15 °C Budapest

Erős tőkehelyzet és rekord nyereség 2008-ban

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:53

Az Erste Bank Csoport adózott nyeresége 2008-ban várhatóan több mint 50 százalékkal nő a biztosítási üzletág eladásának következtében. Az üzemi nyereség pedig megközelítőleg 15 százalékkal nő majd. Az idei forrásterv a kijelölt határidő előtt, emellett a vártnál alacsonyabb költségek mellett teljesült, miközben a csoport tőkehelyzetét jelző úgynevezett Tier 1 ráta 2008. végén a történelmi csúcsot jelentő 8 százalék körüli értéket ér el az előrejelzések szerint. Ahogyan eddig is, az elhelyezett betétek állománya teljes mértékben fedezi az ügyfélhitelek növekedését.

A pénzpiaci környezet és a nemzetközi gazdasági kilátások körüli bizonytalanság következtében az Erste Bank Csoport az adózott eredmény növekedési kilátásait 2008-ra vonatkozóan módosítja.

Az egyre erősödő pénzpiaci viharok és az ennek folyományaként szélesedő kamatfelár nyomán

2008 harmadik negyedévében az Erste Bank nyilvántartott értékpapír-portfoliójában további leértékelődés várható 30 millió euró értékben. A csoport ABS/CDO (eszközfedezetű értékpapírok és adósságfedezetű követelések) portfoliója a hitelkörnyezet romlása ellenére továbbra is stabil, nem várhatóak veszteségleírások ezen a téren.

Az üzemi eredmény 2008-ra szóló, várhatóan 15 százalékos növekedésének alapját az Erste Csoportnak a kelet-közép-európai régióban, a lakossági üzletágban alkalmazott üzleti modellje szolgáltatja. A kiterjedt lakossági ügyfélbázisnak köszönhetően a Csoport elegendő betétállománnyal rendelkezik, amelynek révén Ausztriában és a közép-kelet-európai piacokon összesen

16 millió euró értékű friss tőkét sikerült mozgósítania. Ez a hitelállomány fenntartható növekedését biztosítja úgy, hogy közben a hitelek és betétek aránya 115 százalék alatt marad. Ez hozzájárul az egyes szegmensekben (csoportszintű nagyvállalati és befektetési banki (GCIB), csoportszintű piacok (Group Markets) üzletág), különösen a díj- és kereskedési bevételek területén és az ausztriai üzletágban tapasztalható, csökkenő díjbevételek ellensúlyozásához, valamint a 2009-re várható magasabb finanszírozási költségek hatásának enyhítéséhez is.

Az Erste Csoport tőkehelyzetén jelentősen javított a biztosítási üzletág 2008 harmadik negyedévében realizált értékesítése a Vienna Insurance Group részére, amelynek köszönhetően a Tier 1 ráta várhatóan 8 százalék lesz az idei év végére, szemben a tavalyi év végén mért 7 százalékkal. A tőkemutató javulása a kockázattal súlyozott eszközök vártnál nagyobb - részben a Bázel II. irányelvek ciklikus hatásának köszönhető - növekedése ellenére történt. A tőkemegfelelési ráta további javulásáról szóló kilátásokat az is elősegíti, hogy a mérleg-optimalizálás a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Erste Csoport szeptemberben teljesítette a 2008-ra vonatkozó forrástervét, amelynek összege 5 milliárd euró az idei évben. A finanszírozás költsége átlagban 35 bázispont volt, amely jóval alacsonyabb az eredetileg az EURIBOR felett 40 bázispontra várt mértéknél. A Csoport a piaci feltételek függvényében kezdi el a 2009-re vonatkozó források szervezését, amit elősegít az a lehetőség is, hogy az elkövetkező 12 hónap során esetlegesen további kétmilliárd euró értékű kötvényt bocsáthat ki.

Andreas Treichl vezérigazgató a következőképpen foglalta össze az Erste Csoport helyzetét: "Az Erste Csoport hosszú távra szóló vállalkozás, ezért megtesszük a megfelelő lépéseket a jelenlegi gazdasági környezet hatásainak ellensúlyozására. A pénzpiacokon lejátszódó példa nélkül álló eseményeket látva proaktív módon erősítettük meg mérlegünket úgy, hogy közben fenntartottunk a bankcsoport régióbeli növekedését."

A 2009-re szóló részletesebb kilátások a bankcsoport III. negyedéves pénzügyi eredményeiről szóló 2008. október 30-án megjelenő közleményben, illetve az Erste Csoport 2008 decemberében megrendezésre kerülő Tőkepiaci Napján állnak rendelkezésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm