28 °C Budapest

Halasztást kapnak a spanyol jelzáloghitelesek - ők lennének az elsők?

Pénzcentrum
2008. november 4. 13:00

Spanyolország az első EU-s ország, melynek kormánya úgy próbálja meg a gazdaságot stimulálni, hogy munkanélküliek és családot fenntartó nyugdíjasok számára hiteltörlesztési-haladékot adnának. A szakértők többsége azonban szkeptikus ennek sikerét illetően.

A miniszterelnök tegnap jelentette be a moratóriumról szóló tervüket, melynek értelmében a jelzáloghitel adósok két évre fennálló tartozásuk felét, de maximum 170 ezer euro törlesztését felfüggeszthetnék, és erre a kormány garanciát vállalna a hitelezők felé. A tervezet becslések szerint 500 ezer családon segíthetne.

A kormány szintén bejelentette, hogy a 170 milliós gazdaságélénkítő csomag keretében 1500 eurónyi támogatást nyújtanának vállalkozásoknak, hogy azok családos embereket alkalmazzanak.

A munkanélküliek száma ugyanis négy éves csúcson van, 2,6 millió embert érint, ami 2,14 százalékkal a legmagasabb az eurózónában.

A moratórium bejelentésére egyébként akkor került sor, mikor Brüsszelben bejelentették, hogy csökkentették a jövőbeli gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat, és Spanyolország GDP-je jövőre 0,2 százalékkal csökkeni fog.

A szakértők szkeptikusak azonban a tervezet sikerét illetően, szerintük ugyanis egy ilyen csekély összegű csomag vajmi keveset lendíthet egy ekkora ország gazdaságán.

Spanyolország gazdasági motorja éveken keresztül az építőipar volt, ami mostanra teljesen összeomlott, építőipari cégek sorra húzzák le a rolót, a lakáseladások száma augusztusban 36,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek oka hitelezési gyakorlat szigorodásában keresendő, a bankok ugyanis 42,3 százalékkal kevesebbet helyeztek ki idén szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A jelenség természetesen nem csak Spanyolországban ismert, hiszen a munkanélküliség rémképe más országot is fenyeget, a hitelpiacok kiszáradásával egyetemben, ami komoly nyomást jelenthet a kormányok számára, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat...

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 17:04
Reagált a TV2 Csoport sajtóosztálya a Media1 érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy a Nielsen Közöns...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem