Nevet váltott az ELLA Bank - Több fronton nyomul az AXA

Pénzcentrum
2008. október 21. 10:05

Új időszakot nyitott az AXA Csoport magyarországi történetében az ELLA Bank száz százalékának megvásárlása, az új nevet elnyerő bankkal együtt a társaság a jövőben integráltan igyekszik szolgáltatásait eljuttatni ügyfeleihez.

AXA Bank néven folytatja tevékenységét az ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt, miután a belgiumi AXA Holding S.A. 2007 nyarán százszázalékosra növelte közvetlen tulajdonrészét a mintegy 190 milliárd forintos mérlegfőösszsegű társaságban. A névváltást a PSZÁF jóváhagyta, az új név cégbírósági bejegyzése megtörtént.

Az AXA jelentős akvizíciós tevékenységgel bővítette szolgáltatásait a magyarországi piacon, és mára megérett az elhatározás arra, hogy a társaság integrált pénzügyi szolgáltatóként szolgálja ki ügyfeleit, ami új menedzsment filozófiát is igényel - mondta el Füzes Sándor, az AXA Kereskedelmi Bank vezérigazgatója a társaság ma reggeli tájékoztatóján. Ezzel együtt az AXA csoport történetében ez az első kifejezetten banki akvizíciója.

A bank fiókhálózat nélkül direktbankként, országos értékesítési partneri hálózatán keresztül értékesíti szolgáltatásait, szinte kizárólag lakossági ügyfelek számára. Az AXA banki tevékenységeiben nem kíván univerzális bankká válni, nem a készpénzforgalomra koncentrál, hanem sokkal inkább specialista szerepre törekszik, a fő fókuszban a fedezett hitelekkel.

"A cél a karcsú szervezettel, költséghatékonyan működő forma volt, ami lényegében megegyezett az ELLA modellével, ezért is esett rá az AXA választása" - mondta el Füzes. A társaság 2008 végére 250 milliárd forintos mérlegfőösszeget és mintegy 2 milliárd forintos eredményt szeretne el érni.

"Egyelőre nem tervezünk olyan drasztikus változtatásokat a hitelezeséi oldalon, mint amilyet néhány versenytársunknál láthatunk" - mondta el Füzes, elismerve, hogy mivel a társaság kihelyezéseinek túlnyomó része devizában - főként svájci frankban - denominált, a piaci körülmények óvatosságra adnak okot.

Az ELLA bank korábban nem volt rákényszerítve a lakossági betéti oldal növelésére, miután a jelzáloghiteleit refinanszírozta. A bank ugyanakkor átállt AXA forrásokra - a jelenlegi helyzetben ez nagyon kedvező -, de a betétoldalt is fejleszteni kívánja. A bank egyébként január 1-től az AXA Bank Európa fióktelepeként működik majd, ezt a beolvadást készítette elő a társaság tualjdoni viszonyainak csoporton belüli átrendezését - vázolta fel a társaság jövőjét a vezérigazgató.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A csoport részét képezi a korábban a biztosító égisze alatt működő alapkezelő társaság is, az AXA Biztosító, amely jelenleg kizárólag az életbiztosítási piacon, illetve egy holdingcsoporton belüli szolgáltatásokat nyújtó szolgáltató is. A társaság nyugdíjpénztári és az egészségpénztári piacon is aktív, habár a pénztári szabályozás sajátosságai miatt az AXA által szponzorált pénztárak jogilag függetlenek a csoporttól.

"Legtöbbször az ügyfelek is integrált szolgáltatásokat keresnek, nem specifikálják, hogy pontosan milyen formában, milyen konstrukcióban kaphatnak megoldást a problémáikra" - mutatott rá Füzes az integrált pénzügyi szolgáltatások kialakításának motivációira. "A mi piacterünket az öngondoskodás jelzővel definiáljuk, ehhez nyújtunk segítő kezet." - tette hozzá.

A csoporthoz tartozó alapkezelő 2008. augusztus 1-én kezdte meg működését, az alapítást részben a biztosítói szabályozási hátterének változása indokolta, miután a biztosítók a MiFID értelmében nem kezelhetnek nyugdíjpénztári portfóliókat. Az alapkezelő jelenleg mintegy 245 milliárd forintot kezel ügyfelei számára 35 portfólióban - mondta el Harsányi Judit, az alapkezelő vezérigazgatója.

"A társaságot ugyan most alapítottuk, de a vagyonkezelés terén a biztosító berkein belül ötéves tapasztalattal rendelkezünk, és az új társasággal új eszközzel bővült a csoport palettája" - tette hozzá Harsányi. Az alapkezelő stratégiájában elsősorban a nyugdíjpénztári és a biztosítói ügyfélkör bővítésére koncentrál.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?