24 °C Budapest

Erős tőkehelyzet és rekord nyereség 2008-ban

Pénzcentrum
2008. október 7. 11:53

Az Erste Bank Csoport adózott nyeresége 2008-ban várhatóan több mint 50 százalékkal nő a biztosítási üzletág eladásának következtében. Az üzemi nyereség pedig megközelítőleg 15 százalékkal nő majd. Az idei forrásterv a kijelölt határidő előtt, emellett a vártnál alacsonyabb költségek mellett teljesült, miközben a csoport tőkehelyzetét jelző úgynevezett Tier 1 ráta 2008. végén a történelmi csúcsot jelentő 8 százalék körüli értéket ér el az előrejelzések szerint. Ahogyan eddig is, az elhelyezett betétek állománya teljes mértékben fedezi az ügyfélhitelek növekedését.

A pénzpiaci környezet és a nemzetközi gazdasági kilátások körüli bizonytalanság következtében az Erste Bank Csoport az adózott eredmény növekedési kilátásait 2008-ra vonatkozóan módosítja.

Az egyre erősödő pénzpiaci viharok és az ennek folyományaként szélesedő kamatfelár nyomán

2008 harmadik negyedévében az Erste Bank nyilvántartott értékpapír-portfoliójában további leértékelődés várható 30 millió euró értékben. A csoport ABS/CDO (eszközfedezetű értékpapírok és adósságfedezetű követelések) portfoliója a hitelkörnyezet romlása ellenére továbbra is stabil, nem várhatóak veszteségleírások ezen a téren.

Az üzemi eredmény 2008-ra szóló, várhatóan 15 százalékos növekedésének alapját az Erste Csoportnak a kelet-közép-európai régióban, a lakossági üzletágban alkalmazott üzleti modellje szolgáltatja. A kiterjedt lakossági ügyfélbázisnak köszönhetően a Csoport elegendő betétállománnyal rendelkezik, amelynek révén Ausztriában és a közép-kelet-európai piacokon összesen

16 millió euró értékű friss tőkét sikerült mozgósítania. Ez a hitelállomány fenntartható növekedését biztosítja úgy, hogy közben a hitelek és betétek aránya 115 százalék alatt marad. Ez hozzájárul az egyes szegmensekben (csoportszintű nagyvállalati és befektetési banki (GCIB), csoportszintű piacok (Group Markets) üzletág), különösen a díj- és kereskedési bevételek területén és az ausztriai üzletágban tapasztalható, csökkenő díjbevételek ellensúlyozásához, valamint a 2009-re várható magasabb finanszírozási költségek hatásának enyhítéséhez is.

Az Erste Csoport tőkehelyzetén jelentősen javított a biztosítási üzletág 2008 harmadik negyedévében realizált értékesítése a Vienna Insurance Group részére, amelynek köszönhetően a Tier 1 ráta várhatóan 8 százalék lesz az idei év végére, szemben a tavalyi év végén mért 7 százalékkal. A tőkemutató javulása a kockázattal súlyozott eszközök vártnál nagyobb - részben a Bázel II. irányelvek ciklikus hatásának köszönhető - növekedése ellenére történt. A tőkemegfelelési ráta további javulásáról szóló kilátásokat az is elősegíti, hogy a mérleg-optimalizálás a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt kap.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az Erste Csoport szeptemberben teljesítette a 2008-ra vonatkozó forrástervét, amelynek összege 5 milliárd euró az idei évben. A finanszírozás költsége átlagban 35 bázispont volt, amely jóval alacsonyabb az eredetileg az EURIBOR felett 40 bázispontra várt mértéknél. A Csoport a piaci feltételek függvényében kezdi el a 2009-re vonatkozó források szervezését, amit elősegít az a lehetőség is, hogy az elkövetkező 12 hónap során esetlegesen további kétmilliárd euró értékű kötvényt bocsáthat ki.

Andreas Treichl vezérigazgató a következőképpen foglalta össze az Erste Csoport helyzetét: "Az Erste Csoport hosszú távra szóló vállalkozás, ezért megtesszük a megfelelő lépéseket a jelenlegi gazdasági környezet hatásainak ellensúlyozására. A pénzpiacokon lejátszódó példa nélkül álló eseményeket látva proaktív módon erősítettük meg mérlegünket úgy, hogy közben fenntartottunk a bankcsoport régióbeli növekedését."

A 2009-re szóló részletesebb kilátások a bankcsoport III. negyedéves pénzügyi eredményeiről szóló 2008. október 30-án megjelenő közleményben, illetve az Erste Csoport 2008 decemberében megrendezésre kerülő Tőkepiaci Napján állnak rendelkezésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 09:13
Szakács István, a Fidesz-közeli internetes propagandisták egyike azt mondta egy TikTok videóban, hog...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem