Mi lesz velünk, ha nyugdíjba megyünk? Aggasztó a kép...

Pénzcentrum
2008. november 6. 05:40

Tékozló dolgozók... Már jó ideje hallani, hogy a hagyományos nyugdíjrendszerek bajba kerülhetnek a demográfiai változások miatt. A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re Sigma nevű kiadványában is ezt hangsúlyozza, ám hozzáteszi, hogy nem csupán az állami sémáknál kell nehézségekkel szembenézniük, hanem az egyéneknek, s a munkáltatóknak is. Mai cikkünkben eme kiadvány főbb megállapításait szeretnénk bemutatni, illetve azt, hogy milyen nyugdíj-megtakarítási formák állhatnak rendelkezésünkre.

Napjainkban egyre nagyobb a szerepe az egyéni megtakarítási formáknak, ha az emberek a nyugdíjas éveikre való megtakarításban gondolkodnak. Azonban annak meghatározása, hogy mekkora a szükséges megtakarítása egyáltalán nem könnyű feladat, tulajdonképpen nem is lehetséges a teljes bizonyossággal történő kikalkulálás. Honnan is tudhatná egy átlagos halandó, hogy mennyi ideig fog élni, mennyibe fognak kerülni az egészségügyi kiadásai, s egyáltalán hogyan hat az infláció a megtakarításaira?

Ez a kérdés gyakorlatilag előre is vetíti a legfőbb kockázati faktorokat, melyeket figyelembe kell, illetve ajánlatos venni a nyugdíjra való tervezés során. Szerencsére eme nehéz feladat kiszámítása áthárítható másra, így például az egyes biztosító társaságokra, akik rendkívül változatos termékpalettával állnak az öngondoskodásra vágyók rendelkezésére.

Demográfiai probléma

A világon egyre több országban merül fel a társadalom elöregedése, mint probléma. Ez a folyamat két másik eredője, ez a várható élettartam növekedése és a csökkenő születési ráta. Míg 1955-ben Európában a születéskor várható élettartam csupán 66 év volt, 2005-ben ez már 74 évre emelkedett. A különbség még inkább szembetűnő a fejlődő gazdaságokban, hiszen például Kínában a várható élettartam ugyenezen időszak alatt 45-ről 73 évre emelkedett, Indiában pedig 40-ről 65 évre.


Ennek, valamint a csökkenő születésszámnak köszönhetően egyre növekszik a nyugdíjasok aktív dolgozókra vetített aránya. A Swiss Re előrejelzése szerint 2000-ről 2050-re ez a ráta Észak-Amerikában 19-ről 35 százalékra, Európában 22-ről 48 százalékra és Ázsiában 9-ről 27 százalékra fog növekedni.

Nem vagyunk elég előrelátóak

A Sigma a nyugdíjrendszerek három pillérét különbözteti meg. Az első pillér az állam által működtetett kötelező elem, a második a vállalati megtakarítások rendszere, a harmadik pillér pedig a teljesen önkéntes, különböző megtakarítási, befektetéseken keresztül történő, nyugdíj-célú megtakarítás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez utóbbi rész aggodalomra ad okot abban a tekintetben, hogy az emberek hagyományosan nem tesznek eleget félre önkéntesen. Mindez pedig azért lényeges, mivel az egyes államok kormányai felismerték, hogy a demográfiai változásokkal nem tud szembenézni egy felosztó-kiróvó rendszer, ezért a nyugdíjakkal kapcsolatos kockázatokat az egyénekre hárították. Így azokban az országokban, ahol van vállalati nyugdíjrendszer ott a munkáltatókra is, míg másutt teljesen az egyének kezébe helyezték jövőjük sorsát, akik persze csak igen nehezen tudnák azt meghatározni, hogy mennyit kell félretenniük ahhoz, hogy a megfelelő életszínvonalat biztosítani tudják még azután is, hogy abbahagyták a munkavégzést.

Egy logikus válasz a demográfiai, és a nyugdíj-rendszerek változtatására az volna, hogy az emberek természetszerűen emelni kezdenék megtakarításaikat, ez azonban nem így történik, mint azt az alábbi táblázat is mutatja.

Nyugdíj és amivel segíteni lehet rajta

Az OECD becslései szerint egy átlagos (medián) jövedelemmel rendelkező, 20 éves korában dolgozni kezdő a hivatalos nyugdíjazási kor elérését követően a nyugdíjazás előtti jövedelmének 40-60 százalékát fogja majd tudni megkapni, miközben szakértők szerint a kívánatos arány 70 százalék lenne. Az alábbi ábra is ezt mutatja az egyes országokban. Világos kékkel azon csoportot mutatják, amely az átlagjövedelem felét kapja, szürkével azokat, akik jövedelme átlagos, s sötétkékkel azokat, akik az átlagjövedelem kétszeresét keresik.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem