellenőrzési, végrehajtási) feladatok ellátását. Másrészt a Magyar Államkincstárhoz a pénztáranként megnyitott számlákra érkező befizetések haladéktalan átutalásával - melyben fennakadás eddig nem volt - megnyílik annak lehetősége, hogy a pénztárak a jogszabályi előírásoknak megfelelően befektessék ezeket az összegeket.

Az APEH-hoz beérkezett bevallások feldolgozását követően a pénztárakhoz kerülnek a számukra szükséges adatok. A pénztár saját adatfeldolgozási folyamatának eredményeként történik meg az egyéni számlákra való könyvelés. A pénztárnál a bevallások hibátlan, teljes körű, egyeztetett, tagra történő azonosításáig a könyvelésben függő számlán szerepelnek a befizetések. Az azonosítást követően a függő számlákon keletkezett hozamokkal együtt történik az egyéni számlákra a tagdíjak jóváírása.

A rendszer hatékony működésének alapja, hogy mindhárom érintett szereplő, azaz munkáltató, APEH, pénztár hibamentesen, adathiba nélkül, a határidőket és az eljárási szabályokat betartva vesz részt a folyamatban. Ez a folyamat beruházásigényes, bonyolult informatikai fejlesztéseket igényel, különösen az időközben folyamatosan változó jogszabályi környezetben. Elengedhetetlen a megfelelő eljárási, technikai kivitelezéshez szükséges tapasztalat, gyakorlat kialakulása, mely folyamat mostanra a végéhez közeledik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az APEH foglalkoztatói szinten vezeti az adófolyószámlákat, míg a pénztárak végső soron tagi szinten könyvelik a bevallásokat és a befizetéseket. A pénztáraknál a bevallásokat egy szinttel mélyebben is ellenőrzik, így előfordulhat, hogy az APEH által már hibátlannak minősített bevallások még további hosszadalmas egyeztetés, hibajavítás után könyvelhetők csak le a pénztáraknál. Megkönnyítheti a helyzetet, ha az APEH-nál is elindul - az egyébként már tervezett - egyéni nyilvántartás - nyilatkozta Dr. Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

Az elmúlt időszakban a rendszer küzdött a bevezetés nehézségeivel, de 2009-re jelentős előrelépés történt, időközben kialakultak a folyamat zökkenőmentes működését segítő eljárások, rutinok. A hibás bevallások visszajelzésére szolgáló informatikai rendszer révén lehetővé válik a foglalkoztatók értesítése a bevallási hibákról és sor kerülhet azok javítására. Jelenleg azonban még nem teljesen megoldott a foglalkozatói javítás menete, de mind a pénztárak, mind az APEH közösen azon dolgozik, hogy a jelenleg még fennálló kérdések is megoldásra kerüljenek. Az előzőekből is látható, hogy mindez természetesen nem érinti a pénztártagok pénzének folyamatos, azonnali pénztári befektetését.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Holdblog  |  2024. április 21. 06:59
Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink...
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 21. vasárnap
Konrád
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 16:08
Pénzcentrum  |  2024. április 21. 15:33
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem