7 °C Budapest

A K&H mintegy 30 millió forintért értékesítette műtárgyait az őszi aukción

Pénzcentrum
2008. november 25. 14:51

A K&H Bank értékes műtárgy-állományának egy része a Kieselbach Galéria októberi aukcióján kiemelkedő áron, közel 30 millió forintért kelt el. A bevételt a Bank teljes egészében a K&H arculatához és értékeihez illeszkedő új gyűjteményének építésére, ennek részeként egy alkotói ösztöndíj létrehozására fordítja, melyre fiatal képzőművészek pályázhatnak. Az ösztöndíj program kiírására és a későbbiekben a Bank új gyűjtési koncepciójának kidolgozására a K&H egy művészeti tanácsadó testületet kért fel, melynek tagjai a magyar képzőművészeti élet elismert szakemberei - Petrányi Zsolt, Szurcsik József és Topor Tünde.

"A K&H Bank mintegy húsz év alatt összegyűjtött műtárgyállományának piacra kerülése jelentős figyelmet kapott az elmúlt hónapokban. Örömteli, hogy több alkotás is várakozáson felüli áron került a műgyűjtők birtokába, így összesen mintegy 30 millió forintért keltek el a képek. Különösen örvendetes ez azért, mert az így befolyó összegeket teljes egészében egy új, a K&H márkaértékeinek megfelelő gyűjtemény építésére fordítjuk. Mivel Bankunk működésének egyik alapelve, hogy a szakmai munkát mindig segítsék az adott területhez értő szakemberek, életre hívtunk egy nagy presztízsű művészeti tanácsadó testületet. A szakmai grémium fő feladata, hogy a Bank koncepciózus kortárs gyűjteményének építését stabil szakmai alapokra helyezze." - mondta el Marko Voljc, a K&H Bank vezérigazgatója.

A K&H művészeti tanácsadó testület alapvető feladatának betöltése, vagyis a gyűjteményi koncepció kialakítása mellett a kortárs képzőművészet támogatásaként egy alkotói ösztöndíj programot dolgozott ki fiatal képzőművészek számára, amelynek lényege, hogy a pályáztatás eredményeként arra méltónak és alkalmasnak tartott művészt folyamatos támogatásban részesítse, majd az ösztöndíj időszak végén egy vagy több alkotását beemelje a Bank gyűjteményébe. Reményeik szerint a kiválasztott fiatal művész alkotásai, melyek majd a Bank gyűjteményét gyarapítják, méltán képviselik a K&H egyik legfontosabb márkaértékét, a dinamizmust, fiatalos lendületet, és esetleg az irodák falaira kerülve kellemes, szellemileg inspiráló környezetet teremtenek a Bank munkatársai számára.

Az ösztöndíjra pályázhat minden akkreditált szakirányú felsőoktatási intézményben öt éven belül végzett magyar művész, festmény, grafika és fotó-műfajban. Az ösztöndíj időtartama 6 hónap, az ösztöndíj bruttó összege havonta 125 000 Ft, melyet félévente egy művész számára ítélnek oda. Az ösztöndíj-pályázat kiírása a mai naptól hozzáférhető, hamarosan felkerül a Bank honlapjára (www.kh.hu), illetve valamennyi jelentős művészeti- és szakoktatási intézményhez eljuttatták a szervezők. A pályázat győztesét 2009. január végén nevezi meg a tanácsadó testület.

A K&H művészeti tanácsadó testület mindhárom tagja a magyarországi képzőművészet meghatározó alakja. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, egyben az Ernst Múzeum és a Dorottya Galéria vezetője. Petrányi tagja az AICA-nak (Műkritikusok Szövetsége), kortárs kiállítások kurátora, emellett számos cikk és tanulmány fűződik a nevéhez. Ugyancsak elismert szereplője a kortársművészeti világnak Szurcsik József képzőművész, művészeti oktató, tanszékvezető főiskolai docens, az Esterházy Károly Főiskola tanszékvezető tanára. A testületet a hazai kortárs művészet egyik legfelkészültebb és legsokoldalúbb szakértője, Topor Tünde művészeti tanácsadó, az ArtMagazin főszerkesztője teszi teljessé. A művészettörténész, művészeti szakíró, tanácsadó nevéhez több jelentős klasszikus és modern gyűjtemény építése fűződik.

"Örömmel vállaltuk a felkérést, hiszen izgalmas feladat Magyarország várhatóan egyik legjelentősebb vállalati gyűjteményének létrehozásában részt venni. Külön öröm számunkra, hogy az ösztöndíj program keretében fiatal alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését segíthetjük. Célunk, hogy a támogatásban valóban olyan művészek részesüljenek, akik nem csupán a K&H gyűjteményi koncepciónak felelnek majd meg, hanem műveik a kortárs művészet palettáján maradandó értéket képviselnek" - mondta el a művészeti tanácsadó testület névben Szurcsik József.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értékesítés eredményei

"Az októberi aukciónkon szereplő 30 alkotásból 29 kelt el, amely kifejezetten jó aránynak mondható. Az árverésen több kép is kiemelkedő eredményt hozott, sok mester munkája jóval a várt leütési ár felett került eladásra.." - mondta Kieselbach Tamás, a Kieselbach Galéria és Aukciósháza tulajdonosa.

Az értékesebb műtárgyak közül Szőnyi István: Dunakanyar Zebegénynél című, 100x140 cm-es olajképe 8 millió Ft-ért került kalapács alá. Kmetty János Dombos tája 675.000 Ft-ról indulva 2.800.000-ért kelt el, a nagybányaiak lényegében megduplázták a kikiáltási árakat, bár közülük is kiemelkedett Pittner Olivér Nagybánya című műve, amely az induló ár 4 és félszereséért került új tulajdonosához. A Nyolcak is jól teljesítettek, Czigány Dezső munkája például 2 millió Ft-ról indulva 3 milliós eredményt ért el. A széles közönség által kevésbé ismert művészek közül Duschanek János "teljesítménye" tekinthető kiemelkedőnek, hiszen az aukción szereplő mindkét műve lényegében megnégyszerezte a kikiáltási árat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem