16 °C Budapest

Halasztást kapnak a spanyol jelzáloghitelesek - ők lennének az elsők?

Pénzcentrum
2008. november 4. 13:00

Spanyolország az első EU-s ország, melynek kormánya úgy próbálja meg a gazdaságot stimulálni, hogy munkanélküliek és családot fenntartó nyugdíjasok számára hiteltörlesztési-haladékot adnának. A szakértők többsége azonban szkeptikus ennek sikerét illetően.

A miniszterelnök tegnap jelentette be a moratóriumról szóló tervüket, melynek értelmében a jelzáloghitel adósok két évre fennálló tartozásuk felét, de maximum 170 ezer euro törlesztését felfüggeszthetnék, és erre a kormány garanciát vállalna a hitelezők felé. A tervezet becslések szerint 500 ezer családon segíthetne.

A kormány szintén bejelentette, hogy a 170 milliós gazdaságélénkítő csomag keretében 1500 eurónyi támogatást nyújtanának vállalkozásoknak, hogy azok családos embereket alkalmazzanak.

A munkanélküliek száma ugyanis négy éves csúcson van, 2,6 millió embert érint, ami 2,14 százalékkal a legmagasabb az eurózónában.

A moratórium bejelentésére egyébként akkor került sor, mikor Brüsszelben bejelentették, hogy csökkentették a jövőbeli gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisukat, és Spanyolország GDP-je jövőre 0,2 százalékkal csökkeni fog.

A szakértők szkeptikusak azonban a tervezet sikerét illetően, szerintük ugyanis egy ilyen csekély összegű csomag vajmi keveset lendíthet egy ekkora ország gazdaságán.

Spanyolország gazdasági motorja éveken keresztül az építőipar volt, ami mostanra teljesen összeomlott, építőipari cégek sorra húzzák le a rolót, a lakáseladások száma augusztusban 36,8 százalékkal csökkent az előző évihez képest.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ennek oka hitelezési gyakorlat szigorodásában keresendő, a bankok ugyanis 42,3 százalékkal kevesebbet helyeztek ki idén szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest.

A jelenség természetesen nem csak Spanyolországban ismert, hiszen a munkanélküliség rémképe más országot is fenyeget, a hitelpiacok kiszáradásával egyetemben, ami komoly nyomást jelenthet a kormányok számára, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat...

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04