27 °C Budapest

Mi lesz velünk, ha nyugdíjba megyünk? Aggasztó a kép...

Pénzcentrum
2008. november 6. 05:40

Tékozló dolgozók... Már jó ideje hallani, hogy a hagyományos nyugdíjrendszerek bajba kerülhetnek a demográfiai változások miatt. A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re Sigma nevű kiadványában is ezt hangsúlyozza, ám hozzáteszi, hogy nem csupán az állami sémáknál kell nehézségekkel szembenézniük, hanem az egyéneknek, s a munkáltatóknak is. Mai cikkünkben eme kiadvány főbb megállapításait szeretnénk bemutatni, illetve azt, hogy milyen nyugdíj-megtakarítási formák állhatnak rendelkezésünkre.

Napjainkban egyre nagyobb a szerepe az egyéni megtakarítási formáknak, ha az emberek a nyugdíjas éveikre való megtakarításban gondolkodnak. Azonban annak meghatározása, hogy mekkora a szükséges megtakarítása egyáltalán nem könnyű feladat, tulajdonképpen nem is lehetséges a teljes bizonyossággal történő kikalkulálás. Honnan is tudhatná egy átlagos halandó, hogy mennyi ideig fog élni, mennyibe fognak kerülni az egészségügyi kiadásai, s egyáltalán hogyan hat az infláció a megtakarításaira?

Ez a kérdés gyakorlatilag előre is vetíti a legfőbb kockázati faktorokat, melyeket figyelembe kell, illetve ajánlatos venni a nyugdíjra való tervezés során. Szerencsére eme nehéz feladat kiszámítása áthárítható másra, így például az egyes biztosító társaságokra, akik rendkívül változatos termékpalettával állnak az öngondoskodásra vágyók rendelkezésére.

Demográfiai probléma

A világon egyre több országban merül fel a társadalom elöregedése, mint probléma. Ez a folyamat két másik eredője, ez a várható élettartam növekedése és a csökkenő születési ráta. Míg 1955-ben Európában a születéskor várható élettartam csupán 66 év volt, 2005-ben ez már 74 évre emelkedett. A különbség még inkább szembetűnő a fejlődő gazdaságokban, hiszen például Kínában a várható élettartam ugyenezen időszak alatt 45-ről 73 évre emelkedett, Indiában pedig 40-ről 65 évre.


Ennek, valamint a csökkenő születésszámnak köszönhetően egyre növekszik a nyugdíjasok aktív dolgozókra vetített aránya. A Swiss Re előrejelzése szerint 2000-ről 2050-re ez a ráta Észak-Amerikában 19-ről 35 százalékra, Európában 22-ről 48 százalékra és Ázsiában 9-ről 27 százalékra fog növekedni.

Nem vagyunk elég előrelátóak

A Sigma a nyugdíjrendszerek három pillérét különbözteti meg. Az első pillér az állam által működtetett kötelező elem, a második a vállalati megtakarítások rendszere, a harmadik pillér pedig a teljesen önkéntes, különböző megtakarítási, befektetéseken keresztül történő, nyugdíj-célú megtakarítás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez utóbbi rész aggodalomra ad okot abban a tekintetben, hogy az emberek hagyományosan nem tesznek eleget félre önkéntesen. Mindez pedig azért lényeges, mivel az egyes államok kormányai felismerték, hogy a demográfiai változásokkal nem tud szembenézni egy felosztó-kiróvó rendszer, ezért a nyugdíjakkal kapcsolatos kockázatokat az egyénekre hárították. Így azokban az országokban, ahol van vállalati nyugdíjrendszer ott a munkáltatókra is, míg másutt teljesen az egyének kezébe helyezték jövőjük sorsát, akik persze csak igen nehezen tudnák azt meghatározni, hogy mennyit kell félretenniük ahhoz, hogy a megfelelő életszínvonalat biztosítani tudják még azután is, hogy abbahagyták a munkavégzést.

Egy logikus válasz a demográfiai, és a nyugdíj-rendszerek változtatására az volna, hogy az emberek természetszerűen emelni kezdenék megtakarításaikat, ez azonban nem így történik, mint azt az alábbi táblázat is mutatja.

Nyugdíj és amivel segíteni lehet rajta

Az OECD becslései szerint egy átlagos (medián) jövedelemmel rendelkező, 20 éves korában dolgozni kezdő a hivatalos nyugdíjazási kor elérését követően a nyugdíjazás előtti jövedelmének 40-60 százalékát fogja majd tudni megkapni, miközben szakértők szerint a kívánatos arány 70 százalék lenne. Az alábbi ábra is ezt mutatja az egyes országokban. Világos kékkel azon csoportot mutatják, amely az átlagjövedelem felét kapja, szürkével azokat, akik jövedelme átlagos, s sötétkékkel azokat, akik az átlagjövedelem kétszeresét keresik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM