15 °C Budapest

Erős tőkehelyzet és rekord nyereség 2008-ban

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:53

Az Erste Bank Csoport adózott nyeresége 2008-ban várhatóan több mint 50 százalékkal nő a biztosítási üzletág eladásának következtében. Az üzemi nyereség pedig megközelítőleg 15 százalékkal nő majd. Az idei forrásterv a kijelölt határidő előtt, emellett a vártnál alacsonyabb költségek mellett teljesült, miközben a csoport tőkehelyzetét jelző úgynevezett Tier 1 ráta 2008. végén a történelmi csúcsot jelentő 8 százalék körüli értéket ér el az előrejelzések szerint. Ahogyan eddig is, az elhelyezett betétek állománya teljes mértékben fedezi az ügyfélhitelek növekedését.

A pénzpiaci környezet és a nemzetközi gazdasági kilátások körüli bizonytalanság következtében az Erste Bank Csoport az adózott eredmény növekedési kilátásait 2008-ra vonatkozóan módosítja.

Az egyre erősödő pénzpiaci viharok és az ennek folyományaként szélesedő kamatfelár nyomán

2008 harmadik negyedévében az Erste Bank nyilvántartott értékpapír-portfoliójában további leértékelődés várható 30 millió euró értékben. A csoport ABS/CDO (eszközfedezetű értékpapírok és adósságfedezetű követelések) portfoliója a hitelkörnyezet romlása ellenére továbbra is stabil, nem várhatóak veszteségleírások ezen a téren.

Az üzemi eredmény 2008-ra szóló, várhatóan 15 százalékos növekedésének alapját az Erste Csoportnak a kelet-közép-európai régióban, a lakossági üzletágban alkalmazott üzleti modellje szolgáltatja. A kiterjedt lakossági ügyfélbázisnak köszönhetően a Csoport elegendő betétállománnyal rendelkezik, amelynek révén Ausztriában és a közép-kelet-európai piacokon összesen

16 millió euró értékű friss tőkét sikerült mozgósítania. Ez a hitelállomány fenntartható növekedését biztosítja úgy, hogy közben a hitelek és betétek aránya 115 százalék alatt marad. Ez hozzájárul az egyes szegmensekben (csoportszintű nagyvállalati és befektetési banki (GCIB), csoportszintű piacok (Group Markets) üzletág), különösen a díj- és kereskedési bevételek területén és az ausztriai üzletágban tapasztalható, csökkenő díjbevételek ellensúlyozásához, valamint a 2009-re várható magasabb finanszírozási költségek hatásának enyhítéséhez is.

Az Erste Csoport tőkehelyzetén jelentősen javított a biztosítási üzletág 2008 harmadik negyedévében realizált értékesítése a Vienna Insurance Group részére, amelynek köszönhetően a Tier 1 ráta várhatóan 8 százalék lesz az idei év végére, szemben a tavalyi év végén mért 7 százalékkal. A tőkemutató javulása a kockázattal súlyozott eszközök vártnál nagyobb - részben a Bázel II. irányelvek ciklikus hatásának köszönhető - növekedése ellenére történt. A tőkemegfelelési ráta további javulásáról szóló kilátásokat az is elősegíti, hogy a mérleg-optimalizálás a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az Erste Csoport szeptemberben teljesítette a 2008-ra vonatkozó forrástervét, amelynek összege 5 milliárd euró az idei évben. A finanszírozás költsége átlagban 35 bázispont volt, amely jóval alacsonyabb az eredetileg az EURIBOR felett 40 bázispontra várt mértéknél. A Csoport a piaci feltételek függvényében kezdi el a 2009-re vonatkozó források szervezését, amit elősegít az a lehetőség is, hogy az elkövetkező 12 hónap során esetlegesen további kétmilliárd euró értékű kötvényt bocsáthat ki.

Andreas Treichl vezérigazgató a következőképpen foglalta össze az Erste Csoport helyzetét: "Az Erste Csoport hosszú távra szóló vállalkozás, ezért megtesszük a megfelelő lépéseket a jelenlegi gazdasági környezet hatásainak ellensúlyozására. A pénzpiacokon lejátszódó példa nélkül álló eseményeket látva proaktív módon erősítettük meg mérlegünket úgy, hogy közben fenntartottunk a bankcsoport régióbeli növekedését."

A 2009-re szóló részletesebb kilátások a bankcsoport III. negyedéves pénzügyi eredményeiről szóló 2008. október 30-án megjelenő közleményben, illetve az Erste Csoport 2008 decemberében megrendezésre kerülő Tőkepiaci Napján állnak rendelkezésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 26. 12:38
A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok...
Buxelliott  |  2023. március 26. 10:30
Gyakran olvasom a különböző topikokban, hogy a TA szerint ennyit ér a bankpapír, vagy a TA szerint m...
Holdblog  |  2023. március 26. 07:01
Baj van a bankokkal! Honnan tudod? Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. De miért esik? Mert baj va...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 25. 20:39
A héten háromszor is jelentette az OTP, hogy saját részvényt vásárolt. Az árfolyam nagyot emelkedett...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04